În săptămâna 9-12 mai 2016, va avea loc un eveniment deosebit pentru România. Kent Hoffman vine pentru prima dată la București, pentru a prezenta specialiștilor din domeniu, metoda „Circle of Security”, un program testat, validat și deja implementat în peste 20 de țări din lume. Acest program de educație parentală este adresat profesioniștilor (psihologi, medici, asistenți sociali, consilieri) care lucrează atât cu grupuri de părinţi sau alţi adulţi implicaţi în creşterea şi educarea copiilor (asistenți maternali, personalul din apartamente sociale/centre rezidentiale, fundații care au în îngrijire copii, părinți adoptivi), cât şi în cadrul unor intervenţii desfăşurate în mediul de acasă, respectiv în consilierea individuală.
Glen Cooper, Kent Hoffman și Bert Powell au creat programul Circle of Security având la bază rezultatele cercetărilor efectuate în psihologia atașamentului în ultimii cinzeci de ani. Circle of Security este un protocol complex, testat și validat, de identificare a tipului de atașament și de intervenție timpurie și eficace în tiparul relațional dintre părinte și copil. Acest program bazat pe teoria atașamentului, și-a demonstrat eficacitatea în a-i ajuta pe părinți și alți adulți implicați în creșterea copiilor, să creeze relații securizante între ei și copiii lor.
Sunt mai multe aspecte ce diferențiază acest program de multe alte programe de parentare. În primul rând, Circle of Security este un program testat și validat clinic, adresându-se specific interacțiunii parinte-copil și relatiei pe care aceștia o au.
Multe metode de intervenție se concentrează doar pe comportamentul copiilor incercând să-l schimbe. Circle of Security nu urmărește în mod direct schimbarea comportamentelor copiilor ci are ca obiectiv susținerea părinților în conștientizarea propriilor tipare de atașament, de comportament și de gândire care au impact asupra relației dintre părinte-copil. În acest fel, copiii vor primi de la părinți moduri mult mai eficiente de comunicare și relaționare, efectul fiind unul stabil.
Deseori, emoțiile negative ale copiilor sunt privite ca nefiind adecvate, inacceptabile. Totuși acestea sunt extrem de importante, iar programul Circle of Security le oferă părinților informații și metode astfel încât să înțeleagă mai bine care sunt nevoile pe care copiii le exprimă astfel încât aceștia să primească empatie, înțelegere, liniștire și organizare din partea părintelui.
Circle of Security este deci un program de intervenție timpurie în relații, conceput pentru a crește atașamentul securizant dintre părinte și copil. Peste cincizeci de ani de cercetare universitară au confirmat faptul că un copil care se simte în siguranță va avea empatie crescută, o stima de sine mai mare, relații mai bune cu părinții și colegii, adaptare socială mai bună și o capacitate mare de a-și gestiona emoțiile în mod mult mai eficient, comparativ cu copiii care nu au un atașament securizant.
Iată de ce, venirea lui Kent Hoffman la București este foarte importantă pentru specialiștii care pot să devină printre primii educatori parentali în metoda Circle of Security. În prezent este o nevoie în creștere de programe eficiente în educație parentală. Abordări psihoterapeutice actuale ale familiei și copilului nu accesează această zonă de intervenție timpurie în relația părinte-copil. Credem că este deosebit de util ca părinții să fie informați despre acest aspect extrem de important în relația cu copilul lor, astfel încât să aibă posibilitatea de a pune bazele unei relații securizante, având în vedere ca primii ani de viață sunt cei mai importanți.
Cine este Kent Hoffman?
Kent Hoffman a obținut doctoratul în 1975 de la Claremont Graduate School of Theology (S.U.A), având ca focus interfața dintre criza psihologică și dificultățile din cadrul relației. Acesta a rămas punctul central de interes în întreaga lui carieră profesională. După terminarea doctoratului, prof. Hoffman a lucrat cu pacienți psihiatrici în penitenciare, persoane care sufereau de cancer terminal, supravietuitoare ale abuzului sexual, persoane fără adăpost care locuiau pe străzile din Los Angeles. Kent Hoffman a obținut și certificarea post-doctorală în terapie psihanalitică de la Masterson Institute din New York, și de atunci a început să se centreze pe crearea unei metodologii care să susțină dezvoltarea emoțională sănătoasă a bebelușilor și a copiilor mici.
Împreună cu Glen Cooper și Bert Powell a creat programul Circle of Security (Cercul Securității), program care în prezent a ajuns cunoscut și predat părinților din toată lumea.
Prof. Hoffman a fost consultant clinic pentru intervenții bazate pe teoria atașamentului la Universitatea din Virginia, Universitatea din Maryland, Universitatea Tulane și Institutul de Tehnologie Queensland.
Kent Hoffman și colegii lui, co-fondatori ai programului Circle of Security, au primit distincția Guvernatorului din statul Washington pentru Prevenirea Abuzului Copiilor și pentru munca lor în proiectul Circle of Security.
Modalități de înscriere și plată:
Înscrierea se face aici: www.regonline.com/Register/Checkin.aspx?EventID=1780133
Pretul de „early bird”/cu discount, respectiv de 275$, este valabil pana pe 27 martie 2016. Incepand cu 28 martie si pana pe 2 mai (ultima zi de inscrieri), pretul va fi 325$.
Pentru mai multe detalii va rugam accesati pagina evenimentului: www.facebook.com/COS.Bucuresti2016 sau sa trimiteti mail la cos.bucuresti@gmail.com
Despre Organizator
Asociatia pentru Dezvoltarea Copilului are drept scop organizarea si desfasurarea de activitati de cercetare, analiza si dezvoltare strategica si programatica, formare de personal si aplicare practica a instrumentelor si metodelor realizate in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului si in domeniile conexe acestuia. (www.institutulcopilului.ro)
este bine ca se tin astfel de traininguri la noi, deoarece este nevoie de cat mai multa informare corecta a publicului