Miercuri, 6 ianuarie 2016, ora 13.00, la Muzeul Memorial „Ion Minulescu – Claudia Millian” din Bdul. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, ap. 12, sector 5, București, Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită la evenimentul ”Ion Minulescu – 135”. Participă: Silviu Angelescu, Pavel Șușară, Răzvan Voncu și George Neagoe. Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul MNLR. AgenţiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Silviu Angelescu este profesor universitar şi cercetător principal I. A absolvit în 1972 Facultatea de limba şi literatura română, specializarea română-franceză, Universitatea Bucureşti. A obţinut în 1983 diploma de doctor în filologie în cadrul aceleiaşi instituţii, cu teza Tipare portretistice în epica orală şi scrisă. După absolvirea studiilor lucrează la Universitatea Bucureşti în specialitatea etnologie şi folclor, parcurgând treptele ierarhiei universitare, de la asistent la profesor. Între 1991-1995 este şeful Catedrei de etnologie şi folclor la Facultatea de Litere, iar între 1997-2004 director al cursurilor de vară ale Universităţii Bucureşti. Din anul 1999 până în martie 2011 a condus Institutul de Istoria Artei, activând totodată ca director al revistelor IIA. A supervizat realizarea proiectelor de cercetare naţionale la care a participat institutul, în cadrul programelor CERES şi CEEX. A iniţiat împreună cu reprezentanţii altor instituţii proiectul de studii Dunărea şi Dunărea. Fluviul şi reprezentările lui în arte, ale cărui rezultate au fost făcute publice într-o serie de simpozioane cu participare internaţională (2005-2008).
Pavel Şuşară s-a născut în localitatea Bănia, judeţul Caraş-Severin, la 29 decembrie 1952. Este critic şi istoric de artă, scriitor. Debutează cu poezie în ,,Almanahul literar”- 1977, iar editorial la editura ,,Crater”, în 1996, cu volumul de poeme ,,Regula jocului”. Dintre volumele publicate: “Urmuz (E vremea rozelor ce mor), Editura Crater, 1998; „Universul din cuşcă”, Editura Brumar, 2011; “Carcase de cristal”, Editura Tracus Arte, 2012; “Sissi”, Editura Tracus Arte, 2013. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator al postului de radio România Liberă, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, expert în artă, atestat de Ministerul Culturii şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Pavel Șușară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar şi creatorul unor satire şi parodii politice ,,Urmuz”. În 1995 a primit premiul pentru critică din partea U.A.P, iar în anul 1997 Premiul Fundaţiei ,,Cella Delavrancea”.
Răzvan Voncu s-a născut la 24 august 1969, la Constanța. A absolvit Facultatea de Litere a Universității București (1994). Master (1995) și doctor (2006) în Litere al aceleiași universități. Este lector universitar la Catedra de literatură română a Facultății de Litere, din cadrul Universității București. Debut în literatură: 1988. Scrie critică și istorie literară, eseu, literatură confesivă. A colaborat și colaborează la câteva dintre revistele de prestigiu din țară. Publică, de asemenea, în reviste literare din Serbia. Este membru al Asociației Scriitorilor din Serbia.
George Neagoe s-a născut la 19 august 1986, în Drăgășani, Vâlcea. Din 2008 este asistent de cercetare la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescuˮ, Academia Română. Doctor în filologie cu teza ”Asul de pică: Ștefan Aug. Doinaș”, sub îndrumarea profesorului Nicolae Manolescu (2013). Publicată în același an la Editura Cartea Românească, monografia a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. Între 2010 și 2014 a condus seminare de istoria literaturii române la Facultatea de Litere a Universității din București. Contribuie cu recenzii, cronici și studii de specialitate în revistele Cultura, Apostrof, Transilvania, Limbă și literatură.
Ioan Cristescu este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, specializat în Istoria teatrului universal, muzeograf. Fondator al Editurii Tracus Arte. Coordonator al mai multor proiecte de anvergură culturală:
-“ Teatru la Muzeu” – producţie de spectacole pe texte de Matei Vişniec – regia Mircea Marin; Ioan Flora – regia Alexandru Dabija,”Drumul spre Momfa” în colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj, regia Mihai Mănuţiu, Neguţătorul de ochelari- regia Dan Tudor;
– coordonator “Serile de poezie şi muzică ale MNLR” – lecturi publice ale poeţilor contemporani însoţite de muzică – 60 de ediţii;
– director al Festivalului anual de jazz “Jazzy Spring”-Bucureşti – 3 ediţii -împreună cu Mircea Tiberian;
– realizatorul proiectului “10 ani de la vizita papei Ioan Paul al II lea în România”- expoziţie vernisată în 15 oraşe din România
– realizatorul proiectului “Comedia româneasca” –momente şi schiţe
– realizator de expoziţii de anvergură naţională şi internaţională “Paul Celan- dimensiunea românească”, Marin Sorescu, Şcoala ardeleană- iluminismul românesc etc.
– Coproducător al Maratonului de Poezie şi Jazz, ediţiile 2009,2010,2011,2012, 2013
-Coproducător al Festivalului de C’Arte Danubius de la Tulcea
A debutat editorial cu volumul “Dramaturgia lui Radu Stanca”, Editura Muzeul Literaturii Române,2011, volum distins cu Premiul de debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În pregătire: ”Resurecţia oratoriei şi antiteatrul”
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro.