spot_img

Spectacolele „Eu. O casă de păpuși” și „Pescarul și sufletul său”, în februarie la Teatrul Odeon

Spectacolele „Eu. O casă de păpuși” și „Pescarul și sufletul său”, ambele semnate de regizoarea Carmen Lidia Vidu, vor avea cinci reprezentații în luna februarie, la Teatrul Odeon. Spectacolul „Eu. O casă de păpuși” face parte din platforma „Surorile Heddei”, care se concentrează pe personajele feminine ale lui Henrik Ibsen și este dedicată actrițelor și regizoarelor din România. „Eu. O casă de păpuși”, o adaptare modernă și surprinzătoare a capodoperei lui Henrik Ibsen, cu Aura Hasnaș Călărașu în rolul Norei, are trei reprezentații în luna februarie: spectacolul poate fi văzut sâmbătă, 6 februarie, duminică, 14 februarie și sâmbătă, 27 februarie, la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon. ​„Pescarul și sufletul său”, ce are la bază celebrul basm scris de Oscar Wilde, în care un pescar se îndrăgostește de o sirenă, se joacă vineri, 12 februarie și duminică, 21 februarie, la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon.

Viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu asupra celebrului text „O casă de păpuși” îl aduce pe Ibsen in secolul XXI. Povestea Norei se spune cu un personaj femme fatale (Aura Hasnaș Călărașu), într-un decor multumedia, cu o atmosferă de film noir.

„Sunt „Eu. O casă de păpuși”, sunt femeie, e povestea mea înăuntru. Am mers într-o zonă nu neapărat de confort pentru mine, ci intimă și reală”, mărturisește regizoarea Carmen Lidia Vidu.

„E povestea unor femei care dau cu ele de pământ, sau viața dă cu ele de pământ, ca să placă. Și atunci, ele se strică. Rămân o formă care trebuie să placă tuturor, să fie și frumoase, și elegante, și suave, să fie echilibrate psihic, să fie și mame bune, să fie și soții, erotice, să fie foarte prezentabile în societate, să poată să discute. Și în zilele noaste, există nu neapărat un zbucium, ci un efort care nu e natural, e anti-natură ceea ce se întâmplă în noi, încercând să le împăcăm pe toate și să fim tinere la 50 de ani sau la 60 de ani, să arătăm impecabil, chiar mult mai bine decât o puștoaică la 25. Și puștoaica de 25, dacă nu e deja un geniu, e ratată. Avem niște supra-poveri în spatele nostru pe care ni le pun și ceilalți, dar ni le punem și noi. Suntem într-o ambiție, într-o competiție fantastică cu noi și ajungem să arătăm ca niște păpuși sparte, frumoase dar cu care nu vrei să interacționezi. E vorba despre faptul că poate noi, femeile, ar trebui să ne acomodăm ușor cu imperfecțiunea și să ne asumăm că e mai frumoasă decât perfecțiunea aceea de porțelan, cu o inimă moartă înauntru.” – Carmen Lidia Vidu despre „Eu. O casă de păpuși” (interviu la Digi 24 Tv).

Sâmbătă, 6 februarie, duminică, 14 februarie și sâmbătă, 27 februarie

Teatrul Odeon, Sala Studio, ora 19:30

„Eu, o casă de păpuși”

Regia: Carmen Lidia Vidu

Actrița: Aura Călărașu

Soprana: Cătălina Antal

Scenografia: Constantin Ciubotaru

Muzica: Ovidiu Chihaia

Video: Cristina Baciu

Masca: Cristina Mihaela Rădulescu

Mișcarea scenica: Ioana Marchidan

Curator proiect: Cristina Modreanu

PR: Alina Neagu, Roxana Crișan

Text: un scenariu bazat pe piesa „Nora”, autor Ibsen

Teaser: youtu.be/vwiwP2-3rIk

Trailer: youtu.be/fCq2IyHBzUU

Blog: eu-o-casa-de-papusi.tumblr.com

Cumpara bilete on-line: bilete.teatrul-odeon.ro/Step10_ChooseShow.aspx?FILTER_SHOW=110

Rezervări la Casa de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), intre orele 11.30 – 19:00 / 021 314 72 34

Cronici:

„Emoţia grea se adună în straturi adânci, se depune pe nesimţite şi, ca în toate spectacolele regizoarei, ameninţă cu implozia.” (Cristina Rusiecki – Revista Cultura )

„Cu un timbru puternic, Aura Călărașu rostește gândurile și nemulțumirile Norei. Impactul emoțional este grandios, fiind amplificat de strigătele de durere ale sopranei Catalina Antal și de videoproiecțiile originale create de Cristina Baciu.” (Raluca-Simona Uluiteanu – www.ralucauluiteanu.eu)

„Viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu este complet ieşită din comun, din limite, din tipare. Reuşeşte realizarea unui show multimedia captivant cu videoproiecţii pe corpurile artistelor, muzică instrumentală rock originală marca Ovidiu Chihaia, combinată inedit cu vocea sopranei Cătălina Antal şi o coregrafie discretă creată de Ioana Marchidan.” (Ileana Andrei – www.ileanaandrei.ro)

