Editura Herald anunță reeditarea a două volume de succes: “Cartea Spiritelor” de Allan Kardec și ”Viețile Maeștrilor” de Baird Spalding.
”Cartea Spiritelor”, de Allan Kardec. Volumul a apărut în colecția Esoterica. Traducător: George Scrima.
Franţa secolului XIX este scena pe care a apărut şi s-a dezvoltat mişcarea spiritistă. În timpul unor reuniuni speciale, spiritele celor dispăruţi erau invocate şi se exprimau prin intermediul persoanelor cu calităţi de medium, explicând în termeni simpli fenomene dintre cele mai diverse. Ineditul acestor practici, împreună cu speranţa într-o viaţă de după moarte pe care acestea o inspirau, au făcut ca impactul spiritismului în epocă să fie unul extrem de puternic. Mulţi savanţi, scriitori şi filozofi ai vremii (printre care fizicianul Crookes, scriitorul Victor Hugo sau astronomul Flammarion) s-au aplecat cu pasiune asupra chestiunii. Rapiditatea cu care s-a răspândit în Europa (inclusiv în România, unde cel mai de seamă exemplu în acest sens este cel al lui B.P. Hașdeu) a avut darul de a crea controverse.
Cartea spiritelor este rezultatul muncii de sinteză asupra unor informaţii despre fenomenele paranormale provenind din toate colţurile Europei şi Americii.
Allan Kardec (pseudonimul lui Hippolyte Rivail, 1804-1869 – părintele spiritismuluii mondial) a organizat aceste informaţii în capitole tematice, inserând ocazional propriile concluzii în legătură cu unele dintre temele abordate. Cartea este structurată sub forma unui chestionar în care spiritele invocate oferă răspunsuri la întrebări legate de subiecte ca viaţa după moarte, legile morale, natura divinului sau fericirea, autorul extrăgând anumite principii şi realizând sinteza acestora.
Răspunsurile spiritelor pe care le găsim în lucrarea de faţă constituie ele însele doctrina spiritismului, oferind adepţilor acestuia variante simplificate ale dogmelor bisericeşti despre Dumnezeu şi lume. Prin tălmăcirea lui Allan Kardec, spiritismul încearcă să-şi revendice un rol şi o forţă mesianice.
Cartea lui Kardec rămâne până în ziua de astăzi una dintre cele mai vândute cărţi din lume, reprezentând scrierea de căpătai a spiritismului mondial şi o incitantă incursiune în necunoscut.
”Viețile Maeștrilor”, de Baird Spalding. Volumul a apărut în colecția Himalaya. Traducător: Ilie Iliescu.
Vieţile Maeştrilor nu este altceva decât transcrierea unei călătorii întreprinse în Tibet de Baird Spalding, în fruntea unei expediţii americane. Datorită extraordinarelor întâmplări relatate, autorul era întrebat adesea dacă această carte este ficţiune sau rezultatul unei călătorii reale. Spalding răspundea întotdeauna: „Fiecare să ia din cartea mea ceea ce este bun pentru el şi să creadă ceea ce convine gradului său de evoluţie”.
Drumuri ce străbat ţinuturi mirifice suspendate între cer şi pământ; întâlniri cu Maeştri deţinători ai unor puteri ce depăşesc cu mult capacităţile omului obişnuit; prezentarea unor doctrine iluminatoare aparţinând unui tezaur de înţelepciune necunoscut oamenilor din Occident; fapte extraordinare ce pot fi socotite adevărate miracole – iată doar câteva aspecte prezentate în această carte memorabilă. Lucrarea a apărut în nenumărate ediţii în America şi, după o primă traducere în franceză, a fost primită cu entuziasm de cititori din peste 40 de ţări.