spot_img

Târgul GAUDEAMUS Craiova 2016 – ediţie aniversară cu surprize şi recorduri

Târgul GAUDEAMUS Craiova, evenimentul care inaugurează în mod tradiţional Caravana GAUDEAMUS, iniţiată şi organizată de Radio România, a deschis într-o manieră de excepţie seria 2016 a celor mai îndrăgite târguri de carte din ţara noastră.

Deschiderea oficială a târgului, organizat de Radio România – Centrul Cultural Media Radio România şi Radio România Oltenia Craiova, lider de audienţă în zonă – a fost precedată de o spectaculoasă manifestare de stradă: peste 2.500 de persoane, reunite într-un uriaş lanţ uman, şi-au înmânat o carte simbol care a străbătut astfel traseul dintre Radio România Oltenia Craiova şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, gazda târgului, într-un gest de solidaritate şi implicare fără precedent. La eveniment au participat peste 1.600 de elevi şi cadre didactice, coordonaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

După ce gongul final a bătut la Craiova, cartea-simbol a părăsit Cetatea Băniei şi a plecat în inima Transilvaniei, pentru următoarea destinaţie a Caravanei GAUDEAMUS. În cadrul festivităţii de decernare a premiilor acestei ediţiei, echipa Radio România Oltenia Craiova a predat ştafeta colegilor noştri de la Radio România Cluj, gazda următorului Târg GAUDEAMUS. Drumul Cărţii continuă.

Bilanţul ediţiei (a 15-a la Craiova şi numărul 91 în seria GAUDEAMUS), care s-a derulat în intervalul 24 – 28 februarie, aduce cifre record:

– peste 14.800 de vizitatori

– mai mult de 2.500 de persoane care au participat la un singur eveniment organizat la un târg din Caravana GAUDEAMUS

– 64 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri

91 de evenimente culturale

o suprafaţă de peste 330 mp de standuri.

Palmares completat în cel mai fericit mod de un progam coerent şi interactiv de manifestări conexe, care au antrenat deopotrivă organizatorul, expozanţii şi vizitatorii, şi, în premieră în 2016, şi iubitorii cărţii care au ales să participe la concursuri, să ne urmărească şi să fie alături de noi online, în special prin intermediul reţelelor de socializare.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Craiova 2016, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 28 februarie, la ora 12.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului

Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura Corint, locul 2 – Editura Nemira şi locul 1 – Editura Humanitas;

Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, volum publicat de Editura Humanitas;

Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuvântul Libertăţii” – secţiunea publicaţii şi postului Oltenia 3 TV Craiova – secţiunea TV; trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât cele mai numeroase voturi au fost acordate posturilor Radio România, care nu au intrat în competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.

Premiul Educaţia, oferit de către organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Editurii Universitaria – Universitatea din Craiova.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Monica Duică, studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Premiul constă într-o ţinută vestimentară oferită de Casa de Modă Ilinca.

Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Craiova 2016 a fost domnul Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Proiecte Radio România – GAUDEAMUS. Evenimente conexe.

– Miercuri, 24 februarie, înainte de deschiderea oficială a ediţiei, peste 2.500 de persoane (dintre care mai mult de 1.600 au fost elevi şi cadre didactice) au format primul lanţ uman în onoarea Cărţii. Într-un gest de solidaritate şi implicare fără precedent, participanţii şi-au înmânat o carte – simbol care a străbătut astfel traseul dintre Radio România Oltenia Craiova şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, gazda Târgului GAUDEAMUS. Evenimentul, iniţiat şi organizat de Radio România Oltenia Craiova şi derulat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a fost o manifestare publică de susţinere a cărţii şi de redeşteptare a interesului pentru lectură, în special în rândul tinerilor.

La finalul ediţiei, echipa Radio România Oltenia Craiova a predat cartea – simbol colegilor de la Radio România Cluj, gazdele următorului eveniment din Caravana GAUDEAMUS 2016. (20 – 24 aprilie, Piaţa Unirii din Cluj-Napoca)

Finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova. Câştigătoarele concursului, desemnate de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Cristina Andrei (Colegiul Naţional „Elena Cuza”) – locul 1, Miruna Radu (Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”) – locul 2 şi Luciana – Diana Riza (Colegiul Naţional „Elena Cuza”) – locul 3.

Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg, oferite de organizatori. Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei a 23 –a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 16 – 20 noiembrie a.c.).

–  Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc, cu prilejul evenimentelor din cadrul programului LECTURA. Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Craiova 2016, elevi din Craiova premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost: Adrian Emanuel Dicu, George – Radu Romanescu, Elena – Mădălina Stănăşel, Maria Teodora Şerban şi Alexandra Maria Udriştoiu (toţi elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova). Premiile au fost oferite de Radio România şi Automobile Dacia.

Câştigătorii Concursului Naţional de Lectură şi invitaţii de nota 10 au fost premiaţi şi de către participanţi: editurile Casa Radio, Corint, Humanitas, Nemira şi Semne – Artemis.

Happy Minutes la GAUDEAMUS s-a numit concursul organizat cu sprijinul participanţilor la această ediţie şi care a făcut fericiţi peste 20 de vizitatori. Zilnic, câţiva dintre vizitatorii aflaţi în locul şi în momentul potrivite (la standul editurii desemnate să ofere premiul, în momentul anunţării concursului) au primit câte un volum cadou, oferit de către unul dintre expozanţi.

Participanţii care au susţinut acest proiect au fost: editurile Aius PrintEd, Antet, Art, Casa Radio, CECCAR, Corint, Curtea Veche Publishing, Eikon, Media Erc Press, Fevrodest Agora, Humanitas, Militară, Nemira, Niculescu, Nomina, RAO, Remind, Semne –Artemis şi Univers Enciclopedic şi Astro Impex, Clubul Fly High al Asociaţiei Aproape de Tineri, Fischer International şi Okian.

Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea vizitatorilor, a unui fond de carte (circa 1.500 de volume) va avea în acest an ca beneficiar publicul din localități din zona de audiență a Radio România Oltenia Craiova.

Tombola GAUDEAMUS, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului a avut următorii câştigători: Adriana Iancu – un LCD High Definition, Elena Câmpeanu – un DVD-player şi Robert Valentin Veliscu – un tablou semnat de Lucian Irimescu, premii oferite de Lions Club Craiova, Dania Vasilescu – un sistem audio oferit de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova şi Lelia Mitroi – o tabletă, oferită de Rotary Club Craiova.

– Concursul derulat de Radio România Oltenia Craiova prin intermediul paginii de Facebook a postului şi adresat celor mai îndrăgostite şi fotogenice perechi care au vizitat târgul continuă până pe data de 3 martie. Premiul, care va ajunge la cei a căror fotografie va aduna cel mai mare număr de like-uri, constă în suma de 500 de lei şi va fi oferit de Radio România Oltenia Craiova.

Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2016 este Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în perioada 20 – 24 aprilie 2016, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.

Târgul Gaudeamus Craiova – un eveniment Radio România

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale şi Vodafone România

Parteneri: Automobile Dacia, Casa de Modă Ilinca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Lions Club Craiova, Rotary Club Craiova, Hotel Parc

Parteneri media: mediaTRUST, Cuvântul Libertăţii

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508