În perioada 3 februarie – 3 aprilie 2016, în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu, Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să vizitați expoziţia „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”. Conceptul expoziţional este realizat în cadrul proiectului „Istorii din cartier” la care au fost adaugate elemente noi (aproximativ 30 de fotografii din arhiva muzeului). Vernisajul va avea loc în ziua de miercuri, 3 februarie 2016, ora 18:30, la Casa Filipescu-Cesianu.
Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia O incursiune în istoriile cartierului Berceni valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).
Străzi, uliţe, locuri dispărute sau transformate, mahalale, grădini, legende locale, istorii ale familiilor sau ale personalităţilor care au trăit în zonă începând cu secolul al XVIII-lea şi până în prezent fac parte din expoziţie. La realizarea acesteia au participat şi locuitorii cartierului, care au contribuit cu istorii personale la rememorarea vieţii cotidiene din alte perioade.
Proiectul Istorii din cartier a fost derulat de Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Translucid şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în perioada septembrie-noiembrie 2015. Demersul venea în continuarea unui alt proiect, Edu_Cult_Berceni. De la cartier la comunitate, derulat de Asociația Translucid în 2014. Proiectul a fost cofinanțat de Adminstrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Centrul Comercial Sun Plaza și Asociația Parcul Național Văcărești. Proiectul a avut două componente principale – cercetare și colectare a poveștilor locuitorilor cartierului.
În cadrul activității de cercetare au fost identificate informațiile privind istoria zonei de sud a Bucureștiului și a cartierului Berceni, precum și imagini care să o ilustreze, din arhiva Muzeului Municipiului București sau din Arhivele Naționale ale României.
În același timp a fost lansat un apel pentru locuitorii cartierului care au fost invitați să prezinte istorii ale cartierului, ilustrate cu fotografii realizate de ei înșiși, pentru a completa istoriile locurilor din cartier cu propria lor perspectivă. Astfel, o parte dintre povești au fost scrise și trimise de către locuitori, iar cea mai mare parte din istoriile culese au fost sub forma unor interviuri de istorie orală. Istoriile locuitorilor se regăsesc pe blogul cartierului – www.cartierulberceni.com, dar și în catalogul online care va însoți expoziția.
Trebuie sa fie foarte interesant sa poti strange toate aceste informatii laolalta si sa organizezi un eveniment cu o astfel de tematica.