Sâmbătă, 20 februarie 2016, de la ora 11.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, adolescenții interesați de istorie dezbat volumul ”De ce este România altfel?” de Lucian Boia, în ultima întâlnire a clubului de lectură Fanbook, modulul „Izvoarele Istoriei“, organizată în Bucuresti. De data aceasta tinerii cititori vor intra pe teritoriul eseului și al reflecției asupra trecutului. Vor afla de la autorul cărții, istoricul Lucian Boia, cum am devenit altfel, în lumina marilor evenimente și transformări ale ultimelor secole. Discuția va fi moderată de profesorul Radu Laurențiu, Școala „I.G. Duca“.
„Ţările şi naţiunile sunt diferite. Asemănătoare şi diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană? Modul extravagant în care s-a derulat psihodrama politică din vara anului 2012 a lăsat impresia că ţara e defectă. Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionaţi decât românii, obişnuiţi cât de cât cu ei înşişi, dar până şi printre români exasperarea creşte. Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar de ieri, de alaltăieri. Să fie un blestem? Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru.“ (Lucian BOIA)
„Prezentul este opera trecutului. România s-a făcut într-un anume fel: de aceea este aşa cum este. Parcurgându-i rapid istoria, am putut identifica o lungă serie de trăsături specifice, mai mult sau mai puţin îndepărtate de condiţia europeană «medie», şi prinse ele însele în combinaţii contradictorii. Înlănţuindu-se, toate aceste particularităţi, prea multe particularităţi, conduc la România de astăzi. O ţară care se încăpăţânează să fie altfel. Ceea ce înseamnă uneori şi reuşite, nu doar neîmpliniri şi dereglări. Necazul este că ceea ce nu merge într-o societate ajunge să strice şi ceea ce merge. Nu e un merit să mergi corect, e o deficienţă să mergi strâmb. Ce poate fi mai îngrijorător decât faptul că atât de mulţi tineri, tot mai mulţi, şi printre cei mai promiţători, îşi văd realizarea doar în afara României? Avem nevoie mai presus de toate de o privire critică şi cât mai puţin îngăduitoare: să ajungem să separăm odată mediocritatea şi impostura de valoare. În lături!, exclama Titu Maiorescu, la 1886. E un demers care ar trebui actualizat. Va reuşi România să o facă?“ (Lucian BOIA)
LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franţei şi a Germaniei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.
Fanbook este un club de lectură pentru adolescenți inițiat în anul 2014 pentru a încuraja lectura și voluntariatul în România. Organizatorii, Asociația CSR Mindset și Librăria Humanitas de la Cișmigiu, voluntarii și ambasadorii proiectului încurajează lectura unei cărți pe lună și interacțiunea dintre tineri și personalități culturale, prin discuții libere.
„Izvoarele istoriei“ este un modul ințtiat și susținut de către La Fântâna în cadrul Fanbook. Modulul de istorie își propune să medieze întâlniri cu specialiști din facultățile de istorie și institutele de cercetare și să îi familiarizeze pe adolescenți cu diversele surse din care poate fi extras conținut istoric – volume de istorie, memorii, interviuri, documente și fotografii de epocă, sinteze și analize tematice.
Înscrieri la întâlnirile din Cluj și Brasov ale modulului Fanbook „Izvoarele Istoriei“ și la următoarele module ale clubului de lectură la contact@csrmindset.ro.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.