Sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 18:00, în Spazio delle Culture din cadrul MUDEC – Museo delle Culture din Milano, cu ocazia Sărbătorii Mărţişorului, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, MUDEC, în colaborare cu Forum della Città Mondo şi Associazione Città Mondo, în parteneriat cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano şi Consulatul General al României din Milano, organizează expoziţia etnografică românească „Feminitate şi Împodobire”.
«Pentru români prima zi a lunii martie reprezintă sărbătoarea Mărţisorului. Mărţişorul, un simbol al primăverii, este realizat din fire albe şi roşii, din bumbac sau mătase, împletite într-un şnur şi care se leagă în formă de opt. La acest şnur se agaţă un mic pandantiv/talisman, care poate lua diferite forme simbolice (în diferite epoci: monede de aur sau argint, fire de iarbă, muguri sau flori; astăzi: animale, inimi, etc.). Credinţele populare spun că cel care poartă „Mărţişorul” va fi norocos şi sănătos pe tot parcursul anului. Astăzi obiceiul este de a oferi acest pandantiv mic cu şnurul alb şi roşu tuturor femeilor, de la nepoate la bunici, ca o dorinţă de noroc, dragoste şi început frumos de primăvara».
Expoziţia prezintă o selecţie a celor mai frumoase şi reprezentative obiecte de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi aduce în prim plan femeia, punând în evidenţă faptul că, preocupată fiind întotdeauna de frumos, ea a acordat o atenţie deosebită vestimentaţiei, pieptănăturii, podoabelor, gătelii în general. Creativitatea şi grija cu care femeia îşi împodobea casa şi pe ea însăşi, reies din frumuseţea şi originalitatea pieselor care vor fi expuse: costume populare femeieşti din cele mai reprezentative zone etnografice ale ţării, costume femeieşti ale minorităţilor, învelitori de cap, pălării, marame, chindee, cepse, năframe, pomeselnice, câteva piese destinate amenajării interiorului casei, ţesături, mobilier pictat şi podoabe. Ornamentica bogată, armonia cromatică a ansamblurilor vestimentare, compuse în manieră autentică, sunt completate de marea varietate a pieptănăturilor, gătelilor capului şi podoabelor specifice fiecărei zone.
Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, expoziţia va fi deschisă în Spazio delle Culture din cadrul MUDEC, în perioada 28 februarie-13 martie 2016 cu următorul orar: luni 14:30 – 19:30; marți, miercuri, vineri și duminică 10:30 – 19:30; joi și sâmbătă 10:30 – 22:30.