În perioada 17 martie – 17 aprilie 2016, la sala Stere Popescu, Centrul Național al Dansului București prezintă a III-a ediție a Festivalului LIKE CNDB, o selecție de evenimente conexe reunite sub umbrela LIKE CNDB. Festivalul oferă forme hibride de spectacol și manifestări conexe – „forme orfane”, rezultate din întâlnirea cu celelalte arte. LIKE CNDB își dă întâlnire anul acesta cu festivaluri alături de care împarte un public alternativ, deschis experimentării în spațiul urban și artistic, un public avid de spectacole de dans contemporan, performance, teatru, film experimental, concerte, proiecții și conferințe. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul săptămânii.
Săptămâna 2
Luni, 21 martie/ 19h30, MNAC
Performance în cadrul deschiderii One World România
Vava Ștefănescu, creatoare de performance, invită filmul documentar la dans, împreună cu cincisprezece dansatori profesioniști și amatori, într-un eveniment care este despre mișcare la timpul prezent, despre fuga permanentă care ne marchează cotidianul și despre efemeritate. Performance-ul nu are titlu și este o lucrare originală concepută pe tema refugiaților.
Joi, 24 martie/ 18h00, CNDB, sala Stere Popescu
One World Romania prezintă filmul „Dansând cu Maria” – documentar „adoptat” de CNDB
Intrare liberă
„Nu îi întreb de unde vin, cu ce se ocupă sau nu se ocupă. Înțeleg cine sunt atunci când îi văd mișcându-se”, spune Maria Fux, o dansatoare de 90 de ani din Argentina. La încheierea carierei de dansatoare, ajunsă celebră la nivel internațional, Fux se dedică dezvoltării unei abordări unice a terapiei prin dans, predând și lucrând alături de persoane cu diferite dizabilități. Astăzi, Fux continuă să danseze și să predea cu eleganța și vitalitatea unui tânăr artist în studioul ei din Buenos Aires.
Vineri, 25 martie/ 19h30, CNDB, sala Stere Popescu
Sub semnul întrebării – retrospectivă CNDB/ prezentare video/ discuție publică
Intrare liberă
Cele cinci întâlniri din cadrul festivalului Like CNDB 2016 sunt dedicate evenimentelor majore din activitatea Centrului Național al Dansului București, desfășurată pe parcursul celor 11 ani de confruntări, realizări, speranțe, aventuri, îndepliniri.
Sâmbătă, 26/ Duminică, 27 martie/ între 15h00 și 18h00, CNDB, sala Stere Popescu
Atelier dans/ When Words Dictate/ Iulia Mărăcine
Atelierul implementează metoda pedagogică Ludic Collective, într-un performance pentru oricine este interesat de experiment, joc și dans. Iulia Mărăcine, regizor de mișcare și performer, a absolvit cursul de Performance Arts din cadrul facultății Royal Central School of Speech and Drama, Londra.
Taxă participare: 150 lei. Înscrierea la atelier se face la adresa cursuri@cndb.ro.
Participanții primesc 2 bilete cu preț redus la două spectacole din cadrul LIKE CNDB 2016.
Sâmbătă 26 martie/ 19h30, CNDB, sala Stere Popescu
Ea e băiat bun/ Eugen Jebeleanu
Din copilărie, EL se consideră mai mult fată decât băiat. Îşi spunea EA şi purta rochii. EL/EA a crescut cu această dilemă. La 30 de ani, confuzia persistă.
Florin Caracala e performer, iar textul e adaptat de Eugen Jebeleanu după filmul documentar „Rodica e băiat bun” (2005), de Marian Ilea și Gheorghe Dinu.
Duminică 27 martie/ 19h30, CNDB, sala Stere Popescu
Reenactment Lizica Codreanu & Vera Proca-Ciortea/ Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”
Două reconstrucţii scenice cu dansatoarele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București, în coregrafia semnată de Doina Georgescu și Simona Paraschivu, a mai multor dansuri originale create de Lizica Codreanu (anii ’20) și Vera Proca-Ciortea (Grupul 14 în anii ‘30 și Grupul Gymnasion / Columna din anii ‘70-‘80). Spectacolele se înscriu în efortul susținut al CNDB de a-i reactualiza istoria după ce a cunoscut-o, de a o chestiona după ce a problematizat-o și de a propune dansului contemporan confruntări active cu propria memorie.
Luni, 28/ Marți, 29/ Miercuri, 30 martie/ între 19h00 și 21h00, CNDB, sala Stere Popescu
Masterclass/ dans contemporan/ Gigi Căciuleanu
Atelierul este structurat pe un singur nivel, adresându-se studenților, atât intermediari, cât și avansați, propunând să deschidă orizontul de mișcare tuturor celor pasionați de aceasta. Cursanții vor fi introduși în spațiul specific lui Gigi Căciuleanu, iar accentul cade pe tehnica sa de dans contemporan, guvernată de jocuri de forțe ale corpului în spațiu și de studiul traiectoriilor și tendințelor unei persoane în „stare de dans”.
Înscrierea la atelier se face pe bază de CV, trimis la adresa cursuri@cndb.ro până la data de 25 Martie 2016. Maximum 15 participanți.
Biletele se pot achiziționa online pe kompostor.ro sau de la sala Stere Popescu înainte cu o oră de începerea fiecărui spectacol.
Prețul biletelor este 25 lei/spectacol, 150 lei pentru întregul festival sau 65 lei pentru un pachet de patru spectacole.
Preț redus pentru studenți, elevi, pensionari 15 lei/spectacol, 80 lei pentru întregul festival sau 40 lei pentru un pachet de patru spectacole.
Intrarea la restrospectiva CNDB și artist talks este gratuită.
Sala Stere Popescu – B-dul Mărășești 80 – 82, Sector 4, București
Parteneri: Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, Ground Flour, Colectiv A, FROG, Corcova, La Baricade, Bucharest City App, HomeFest, BIEFF – Bucharest International Film Festival, One World Romania, Festivalul Internaţional de Film NexT, ODD
Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Metropotam, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front