Vineri, 19 februarie 2016, începând cu orele 18.30, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură intitulată „Starea de graţie” de Florian Heredea, curator Prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.
„Concepţia şi evoluţia întru frumos a lui Florian Heredea ni se înfăţişează ca o rezultantă a unor convingeri ce se doresc a avea ecou asupra conștiinței semenilor, ni se dezvăluie printr-o coerenţă a construcţiei imaginii şi a acordurilor cromatice, de o înălţătoare consistenţă. Stilul rezultat stă sub semnul unei modernităţi bine cumpănite, a unei modernităţi ce îşi propune să genereze un dialog fertil cu privitorul. Picturile lui Florian Heredea devin astfel expresia unui om şi artist de o unică discreţie, ale unei personalităţi ajunse la deplină împlinire în domeniul său de expresie plastică.” (Aurel Chiriac)
Aurel Chiriac este director general al Muzeului Ţării Crişurilor, cercetător ştiinţific I, profesor universitar la Universitatea din Oradea şi la Universitatea de Vest din Timişoara. Este autorul a numeroase volume și studii de istoria artei privitoare la pictura de cult din nord-vestul României (sec. XIV‒XIX), obiecte de cult, meşteşugurile ţărăneşti din Bihor, arhitectura din nord-vestul României între secolele XII‒XIX, precum și de arta plastică contemporană.
Florian Heredea, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj şi al Institutului de Arte Vizuale din Oradea, lucrând în prezent ca restaurator pictură la Muzeul Ţării Crişurilor. A participat la numeroase expoziţii colective şi a vernisat mai multe expoziţii personale atât în ţară cât şi în străinătate.
Expoziţia, organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, va rămâne deschisă în perioada 19 februarie – 10 martie 2016, între orele 10.00‒12.00 și 16.00‒19.00, în spaţiile Noii Galerii a Institutului Român de la Veneţia, Cannaregio 2215 – 30121 Veneţia. Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român și al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Intrarea este liberă.