Marți, 8 martie, ora 18:00, la Palatul Suţu, va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Calea spre Lumină”, cu lucrări semnate Maria Vianu. În cadrul vernisajului vor lua cuvântul doamna Doina Mândru și doamna Daria Ghiu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 martie – 10 aprilie 2016.
„Maria Vianu are o relație consolidată cu formele și culorile. În casa părinților ei, Elena și Tudor Vianu, a deschis ochii asupra unei colecții de mari pictori români, din care nu lipseau Pătrașcu, Dărăscu, Țuculescu. Elena Vianu a fost un pictor rafinat și puternic, expozant la câteva Saloane oficiale, formându-se în atelierul lui Lucian Grigorescu. Artiști importanți ca H. Catargi și Th. Pallady au venit în casa Vianu. Din păcate, cariera Elenei Vianu s-a încheiat la sfârșitul anilor o mie nouă sute patruzeci, în fața exigențelor detestabile ale realismului socialist. Maria s-a înscris și ea la Belle-Arte dar a dat înapoi în fața aceleiași « arte angajate » preferând să studieze istoria. Preocuparea ei pentru universul formelor frumoase a rămas însă viu ; a consacrat o carieră de arheolog fecundă și plină de succese studiului Artei provinciale romane, specialitate în care a devenit o autoritate internațională.
… În cu totul alte împrejurări decât la începuturi, reînoind un mai vechi contract cu un destin, Maria Vianu a reluat uneltele plastice dând curs unei porniri vii cu un elan rămas întreg. De câțiva ani produce o operă folosind creionul în culori si uleiul pe pânză. Arta Mariei Vianu ar putea fi definită ca o armonioasă visare, punând în scenă lumina și elementele, stihiile, natura, în aspectele lor nocturne sau aurorale. Este o pictură a simbolurilor arhetipale, referința la psihologia analitică a lui C.G. Jung fiind asumată și perceptibilă. Este arta unui creator care și-a asumat contradicțiile, topindu-le într-un Sine îndeplinit. Din marea liniște interioară peste care furtunile au trecut vine farmecul inefabil al acestei creații care împlinește o existență.” – Ion Vianu