spot_img

Lansarea albumului „Cornel Medrea: sculpturi în colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti”

Joi, 21 ianuarie 2016, ora 17.00,  la Grand Hotel Continental, Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul interesat de domeniul artelor vizuale să participe la evenimentul de lansare a albumului „Cornel Medrea: sculpturi în colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti.

Această lansare reprezintă primul eveniment din 2016 care valorifică activitatea editorială a Muzeului Municipiului Bucureşti din anul anterior şi se înscrie în eforturile de valorificare a unui bogat patrimoniu, în parte inedit.

În cadrul lansării, prezentarea operei lui Cornel Medrea va fi susţinută de Dr. Ioana Beldiman şi Dr. Ioana Vlasiu, istorici de artă renumiţi şi apreciaţi cercetători, pasionaţi ai sculpturii din România. Evenimentul va prilejui şi o întâlnire cu cei doi autori ai albumului, respectiv Dr. Liana Ivan-Ghilia şi Laurenţiu Solomon, specialişti ai Muzeului Municipiului Bucureşti.

Cornel Medrea aparţine generaţiei de artişti români formaţi în prima jumătate a veacului douăzeci, a cărui operă bogată a contribuit la sincronizarea europeană a plasticii româneşti.

Născut pe 8 martie 1888 în comuna Miercurea Sibiului, a urmat liceul la Alba Iulia apoi, în 1905, o şcoală de arte şi meserii (cea din Zlatna) – tip de instituţie frecventat, la vremea lor, şi de Ioan Georgescu, Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuşi, Ion Jalea, Ion Vlasiu. Studii temeinice de sculptură a întreprins în cadrul Academiei de Artă decorativă din Budapesta. În acel cadru a beneficiat de îndrumările profesorilor J. Matray, G. Maron şi A. Ligety, lucrând alături de renumitul sculptor maghiar György Zala.

Anul 1912 este menţionat de biografi drept an al călătoriilor prin Occident – Austria şi Germania, unde şi-a îmbogăţit informaţiile despre arta timpului său.

Odată cu anul 1914, încep participările sale la Saloanele Oficiale, la manifestările organizate de societăţi precum Tinerimea Artistică sau Arta română, la Bienalele de la Veneţia din 1928, 1938, 1956, 1958. Tematica variată dă consistenţă unei opere complexe: peste patru sute de opere – portrete, busturi, nuduri, alegorii, compoziţii, statuete, monumente publice sau funerare, reliefuri; subiecte din registru real sau ideal, lucrate în lut, ipsos, piatră, bronz, terra-cotta, arareori lemn, ce aduc adesea figura umană în ipostaze exprimând forţă (a trupului sau a gândului), monumentalitate, robusteţe.

Muzeul memorial Cornel Medrea a apărut în urma donaţiei făcute de Maestrul însuși, fiind, în 1957, singurul (primul) muzeu de sculptură din România. Muzeul a fost desfiinţat, sub imperativele vremurilor; moştenirea valorică lăsată de C.Medrea rămâne, însă, în grija Municipalităţii. Până ce publicul va putea revedea operele acum adăpostite în depozite, prezentul album este o  formă de restitutio, fie ea parţială, bidimensională, o ocazie de (re-)întâlnire cu ideile materializate ale lui C.Medrea.

Seria de lansări organizate de Muzeul Municipiului Bucureşti va continua cu:

–  Actele domnilor Racoviţă din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti (autor Dr. Grina Mihaela Răfăilă) şi Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice – dublă lansare organizată la Hanul Manuc în ziua de joi, 28 ianuarie 2016, ora 17.00;

–  Tata Moşu. O poveste interbelică (versiunea în limba engleză), autori Dr. Adrian Majuru, Mihai. I. Grăjdeanu – lansare organizată la Grand Hotel Continental în ziua de joi, 4 februarie 2016, ora 17.00;

–  Avangarda fotografilor din Bucureşti. Repertoriul fotografiilor din patrimoniul MMB, autor Ana Iacob – lansare organizată la Grand Hotel Continental în ziua de joi, 11 februarie 2016, ora 17.00;

–  Moda în Ţara Românească – secolul al XVII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea. Veşminte şi accesorii de epocă din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, autor Dr. Camelia Ene – lansare organizată la Grand Hotel Continental, în ziua de joi, 25 februarie 2016, ora 17.00

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508