Pe 3 și 5 martie 2015, Miller Theatre din New York sărbătorește avangarda inovatoare a Europei de Est prin două ”portrete de compozitor” dedicate Anei-Maria Avram și lui Iancu Dumitrescu, doi dintre liderii internaţionali indisputabili ai curentul hiperspectral (formă muzicală de avangardă, bazată pe experimentele cele mai inovatoare din domeniul acustic și pe o înțelegere mistică a sunetului).
Cele două ”portrete de compozitor”, din 3 și 5 martie, sunt precedate de concertul ”Precursors and Parallels”, prezentat tot la Miller Theatre (1 martie), în care vor fi ascultate compoziții românești în stil bizantin, lucări de Enescu, Bartok, Ștefan Niculescu, Ana-Maria Avram și Iancu Dumitrescu. Mai multe detalii la www.millertheatre.com/events/precursors-and-parallels
Cele două personalități românești vor prezenta, de asemenea, un seminar de compoziție, în cadrul Departamentului de Compoziție al Columbia University (2 martie, 4-6 pm, 21 Dodge Hall, MC1813, 2960 Broadway, New York).
Periplul american al celor doi compozitori români, continuă la Philadelphia, unde, MAAS Building (1320 N 5th St. Philadelphia, PA 19122) prezintă alte două concerte, în 7 și 8 martie, de la 8 pm.
Compozitorul, muzicologul şi dirijorul român Iancu Dumitrescu (www.millertheatre.com/events/iancu-dumitrescu) este unul din cei mai de seamă reprezentanţi, la scară mondială, ai curentului spectral/hiperspectral în muzică și fondator, în 1976, al Ansamblului Hyperion. Întreaga sa operă este bazată pe principiul fenomenologic, pe care Dumitrescu l-a adoptat de la maestrul său, Sergiu Celibidache. Compozițiile sale au fost interpretate de solişti, dirijori şi ansambluri celebre din întreaga lume, printre care London Sinfonietta (Londra), „iO” String Quartet (New York), Musiques Nouvelles (Bruxelles), Ensemble Mosaik (Berlin) şi Le Balcon (Paris).
Compozitoarea, pianista şi dirijoarea Ana-Maria Avram (www.millertheatre.com/events/ana-maria-avram) a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti şi are un doctorat în estetică muzicală la Universitatea Sorbonna. Membră a Ansamblului Hyperion începând cu anul 1988, Ana-Maria Avram reprezintă, alături de Iancu Dumitrescu, curentul hiperspectral în muzica românească actuală. Creaţia sa, cuprinzând peste 130 de opusuri simfonice şi camerale, este bazată pe o sinteză originală de surse electro-acustice şi experimentale.
Prezenţa lui Iancu Dumitrescu şi a Anei-Maria Avram în cadrul acestei serii de concerte organizate de David Shively (co-director artistic al ansamblului Either/Or) este susţinută de către ICR New York, ca o continuare a efortului de promovare a culturii românești de avangardă, în SUA.