spot_img

IOANA CITTA BACIU IN MEMORIAM (7 ianuarie 1936 – 20 ianuarie 2016)

UNITER – Uniunea Teatrală din România a trimis, pe adresa de e-mail a AgențieideCarte.ro, un comunicat de presă prin care anunţă cu profundă tristeţe dispariţia actriţei IOANA CITTA BACIU, membru UNITER, actriţa care a desfăşurat o bogată activitate artistică pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, interpretând peste 150 de roluri.

Pentru actriţa IOANA CITTA BACIU, Teatrul: „Înseamnă viaţa mea. Toată”

În perioada 1953 – 1971 a jucat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „V.I.Popa” Bârlad, Teatrul Maria Filotti” Brăila, Teatrul Naţional Târgu-Mureş şi la Teatrul „Alexandru Davilla” Piteşti. Nume de referinţă în istoria ultimilor 40 de ani a Teatrului „Fani Tardini” din Galaţi, Ioana Citta Baciu a putut fi văzută de public într-o multitudine de piese puse în scenă în perioada 1971 – 2014, dintre care amintim:

„Prima zi de libertate” de Leon Kruczkovski, regia Kazimierz Braun (1971); „Preşul” de Ion Băieşu, regia Ion Maximilian (1973); „Cuza Vodă” de Mircea Ştefănescu, regia Petre Popescu (1973); „Misterioasa convorbire telefonică” de Virgil Stoenescu, regia Petre Popescu (1974); „Gimnastică sentimentală” de Vasile Voiculescu, regia Petre Popescu (1975); „Frank al cincilea” de Friederich Durenmatt, regia Adrian Lupu, Magdalena Klein (1979); „Avram Iancu” de Lucian Blaga, regia Adrian Lupu (1979); „Hoţul de vulturi” de D.R.Popescu, regia Nicolae Scarlat (1980); „Soldatul Svejk”, dramatizare de E. F. Burian după Jaroslav Haşek, regia Ion Maximilian (1981); „Fata Morgana” (Enigma de la Hotel Minerva) de Dumitru Solomon, regia Mircea Cornişteanu (1982); „Cetăţeanul invizibil” – comedie muzicală de Dumitru Solomon după o nuvelă de Ilf şi Petrov, regia Victor Ioan Frunză (1985); „Turandot” de Carlo Gozzi, regia Victor Ioan Frunză (1988); „Ubu Rege” de Alfred Jarry, regia Adrian Lupu (1990); „Oamenii cavernelor” de William Saroyan, regia Mihai Lungeanu (1992); „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, regia Moshe Yassur (1993); „Vizita bătrânei doamne”, adaptare de Adina Zeev după Friederich Durenmatt, regia Adrian Lupu (1994);  „Tango” de Slavomir Mrozek, regia Atila Vizauer (1995); „Celestina” de Adina Zeev după Fernando de Rojas, regia Adrian Lupu (1997); „…Escu” de Tudor Muşatescu, regia Dinu Cernescu (1998); „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia artistică şi ilustraţia muzicală Cristian Ioan (1999); „Tărâmul celălalt” de Dusan Kovacevic, regia Claudiu Goga (2000); „Copacii mor în picioare” de Alejandro Casona, regia Dinu Cernescu (2001); „Leul în iarnă” de James Goldman, regia şi versiunea scenică Cătălin Vasiliu (2002); „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia George Motoi (2003); „Zăpezile de altădată” de Dumitru Solomon, regia Mircea Cornişteanu (2003); „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, regia Cătălin Vasiliu (2003); „A şaptea Kafana” de Dumitru Crudu, Mihai Fusu, Nicoleta Esinencu, regia Alexandru Berceanu (2004); „Scandal în culise” de Michael Frayn, regia Cătălin Vasiliu (2005); „Retro” de Alexandr Galin, regia Mircea Cornişteanu (2006); „Cutia Pandorei” de Katalin Thuróczy, regia Eugen Făt (2010); „Echilibru instabil” de Edward Albee, regia Cătălin Vasiliu (2012); „Pană de automobil” după Friederich Durenmatt, regia Radu Nichifor (2014).

Dedicată întru totul Teatrului, Ioana Citta Baciu a făcut o mărturisire emoţionantă: „Am făcut tot ce am putut pentru ca viaţa mea personală să rămână doar a mea, iar când vin la teatru să uit tot ce e acasă, şi să nu mă preocupe decât ceea ce am de făcut, fie că e vorba de repetiţie sau spectacol”.

Pentru activitatea imensă pusă în slujba teatrului, reprezentanţii municipiului Galaţi i-au oferit în 2015 titlul de Cetăţean de Onoare.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

UNITER

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508