În perioada 18 aprilie – 3 mai 2016, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește expoziția graficienilor Anca Boeriu și Zuzu Caratănase. Absolvenți și dascăli ai Universității Naționale de Artă București (UNArte), cei doi artiști au selecționat 20 de compoziții monumentale exprimate prin mijloacele gravurii.
Lector univ. dr. Anca Boeriu (n. 1957) este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (în prezent UNArte) promotia 1982, clasa prof. Eugen Popa. Prezentă în majoritatea expozițiilor colective ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, Anca Boeriu este prezentă frecvent în spațiul public cu proiecte personale și de grup în țară și în străinătate. Conf. univ. dr. Ruxandra Demetrescu spune despre artistă: „Biografia artistică a Ancăi Boeriu stă sub semnul incitant al unei surprize aşteptate. Formată ca graficiană, ea a ales, de-a lungul timpului, calea mai dificilă a gravurii, devnind (re)cunoscută pentru strădaniile de a o revigora în peisajul contemporan. Privită din această perspectivă, toată activitatea ei artistică pare a fi un parcurs previzibil de acumulări şi performanţe, fericit dublat de neobosita activitate pedagogică cu studenţii de la UNA. Conştientă deopotrivă de demnitatea “liberală” a desenului (înţeles şi ca disegno) şi de semnificaţia tehnicilor în practica artistică, Anca îşi asumă – conştient sau nu – tradiţia venerabilă începută odată cu Theodor Aman – primul artist roman care a înţeles importanţa gravurii – şi, mai ales, de Gabriel Popescu, cel dintâi artist român dedicat exclusiv gravurii. Asemeni celui din urmă, şi ea s-a dedicat studiului tehnicilor gravurii, (re)descoperind valenţele nebănuite (încă) ale travaliului aplecat cu migală pe placa de metal.” Aprecieri critice, biografie și alte detalii: http://www.boeriu.ro/.
ZuZu CARATANASE (pseudonim al lui Răzvan-Constantin Caratănase, n. 1985, Tulcea) este licențiat al Universității Naționale de Artă din București, instituție în cadrul căreia este în prezent asistent și la care a obținut în 2014 titlul de doctor. Biografia sa cuprinde numeroase expoziții personale, de grup și colective în țară și în străinătate. A obținut numeroare preșii și distincții, dintre care amintim: Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România / Filiala Grafică București (2010); Distincția „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internațională de Gravură – Chamalières, Franța (2010); Premiul de Excelență la Festivalul Internațional „A.R.T.E.” – Iași (2014); Certificatul de Merit la Trienala Internațională de Gravură – Kochi, Japonia (2014) și multe altele.
Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, de luni până joi între orele 10:00 – 16:00.
Afișul expoziției și imagini sunt publicate la pagina evenimentului de pe site-ul ICR Tel Aviv www.icr.ro/tel-aviv/.