„Actrița Aura Călărașu  a reușit, prin interpretarea-i magică, să scoată la suprafață temeri și sentimente pe care credeam că le păstrez bine închise în suflet. M-am trezit pusă față în față cu lupta interioară a personajului lui Ibsen, care părea a fi chiar lupta mea interioară.” (Simona Ioniță – simonaionita.blogspot.ro/)

„Gândurile de resemnare ale Norei (Aura Călărașu) sunt acompaniate de fragmentele interpretate de soprana Cătălina Antal și de proiecțiile video ale Cristinei Baciu.  Un concept interesant ce provoacă la gândire, la introspecție, la descoperire interioară și care, după părerea mea, reușește să dea o nouă direcție teatrului contemporan experimental. Carmen Lidia Vidu reușește să pună într-o armonie perfectă cele 3 elemente( teatru, muzica live și proiecțiile video), iar rezultatul este impresionant.” (Paul Duțu – www.pauldutu.eu)

„Eu. O casă de păpuși este un fel de Sin City al teatrului, iar asta face ca totul să fie al dracu’ de altfel de tot ce ai văzut până acum. În mod cert, Eu. O casă de păpuși nu este o piesă pentru main stream. Este însă o opțiune excelentă pentru cei care au curajul să încerce și altceva, acei cărora lucrurile neclare sau definite în alți parametri, nu le creează panică, ci o provocare spre descoperire, spre cunoaștere. Femeile vor simti altfel piesa. Mult mai intens.” (Marius Mihalca – www.mihalca.ro)

„Dacă până la această premieră, nu văzusem un recital actoricesc care întrece cu mult tiparul „şcolii de teatru”, îndrăznesc să spun că aici am asistat la o „lecţie deschisă” de artă actoricească.” (Dragoș N. Savu – www.dragosnsavu.ro)

„O poveste grea, apasatoare pe care am trait-o atit de intens incit la final eram fericita. Totul atit de bine pus la punct, pina in cel mai mic detaliu care, oricit de morbid sau deprimant, aducea cu el bucuria unei descoperiri. A fost incredibil, mi-a placut de am innebunit si, cum n-am mai trait asa ceva, va recomand.” (www.ozzy.ro)

„Spectacolul „Eu. O casa de papusi” cuprinde un show multimedia extraordinar, care imbinat cu textul si muzica piesei este EPIC. Fiecare imagine si joc de efecte iti captiveaza privirea si iti mentine atentia pe toata durata spectacolului. Am ramas profund impresionata de modul in care tehnologia a fost folosita in piesa si capacitatea ei de a face dintr-un text care iti atinge inima, sa-ti ajunga la suflet.” (Sofia Frunză – http://frunzaresc.eu/)

Spectacolul „Eu. O casă de păpuși” este prima producție în premieră din proiectul „Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei”, câștigător al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproducție a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Vineri, 12 februarie și duminică, 21 februarie

Teatrul Odeon, Sala Studio, ora 19:30

„Pescarul și sufletul său”

Adaptarea și regia: Carmen Lidia Vidu

Cu: Marius Stănescu, Petre Nicolae, Marian Lepădatu, Diana Gheorghian, Eugenia Păsat, Amelia Stuparu

Traducerea: Andrei Bantaș

Scenografia: Constantin Ciubotaru

Video: Alma Cazacu

Muzica: Ovidiu Chihaia

Blog: http://blog-pescarul-si-sufletul-sau.tumblr.com/

Teaser: http://vimeo.com/89533405

Trailer: youtu.be/rUbz8d2BGD0

Rezervări la Casa de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), intre orele 11.30 – 19:00 / 021 314 72 34

Textul spectacolului „Pescarul și sufletul său” are la bază un basm scris de Oscar Wilde, publicat în 1891 în colecția de basme Casa cu rodii, continuare a volumului Prințul fericit și alte povești. Este o poveste dedicată lui Alice Heine, prințesă de Monaco și a fost scrisă ca o reacție la Micuța Sirenă a lui Hans Christian Andersen, unde o sirenă își dorește un suflet și să fie muritoare.

A fost o dată ca niciodată un pescar care se îndrăgostește de o sirenă. Dar ei nu își pot trăi povestea de dragoste pentru că aparțin unor lumi diferite: el are suflet și ea nu are. Aşa că pescarul are de ales între sufletul său și dragostea sa. Dacă va reuşi să coboare în lumea apelor pentru a se căsători cu micuţa lui sirenă vă lăsăm să descoperiţi în spectacol.

Textul nu este doar o poveste de iubire interzisă, ci și o meditaţie despre tensiunea trup-spirit, despre importanța inimii în construcția eului, despre ce ne aduce fericirea și salvarea.

Carmen Lidia Vidu realizează un spectacol de teatru multimedia care hipnotizează prin atmosfera sonoră și prin muzicalitatea vocilor actorilor ca într-un concert. Povestea este dublată vizual prin intermediul proiecțiilor video cu o mare încărcătură simbolică, ce îşi propun o coborâre în adâncul poveştii și în adâncul propriului eu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508