„Unul dintre primele nume evocate de cineva din străinătate, atunci când vine vorba despre România, Gigi Căciuleanu adaugă prestigiu oriunde se vorbește despre el și despre noi. S-a născut în România (13 mai 1947), dar obârșia sa are ramificații ce pornesc din tumultoasa Rusie ți din însorita Grecie. Din 1973, s-a stabilit la Paris și și-a asumat pe deplin rolul de promotor al universalității dansului”, a spus Gilda Lazar, ântr-un laudatio emoționant. Ea a dorit să prezinte audienței nu „monstrul sacru” și nici „monumentul fără postament”, ci OMUL cald, deschis, generos, care încearcă să-i ridice pe cei din jur la nivelul lui, inspirându-i să-și depășească limitele: „Măiastrul care scoate dansul din om”.
A fost evocată, de asemenea, prima „întâlnire” a JTI cu coregraful, dansatorul, artistul Gigi Căciuleanu, prilejuită de cea de a 12-a ediție a Întâlnirilor JTI, din anul 2011, cu spectacolul Noche Bach, prezentat de Baletul Național din Chile. Prezent la spectacolul de la Teatrul Național București în 2011, Cornel Nistorescu, directorul ziarului Cotidianul declara:
”Nu mi-aș fi putut imagina că de partea cealaltă a lumii, tocmai în Chile, există un asemenea balet. Și că acolo cineva poate să pună în scenă o astfel de muzică a mișcării. Ce am văzut nu arată deloc a fi o operă românească. În afara cărții de identitate a lui Gigi Căciuleanu, nu e nimic românesc în acest spectacol. E un spectacol modern, de pe partea cealaltă a planetei, e o surpriză”.
Cea de-a doua întâlnire cu Gigi Căciuleanu a fost la fel de memorabilă. În iunie 2012, la premiera D’ale noastre, un regal care a intrat în istoria artelor spectacolului, pentru că l-a universalizat pe intraductibilul Caragiale. Dupa premiera din 15 iunie, spectacolul a intrat in repertoriul permanent al Teatrului National. D’ale noastre, a fost ulterior prezentat, sub titulatura Ta Ra Ram, la Paris, Londra si Bruxelles, iar Zoe, Tipătescu, Didina, sau Dl Goe si, mai ales, extraordinarul Cațavencu, întruchipat de Lari Giorgescu din „mișcare, vocale si doua consoane”, au adus pe marile scene europene arhetipurile, nebunia si patosul epocii care le-a dat viata.
Gigi Căciuleau, care poate fi, pe drept cuvânt, inclus in categoria „tezaur național” se afla la apogeul carierei coregrafice, punând in scena spectacole atât la Paris, cat si la Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj si București. Printre ultimele sale creații se numără Fabrika; Folia, Shakespeare & Co; Un minut de dans, sau Uff! – un spectacol emoționant dedicat maestrei sale, „Măiastra Miriam Răducanu”. La sugestia criticilor și la cererea jurnaliștilor și publicului, TNB va prelua spectacolul Folia, Shakespeare & Co in cadrul proiectului Anul Shakespeare.
Gigi Căciuleanu Romania Dance Company va prezenta premiera L’Om Dada, care va avea loc pe 11, 12 si 13 martie 2016, la Teatrul Național București. De aceasta data, va fi redescoperit ș universalizat Tristan Tzara, la 120 de ani de la naștere și la celebrarea unui secol de Dadaism.
Român, european, universal, cosmopolit, dar atat de profund personal, Gigi Căciuleanu trebuie sa fie cat mai prezent, sa vorbeasca cu noi si despre noi. Avem nevoie de L’Om Caciuleanu, asa cum avem nevoie de L’Om Dada, de Shakespeare, Caragiale sau Bach.
Foto: Lucian Tudose