Am fost invitat zilele trecute să ofer câteva soluții pentru ca Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) să poată deveni mai puternică și mai predictibilă financiar și organizațional. O modificare legislativă, trecută prin cele două comisii de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului, este necesară pentru a actualiza mai multe realități ale felului în care funcționează astăzi ”operatorii culturali” din România. O debirocratizare a accesului la resursele AFCN este necesară și acest fapt trebuie să fie dublat de o creștere a valorii de finanțare pentru proiectele și programele culturale. Pentru ca AFCN să colecteze mai mulți bani, am propus ca posturile de televiziune care difuzează pe teritoriul României emisiuni clasificate de către CNA pentru conținutul lor cu referire la organe sexuale, acte sau raporturi sexuale ori aspecte legate de viaţa sexuală, violenţă fizică şi psihică, care încurajează plăcerile sadice sau consumul de droguri, care detaliază tehnicile criminale, adică tot ceea ce ne îngrețoșează în tabloidizarea de masă a televiziunilor de la noi, să li se aplice 2% din încasări care să fie virați lunar în conturile AFCN!
Mă gândesc la un principiu privind aplicarea Normelor metodologice privind stabilirea, vărsarea şi gestionarea sumelor care constituie Fondul Cultural Naţional. 2% din încasările Loteriei Române sunt, în acest moment, principala resursă a AFCN. Am propus ca toți ceilalți agenți economici (fie că sunt comercianți de pornografie, jocuri de noroc sau opere de patrimoniu cultural national clasat, fie că sunt dezvoltatori imobiliari în zonele de protecție a monumentelor clasate) să li se aplice 2% din încasări pentru proiectele și programele culturale ale AFCN.
În acest moment, AFCN are prevăzute mai multe surse de contribuții lunare, cu procente din încasările agenților economici ce se încadrează între 2 și 10%. Realitatea ne dovedește că numai Loteria Națională este un plătitor corect și predictibil, iar ceilalți tind să găsească fel de fel de soluții de fentare a obligațiilor față de AFCN. Propunerea de a încasa 2% pentru toate sursele de colectare ale AFCN, dublată de o mărire a amenzilor pentru agenții economici care nu își onorează obligațiile legale, sunt convins că va fi una care să fie suportabilă și asumată de către agenții economici.
Cât despre valoarea morală prin care să impozităm kitsch-ul, tabloidizarea și agresivitatea șitirilor și emisiunilor rele de televizor, cred că nu e cazul să ne bazăm numai pe bunul simț al celui care este manipulat, zi de zi, să aleagă grâul din tot mai prospera neghină telediversionistă!
Dan Mircea Cipariu