Joi, 25 februarie 2016, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Strada Știrbei Vodă nr. 33), va continua cel de-al doilea sezon al spectacolelor – conferință Round Table București moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu. Invitatul special al serii de joi va fi Marin Cazacu, unul dintre cei mai apreciați violonceliști români. Dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi completat de momente artistice – surpriză în cadrul cărora vor concerta Marin Cazacu și formația camerală Violoncellissimo. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Spectatorii din țară pot urmări, și de această dată, transmisiunea în direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, după o rezervare solicitată la adresa de e-mail round.table.bucuresti@gmail.com
Publicul bucureștean va fi invitat în perioada imediat următoare să ia parte la două astfel de întâlniri avându-i în prim plan pe criticul literar și eseistul Dan C. Mihăilescu (3 martie) și arhitectul Ștefan Ghenciulescu (10 martie).
Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din anul 1983 şi desfăşoară o bogată activitate artistică atât în România, cât şi în Europa, Asia, America de Nord și America de Sud sub bagheta marilor dirijori ai lumii, concertând în cadrul festivalurilor internaționale de prestigiu precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia sau Veneţia.
În calitate de cadru didactic al Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, Marin Cazacu a format un număr considerabil de studenți care s-au făcut remarcați la scenă internațională. În anul 1998 a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu -, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 20 de violoncele în formaţia Violoncellissimo.
În anul 1999, Marin Cazacu a fondat Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, care se desfăşoară cu succes în fiecare vară la Sinaia în preajma aniversării marelui muzician (19 august 1881), festival ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVII. Pentru organizarea acestui eveniment şi pentru înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), Marin Cazacu a primit importante distincții din partea forurilor de specialitate din România. Marin Cazacu a fondat, de asemenea, Romanian Sinfonietta Orchestra precum și Orchestra Junior.
Un concert demn de Cartea Recordurilor susținut de o orchestră formată din 100 de violoncele
Marin Cazacu, alături de renumiți interpreți români, concertează adesea pe scenele consacrate din România, face parte din Trio-ul Pro Arte – ansamblul cameral oficial al Filarmonicii „George Enescu” – și este colaborator al Cvartetului Voces. În anul 2013, la Ateneul Român, Marin Cazacu a organizat concertul „Violoncellissimo 100”, primul concert din România cu participarea a 100 de violoncele, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. La acest eveniment au luat parte numeroși instrumentiști români din toată țara, dar și din străinătate care s-au întors în România pentru a omagia, cu prilejul acestui eveniment, profesorii care i-au format.
Și în anul 2016, Marin Cazacu va avea o bogată activitate artistică în plan național și internațional
Marin Cazacu este, din anul 2014, directorul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” pentru care va pregăti o serie de turnee cu Orchestra Română de Tineret și Romanian Sinfoneitta Orchestra în Belgia (Bruxxelles), Bulgaria (Ruse), Republica Moldova (Chișinău), Italia (Milano și Dobbiaco), Germania (Berlin) și în Portuglia (Lisabona). Totodată, Marin Cazacu este Președintele Fundației „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”, alături de care va împlini anul acesta 20 de ani de activitate. Prin experiența în managmentul cultural, artistul român este membru în conducerea Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret.
În calitate de solist violoncelist, va susține un numar de 30 de concerte în acest an la București, Cluj, Iași, Bacău, Oradea, Timișoara și în Italia, Portugalia și Belgia. De asemenea, împreună cu ansamblul Violoncellissimo va susține peste 10 concerte în România.
Programul artistului român va cuprinde anul acesta organizarea ediției cu numărul XVII a Festivalului „Enescu și muzica lumii” și participarea în juriul secțiunii „Violoncel” a Concursului internațional „George Enescu” ce se va desfășura în luna septembrie.
Nu în ultimul rând, Marin Cazacu a rezervat anul acesta timp pentru pregătirea unui număr de 8 studenți pentru concursurile naționale și 6 studenți pentru competițiile internaționale.
Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane creat în anul 1820, de care îl leagă o poveste întinsă pe parcursul a peste 20 de ani.
„Aş putea petrece ore-n şir descoperind, la violoncelul meu, sensuri noi ale muzicii. E o descoperire pe care o fac în fiecare zi şi care mă bucură clipă de clipă. Recunosc, însă, că noi n-am exista ca artişti dacă nu am avea cui să exprimăm aceste gânduri şi sentimente. Dacă reuşim să transmitem publicului acele momente de bucurie şi de emoţie, atunci este un lucru minunat, fiindcă acelea fac diferenţa dintre omul împlinit şi omul cu dezamăgiri.” (în Adevărul)
Alături de violoncelul său, Marin Cazacu a câștigat numeroase distincții la concursurile internaționale, precum Medalia de argint la Concursul de la Geneva (1977), Premiul I la Concursul de la Markneukirchen (1979), Premiul II la Concursul „J.S. Bach” din Leipzig (1980), este laureat al concursurilor din Bologna și Belgrad.
