Luni, 18 ianuarie 2016, ora 18.00, la Librăria Book Corner (Bulevardul Eorilor 15, Cluj-Napoca), Librarium, editurile Casa Cărții de Știință și Tracus Arte vă invită la o întâlnire cu criticul Laurențiu Malomfălean, critic care a primit recent premiul Tânărul critic al anului 2015, la Gala Tinerilor Scriitori. Cu această ocazie, invitații Corin Braga, Alex Goldiş și Claudiu Turcuş vor prezenta cele 3 cărți publicate de Laurențiu Malomfălean în 2015.
Despre cărți:
Nocturnalul „postmodern” identifică esenţa concepţiei hipermoderne (termen pe care autorul îl preferă celui de postmodernism) asupra literaturii onirice în ştergerea limitelor de separare şi a pragurilor de nivel între vis şi realitate. Visul ar fi realul la pătrat, hiperrealul! În aceste condiţii, simptomele hipermoderne ale jurnalelor de vise (sau nocturnalelor) sunt căutate în intensificările şi devierile care apropie visul pe căi neaşteptate de manifestările conştiinţei diurne. Autorul va fi interesat de formele de vis paradoxal sau hipervis, cum sunt visul iterativ, trezirea falsă, visul în vis, visul lucid, metavisul. Doar enumerarea acestor „stări alterate (iată, nu de conştiinţă, ci) de vis” sunt convins că trezeşte interesul, poate chiar fascinaţia, aşa cum se pare că s-a întâmplat cu însuşi Laurenţiu Malomfălean, care mărturiseşte că a scris această carte într-o stare de introversiune vecină cu transa. (Corin Braga)
Minuţioasă în multe din capitolele care o alcătuiesc, De la Prometeu la Narcis depune mărturie pentru maturitatea ştiinţifică şi competenţele deţinute de comparatist. Fructificând mai ales o teză de licenţă şi o disertaţie masterală judicios revizuite, volumul răspunde nevoii de studii transversale ample. Cartea propune o cercetare detaliată, cu numeroase perspective înnoitoare, asupra unor figuri tutelare pentru două paradigme încheiate: romantism (cu avatare încă din antichitate) şi modernism (inclusiv hiper-).
Lunile criticii literare instigă la un fel anume de concepere a textelor de întâmpinare. Cronica literară pe care autorul a practicat‑o ţinea mai degrabă de eseistică, pe undeva opusă valorizării – fals – obiective. Mostrele incluse în volum se doresc tot atâtea reprezentante ale discursului critic înţeles ca specie total independentă – nu simplă dare de seamă, ci rafinament, farmec, stil cu orice preţ.
Despre autor:
Laurenţiu Malomfălean s-a născut în 1986 (localitatea Râu Sadului, judeţul Sibiu). Eseist. Absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, specializarea Română – Literatură Comparată (2008). Redactor la revista Echinox (2007-2010). Masterat în Istoria imaginilor – Istoria ideilor (2010). Din 2014, doctor în filologie cu teza Imaginarul oniric hipermodern. Visul în literatura perioadei 1968-2001 (coordonator prof. univ. dr. Corin Braga). Participări la numeroase conferinţe internaţionale – în Franţa, Elveţia şi România. Publică studii de specialitate în reviste academice precum Caietele Echinox, Dreaming. Journal of the International Association for the Study of Dreams, Transylvanian Review, dar şi poeme, proză sau cronică de carte – în Echinox, Vatra, Steaua, Tribuna, Cultura, Apostrof, Observator cultural, ori pe bookaholic.ro. A tradus din limba franceză volumele: Auguste de Gérando, Transilvania şi locuitorii săi (tomul I), Hubert Reeves, Universul explicat nepoţilor mei, respectiv Élisa Brune, Cu moartea în suflet. Cioran-tango. Triplu debut editorial, cu Nocturnalul „postmodern”. Când visele imaginează hiperindivizi cu onirografii, De la Prometeu la Narcis. 9 studii de literatură comparată şi Lunile criticii literare. Ducând lipsă de şalvari (2015).