Luni, 18 aprilie 2016, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale, Maia Morgenstern revine la Timișoara cu o piesă de colecție, scrisă de unul dintre purtătorii de cuvânt ai “Primăverii de la Praga”, pe care o joacă împreună cu doi actori de calibru mare, profesioniști autentici și vedete pline de farmec: Mircea Rusu și Andrei Finți.
Regizat de Felix Alexa, la Teatrul Evreiesc din București, în limba română, cu o scenografie de Ruxandra Ion, spectacolul ”Jocul Regilor”, de Pavel Kohout, va avea unica reprezentație la Timișoara în această stagiune.
Ce ar trebui să facă o femeie când este asaltată de doi nebuni? Primul îi salvează trupul, cel de-al doilea îi deschide sufletul. Primul este generos, bogat, mărinimos, iar al doilea este spiritual și plin de farmec. Primul este isteric; în schimb, cel de-al doilea este coleric. Primul te amenință că se va sinucide, cel de-al doilea că se va lăsa ucis de naziști. Ce poate face o femeie care ține, în egală masură, la amândoi? Piesa lui Kohout este scrisă cu ironie, subtilitate și umor negru. Există o anumită nebunie tragi-comică în reacţiile tuturor personajelor din acest spectacol. Dramele reale se amestecă cu ridicolul situațiilor, minciunile cu adevărul, şi numai astfel jocul vieții devine complet, se dezvăluie în sinopsis.
O bizară comedie neagră cu un subiect delicat, relaţiile dintre un evreu şi cuplul care îl ascunde în timpul persecuţiilor naziste, dar și mult după aceea, tustrei personaje enigmatice, un triunghi pasional, tensionat, o piesă captivantă cu uluitoare derulare a intrigii, unde firul poveştii e în permanenţă înnodat,. Scrisă în 1978, piesa a fost excepțional tradusă de Alexandru Al. Şahighian.
Născut la Praga în 1928, Pavel Kohout a fost, în prima parte a vieţii sale, un susţinător fervent al comunismului (inclusiv în chip de aparatcik), pentru a deveni, după mijlocul anilor 1950, un la fel de aprig militant împotriva lui, redactând, împreună cu Václav Havel, celebra Charta 77, un moment cheie în mişcarea de rezistenţă faţă de regimul comunist totalitar. În 1979, după ce i s-a decernat Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană şi după ce a devenit consilier literar al faimosului Burgtheater din Viena, autorităţile cehoslovace l-au ostracizat. Autor de piese şi de scenarii de film, dar şi de romane şi eseuri, Kohout a ales exilul în Austria, de unde întoarcerea în patrie nu i-a mai fost permisă decât după 1990.
Biletele pentru ”Jocul Regilor” la Timișoara costă, în funcție de loc, 60 sau 80 de lei și s-au pus în vânzare la Agenția Operei.