Pentru activitatea sa, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit dirijorul Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni apariţiile sale au fost comentate entuziast de public şi de presă.
Studiile de formare
Născut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti cu profesorii Ion Urcan si Gabriela Todor, apoi la Conservatorul de stat „Ciprian Porumbescu”, fiind îndrumat de renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costineşti şi Sinaia. În 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică Suma cum laude, susţinând lucrarea „Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.”
Cel de-al doilea sezon Round Table București se va desfășura în Sala de Operă a Conservatorului bucureștean, renumită pentru calitățile sale acustice, cu o scenografie nouă ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri români. Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.
La eveniment, intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile.
Seara de joi se va încheia cu o sesiune de autografe urmată de invitația la degustare de vinuri susținută de Organizația Somelierilor din România și Domeniul Vlădoi, prin prezența somelierului Istvan Pentek.
Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro
Arhiva evenimentelor curente, precum și cea a primului sezon Round Table București poate fi urmărită pe site-ul www.EnjoyTV.ro și cuprinde participarea unor personalități precum Maia Morgenstern, Ioana Pârvulescu, Răzvan Mazilu, Aurelian Octav Popa, Răzvan Suma, Octavian Nemescu, Viorica Flintașu, Ștefan Gheorghiu și din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel.
Parteneri: Universitatea Națională de Muzică, Exces Music, magazinele de mobiler LEM’S, Radio România Cultural, Radio România Muzical, EnjoyTV.ro, Organizația Somelierilor din România, Domeniul Vlădoi, Asociația Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.
Parteneri media: SapteSeri, Observator Cultural, LiterNet, AgentiadeCarte.ro, Garbo.ro, Calendar Evenimente, Librăriile Humanitas, Bucureșteni.ro, Judy Florescu, Capital Cultural, Online Gallery, Romanian Global News.
Parcursul profesional dar şi personal al oricarui om de cultura este inevitabil influentat de mediul in care a ales sa creeze. Prin proiectul Round Table Bucuresti, organizatorii isi propun sa descopere in ce masura efervescentul spatiu cultural al capitalei a influentat drumul unor personalitati care si-au ales Bucurestiul ca decor al activitatii lor artistice.
„Programul proiectului urmareste promovarea artistilor romani ce s-au facut remarcati pe scenele internationale, printr-un efort de redobandire a unei mentalitati frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale romanesti.” – Valentina Sandu – Dediu
In fiecare joi seara, pe durata a 90 de minute, moderatorul isi va provoca invitatii la o discutie deschisa, relaxata, despre amprenta pe care orasul si-a pus-o asupra lor ca artisti, ca oameni, despre cum vedeau capitala atunci cand erau la inceput de drum si cum o percep acum, cand drumurile lor strabat capitale din intreaga lume, ori despre sansele sau deziluziile pe care le-au trait aici, de-a lungul timpului. Parcursul acestui itinerariu prin Bucurestiul personal al fiecarui artist invitat va fi presarat cu momente artistice de cea mai buna calitate – oferite de protagonistii spectacolelor sau de catre invitatii acestora.
De ce Round Table Bucuresti? Pentru ca mediul de intalnire al acestor evenimente isi propune sa fie unul prietenos, placut, fara colturi si fara ascunzisuri, unde nimeni nu sta in capul mesei. Invitatii si publicul, deopotriva, vor imparti acelasi spatiu: Bucurestiul. Coordonate: Sala de Opera si Multimedia a Universitatii Nationale de Muzica.
Despre Valentina Sandu – Dediu
Valentina Sandu-Dediu a absolvit in 1990 muzicologia la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti, unde a ramas din 1993 sa predea istoria muzicii, muzicologie si stilistica. Este autoarea a peste 30 de studii si 300 de articole, a catorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate in Romania si Germania (vezi Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil si retorica in muzica, Bucuresti, Ed. Didactica si Pedagogica, 2010; Octave paralele, Bucuresti, Humanitas, 2014).
O altă latura a activitatii sale se concentreaza pe aparitii concertistice si inregistrari, in calitate de pianista in ansambluri camerale (CD-uri editate in Romania cu Aurelian Octav Popa, in Germania / Neos cu Dan Dediu, si in Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupa pozitia de profesor la Universitatea de Muzică si pe cea de rector la New Europe College, Bucuresti. In 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Stiinte Berlin-Brandenburg.
Despre Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania – UCIMR
Orice muzician care adera la UCIMR si intruneste conditiile necesare poate deveni membru al organizatiei noastre.
Prin activitatea noastra, oferim membrilor UCIMR burse in vederea participarii la seminarii si cursuri de specialitate organizate de asociatia care se remarca printr-un palmares de exceptie.
Suntem implicati totodata si in sprijinirea artistilor pensionari, precum si in sustinerea materiala a unor reviste de specialitate.
De asemenea, concepem proiecte culturale de interes national si international, avand o structura egal raspandita pe intreg teritoriul Romaniei.