Vineri, 8 aprilie 2016, de la ora 17.00, la Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell” din Târgu Jiu va avea loc lansarea trilogiei ”Îngerii din Moscopole” (Editura Tracus Arte) de Catia Maxim. Trilogia cuprinde volumele ”Îngerii din Moscopole”, ”Îngerii din Moscopole. Exilul” și ”Îngerii din Moscopole. Istorii Îngemănate”. Despre autoare și volumele sale vor vorbi scriitorul Dan Mircea Cipariu și muzeograful Albinel Firescu. În foaierul Bibliotecii Județene va avea loc, de asemenea, o expoziție cu documente din care autoarea s-a inspirat în documentarea sa pentru cele trei volume, precum și câteva obiecte de la Moscopole, din colecția aromâncei Diana Coca Cozma.
”Stilul literar, deopotrivă expresiv, poetic, rafinat, cu tente romantice, îmbracă evenimente din istoria armânilor, petrecute la începutul secolului al XIX‑lea, precum o broderie diafană, ţesută pe o urzeală din cel mai subţire şi mlădios oţel. Desluşesc nu numai bucuria de a scrie, dar şi înalta omenie, solidaritatea sinceră şi totală, până la confundare, cu nedreapta soartă a armânilor, ramură înfrăţită cu cea a românilor, cărora le poartă o admiraţie fără margini şi un respect profund. Autoarea îmbină cu artă acribia şi truda migalei îngereşti a cercetătorului istoric – ştiind să dibuiască acel elixir al trăiniciei neamului şi sufletului armân – cu o exprimare de o unică poeticitate, dăruindu‑ne astfel o monumentală operă artistică şi istorică din neasemuite cuvinte şi imagini de o rară splendoare” (Eliza Roha)
”Din punct de vedere strict scriitoricesc, aceste cărți, în spatele fiecărei fraze, au o documentare fabuloasă și o iubire atașată subiectului, a tragediei machedonilor din Moscopole. Atenție! Doamna Catia Maxim nu este macedoneancă. În spatele scrisului ei se mai ascunde și o impresionantă știință a scriiturii, pentru că doamna Catia Maxim știe să pună în pagină fapte, personaje și întâmplări istorice și reale, împletite cu ficțiunea. Un cititor foarte avizat va putea să desfacă ficțiunea de povestea adevărată a acestui popor alungat din Moscopole cu atâta vreme în urmă. Cred că această trilogie este o lecție pentru toți macedonii din România și de unde sunt ei risipiți în lume (această carte ar merita să fie tradusă în mai multe limbi). De asemenea, această trilogie poate să fie o lecție de istorie și pentru poporul român. Felicitări, Catia Maxim, și nu te opri!” (Adrian Pârvu)
”Au fost 12 triburi, 10 s-au pierdut, două au rămas, îi numim evrei. Armânii sunt un trib pierdut al românilor. Românii nu au avut 12. Nu știu câte au avut, dar singura care i-a descoperit în literatură este Catia Maxim. Dacă am fi evrei i-am face statuie. Nu suntem evrei, suntem deznaționalizați într-un mod cumplit. Nu vom putea fi readuși la statura conștienței noastre. Catia nu are conștiință națională armână, pentru că nu este armâncă. Are conștiență națională. Nu mai are nimeni în ziua de azi. Este ca și cum evreii și-ar redescoperi un trib. Ei ar face o sărbătoare națională din asta. Noi facem doar o lansare de carte și este de rușine. Avem motive să ne lăudăm cu lansarea de carte pentru că această carte este singura de acest fel. Nu știm să ne apreciem rădăcinile. Habar nu avem în ce constau. Apar câțiva scriitori, cum e Catia, care ne reconstituie, dar noi nu știm în ce constă reconstituirea. Înainte de a fi valoroasă, curat literară, este o problemă de conștiință națională. Nu e problema mea, nu e a ei – este problema noastră, a tuturor.” (Ioan Buduca)
Catia Maxim este membru USR și a absolvit Facultatea de limba şi literatura română, Universitatea Bucureşti. A fost profesor română-franceză și apoi corector și redactor la editura Ion Creangă.
Apariții editoriale: 2007− Încă un pas, editura Echinox, Cluj; 2008− Clipe salvate, editura Nicol ; 2009− Ghici pe cine iubesc eu?, editura SemnE Arte; 2010− Între timpuri, editura Tracus Arte; 2011 – Îngerii din Moscopole, editura TracusArte; 2011- povestirea „Visul” în antologia ”Balaurul și Miorița” (Proză fantastică îngrijită de Mihail Grămescu, Eagle Publishing House; 2013 – Îngerii din Moscopole. Exilul, editura Tracus Arte; 2013 −texte publicate în reviste literare: Cervantes, Tribuna literară; 2014 −text inedit în revistele Contact Internațional, Timpul; 2014 −Slow motion, editura Tracus Arte; 2015 −Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate, editura Tracus Arte
www.catiamaxim.ro
Organizator: Dorina Cioplea
Parteneri: Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell” din Târgu Jiu
Primăria Târgu Jiu
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgu Jiu
Hotel YMY
Partener media: AgențiadeCarte.ro