Luni, 21 martie 2016, ora 18.00, Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chișinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniți de Yuri Botnari, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.
La pupitrul dirijoral se va afla chiar Yuri Botnari, care va propune publicului un program pe măsura evenimentului: celebrul Concertul nr. 5 pentru pian si orchestră – supranumit Imperialul și Simfonia a II-a de Beethoven, alături de o partitură ce poartă semnătura compozitorului contemporan Vladimir Beleaev: Ascensius. Organizat de Fundația Royal Music Society în colaborare cu Radio România, evenimentul îl va aduce în fața publicului și pe pianistul de talie internațională Sergey KUZNETSOV, laureat al unor competiții prestigioase: China International Piano Competition (Beijing, 2004), Hilton Head International Piano Competition (SUA, 2003), Caltanissetta International Competition (Italia, 1999), International Piano Competition – Houston (SUA, 2005).
Publicul român va avea șansa de a se bucura de acest eveniment aniversar și la București! Programul de la Chișinău va fi reluat la Sala Radio, în concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio miercuri, 23 martie 2016, ora 19.00, sub bagheta dirijorului Yuri Botnari și cu participarea pianistului Sergey KUZNETSOV.
Născut la Chişinău, YURI BOTNARI şi-a început formarea muzicală studiind vioara, având talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg. A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică fiind desăvârşită și de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.
Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică, dirijând numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. Activitatea sa recentă include concerte în Spania, Germania, Rusia, Corea, China etc. Yuri Botnari este cel căruia se datorează restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-preşedinte al acesteia. Este fondator şi din anul 1995 dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova. În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova și de Orchestra Filarmonicii din Barcelona.
Dintre distincţiile obţinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată O minte strălucită a secolului al 21-lea (2005).
Pianistul SERGEY KUZNETSOV a studiat la Conservatorul de Stat din Moscova. Și-a perfecționat apoi studiile la Universitatea de Muzică din Viena și în Statele Unite, obținând titlul de doctor la University of Southern California din Los Angeles. Activitatea sa artistică l-a purtat în întreaga lume: a cântat alături de Beijing Symphony sau Taipei Symphony, dar și împreună cu Orchestra Conservatorului din Moscova, Almaty Philharmonic, Shenzhen Symphony ș.a. Sergey KUZNETSOV acordă o atenție deosebită educației tinerilor prin muzică: a susținut în Texas o serie de prelegeri pentru copiii proveniți din familii modeste, care nu au acces la muzica clasică.
Numeroase premii internaționale i-au adus recunoașterea în întreaga lume: în 1999 a primit premiul I la A.M.A. Calabria International Competition (Italia), în 2000 a devenit laureat al concursului Alicia de Larrocha din Andorra, în 2003 a fost distins cu premiul II la Concursul Geza Anda din Zurich, unde a interpretat în finală Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Prokofiev, acompaniat de prestigiosul ansamblu Zurich Tonhalle Orchestra. Acest eveniment i-a adus și premiul publicului și, ca urmare a reușitei sale, a fost invitat să evolueze în cadrul Festivalului de la Lucerna (Elveția). Sergey KUZNETSOV a fost apreciat în ultimii ani în concertele și recitalurile susținute în Rusia, Spania, Marea Britanie, Franța, Italia, Portugalia, Elveția, Germania, Austria, Cehia, Turcia ș.a.
Concertul de la București poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele pentru Sala Radio sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.