spot_img

Noua componență a Consiliului Administrației Fondului Cultural Național

Administrația Fondului Cultural Național a trimis, pe adresa de e-mail a AgențieideCarte.ro, un comunicat de presă prin care anunță că domnul Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, a desemnat noua componență a Consiliului Administrației Fondului Cultural Național.

În baza structurii și procedurii prevăzute de lege, Consiliul este compus din  11 membri cu drept de vot, numiți pe baza propunerilor formulate de organizaţiile neguvernamentale din domeniul culturii, astfel încât să se asigure o reprezentare proporţională a tuturor ariilor culturale, după cum urmează:

Răzvan Popovici – reprezentant al Ministerului Culturii

Radu Vancu – reprezentant al Ministerului Culturii

Csoti Emese – reprezentant al Departamentului pentru Relații Interetnice

Liviu Sebastian Jicman – reprezentant al Institutului Cultural Român

Corina Apostol, membru

Alin Ciupală, membru

Florin Cîntic, membru

Matei Martin, membru

Vlad Morariu, membru

Miruna Runcan, membru

Ada Solomon, membru

Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Național are ca atribuţii principale stabilirea strategiei şi priorităţilor de finanţare ale Fondului Cultural Naţional și desemnarea membrilor comisiilor de evaluare şi selecţie a proiectelor înscrise în cadrul sesiunilor de finanțare.

Membrii Consiliului A.F.C.N. sunt numiţi prin Ordinul Ministrului Culturii pe o perioadă de 2 ani.

Consiliul își va începe activitatea în luna februarie. De îndată ce își va prelua mandatul noua echipă, A.F.C.N. va organiza o întâlnire de consultare cu operatorii culturali. Vă vom informa cu privire la data acestei întâlniri prin intermediul paginii de Internet www.afcn.ro, a paginii de Facebook și prin Buletinul Informativ. Întâlnirea este preconizată a avea loc în cea de-a doua decadă a lunii februarie.

CONSILIUL ADMINISTRAȚIEI FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL 2016 – 2017

Răzvan Popovici – reprezentant al Ministerului Culturii, muzician, a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg, a cântat ca solist în mai multe ţări europene, este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume. Instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin în perioada 2000-2001, a fost prim violist invitat al Filarmonicii din Essen, orchestrelor de cameră din München, Köln şi Kobe şi al Filarmonicii de Cameră din Salzburg. Este iniţiatorul şi directorul Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti.

Radu Vancu – reprezentant al Ministerului Culturii, poet, eseist și traducător, a publicat șase cărți de poezie, două eseuri ample despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu și alte două cărți despre poeți români și străini. Este co-editorul antologiilor Cele mai frumoase poeme din anul… (2010, 2011 și 2012). A tradus romane și poezie (două selecţii masive din Ezra Pound și John Berryman). Este conferențiar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor la revistele Poesis International și Transilvania. Este unul dintre organizatorii Festivalului Internaţional de Poezie de la Sibiu.

Csoti Emese – reprezentantă a Departamentului pentru Relații Interetnice, este absolventă a Academiei de Studii Economice, cu specializare pe managementul proiectelor, a fost membră în cadrul Consiliului AFCN în perioada 2014-2015, este președinte executiv al Organizației de Femei UDMR. A fost director de cabinet la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (2011) și consilier personal al Ministrului Culturii (2010).

Liviu Sebastian Jicman – reprezentant al Instutului Cultural Român, este de profesie economist, absolvent al Facultății de Studii Economice în Limbi Străine din București. În prezent este vicepreședinte al Institutului Cultural Român. A fost consilier și director de cabinet al ministrului culturii, membru al A.G.A. a S.C. Studioul Cinematografic SahiaFilm S.A. și membru al Consiliului AFCN ca reprezentant al Ministerului Culturii în perioada 2012-2013.

– Corina Apostol, membru, licențiată în istoria artei a Duke University, doctorandă în Departamentul de Istoria Artei la Rutgers University, NJ, SUA. Cercetarea ei se concentrează asupra artei moderne şi contemporane din Europa de Est şi Rusia. Este şi asistent de curator la Muzeul de Artă Jane Vorhees Zimmerli din NJ, unde investighează Colecţia Norton şi Nancy Dodge de Artă Nonconformistă din fosta Uniune Sovietică. Se numără printre fondatorii ArtLeaks, o platformă online, un proiect unic şi ambiţios care investighează cazuri de abuz, de corupţie din arta contemporană, după modelul celebrelor Wikileaks.

– Alin Ciupală, membru, profesor universitar în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București, secretar științific al Institutului de Istoria Artei și editor al celor 3 reviste editate de Institut. În perioada 2005-2015 a fost cercetător științific principal în cadrul Institutului Diplomatic Român. Din 2006 în prezent este fondatorul și directorul „Centrului de studii rome” din cadrul Facultății de Istorie,Universitatea București. Este specializat în istorie modernă a românilor, este autorul volumului „Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public și privat”, București, Ed. Meridiane 2003. În perioada 2007-2009 a fost membru al comisiilor de evaluare AFCN.

– Florin Cîntic, membru, directorul Arhivelor Naționale ale României, Serviciul Județean Iași, profesor universitar de istoria culturii și management cultural la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, cercetător științific, scriitor membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost vice-președinte al fundației „Iași – Capitală Culturală Europeană” 2013-2015 și membru în Consiliul AFCN 2012-2013.

– Matei Martin, membru, jurnalist și traducător, licențiat în științe politice al Universității din București; din 2010 este realizator de emisiuni la Radio România Cultural, din 2010 secretar general de redacție la Dilema veche.

Vlad Morariu, membru, cercetător, conferențiar și curator, a obținut doctoratul în Istoria și Teoria Artei Contemporane la Loughborough University unde predă în prezent. Autorul a numeroase studii are ca domeniu de preferință critica instituțională în practica artistică și explorarea demersului interdisciplinar în proiectele curatoriale ce activează conexiunile între filozofie, teoria de artă și creația contemporană. Este editor și contribuitor la publicația ARTLEAKS și are o bogată activitate de cercetare, editare și traducere de texte de istoria și teoria artei din germană și engleză.

– Miruna Runcan, membru, scriitor și critic de teatru, profesor titular la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș Bolyai din 2004, director al Școlii Doctorale în Teatru a UBB Cluj din 2009 și al Centrului de Cercetare și Creație în Teatru, Film și Media „Vlad Mugur”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fondat, alături de C.C. Buricea-Mlinarcic, grupul de cercetare Laboratorul Dramaturgia Cotidianului (2004), grup care a derulat mai multe proiecte de cercetare și creație inter și transdisciplinare, finanțate de AFCN și CNCS.

– Ada Solomon, membru, este producător de film, expert extern al Programului Media al Uniunii Europene, membru al Boardului Academiei Europene de Film, director executiv al Societății Culturale NexT, coordonator pentru România al European AudioVisual Entrepreneurs, laureat al premiului Eurimages EFA pentru contribuție la dezvoltarea co-producțiilor europene. A fost membru în Consiliul AFCN în perioada 2014-2015.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508