Vineri, 19 februarie 2016, de la ora 12.00, Colegiul Naţional „Matei Basarab” din București va găzdui un eveniment consacrat împlinirii a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. Elevii Complexului Educaţional Lauder-Reut şi invitaţii lor din Colegiul Naţional „Matei Basarab” vor păşi, alături de Laurenţiu Damian, invitatul special al evenimentului, în universul fascinant al operei brâncuşiene prin intermediul documentarului ”Constantin Brâncuşi. Coloana sau o lecţie despre infinit”. Un eveniment organizat de Asociaţia CineCultura, împreună cu Fundaţia Ronald S. Lauder – Complexul Educaţional Lauder-Reut.
”Constantin Brâncuşi. Coloana sau o lecţie despre infinit” a obţinut, în anul 2002, Premiul pentru film de mărturie al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Imaginea este semnată de Dănuţ Pădure, Mălin Muşatescu, Doru Segall, comentariul este realizat de Sorana Gorjan, iar lectura aparţine regretatului Adrian Pintea.
Prin mijloacele celei de-a șaptea arte și prin dialog, apreciatul regizor, scenarist şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. . L. Caragiale”, Laurenţiu Damian îi va iniția pe tinerii spectatori în viziunea plastică a artistului și în ideile filosofice din care s-a născut opera sa, dar și în principalele repere biografice ale unuia dintre cei mai importanţi artişti români.
Cu Ziua Națională Brâncuși în liceele bucureștene, organizată împreună cu Fundaţia Ronald S. Lauder – Complexul Educaţional Lauder-Reut, debutează ediția 2016 a proiectului cultural „Caravana filmului românesc”, ce îşi va continua seria de evenimente culturale organizate în diferite oraşe ale ţării, pentru al patrulea an consecutiv.
Prin secţiunea Cartea şi filmul, Caravana filmului românesc îşi continuă demersul cultural şi educaţional, adresându-se elevilor din învăţământul preuniversitar, care vor avea ocazia de a se întâlni, prin intermediul peliculei, cu marile creaţii culturale româneşti, misiunea de bază a Caravanei fiind aceea de a contribui la apropierea tuturor copiilor şi tinerilor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc. Căci, aşa cum spunea Jean Cocteau un film, nu este altceva decât „o scriere în Imagini”.
Fiecare liceu ar trebui sa serbeze ziua lui Brancusi, chiar cu resursele proprii: citind despre el, discutand despre sculpturile sale, descoperind omul din spatele sculptorului. Macar atata lucru am putea face si noi, la cate a facut el pentru noi.