Joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la vernisajul expoziției de grafică și pictură, ”George Pătru. Călătorie în oniric”. Expoziția va putea fi vizitată până la 3 februarie 2016, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă. Curatori: Costin Pătru și Mircea Tancău.
George Pătru s-a născut în Ianca, județul Brăila, la 6 ianuarie 1946. A fost printre primii absolvenți ai Liceului de Artă din Galați și a intrat, de asemenea, primul pe listă, în clasa profesorului Vasile Kazar, la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din București, Secția Grafică, unde a obținut succese și aprecieri unanime din partea profesorilor, colegilor și a prietenilor.
În 1974, după absolvirea facultății, acceptă repartiția pe ultimul post de profesor în comuna Peceneaga, județul Tulcea, unde a creat o serie de lucrări inspirate de peisajele specifice din Delta Dunării, intitulată „Perioada Dobrogea”.
Se întoarce în București, unde colaborează cu foști colegi de facultate, precum Aurel Bulacu, George Lolea, Anghel Neagu, Adrian Popovici și Ion Pârvan.
După doi ani de activitate în Capitală, se hotărăște să o părăsească pentru un post de muzeograf la Muzeul de Etnografie din Slobozia. A lucrat cu multă dedicație în orice domeniu a fost solicitat, de la expoziții, până la cabinete școlare.
Se pensionează în 1988, pe motive medicale.
În 2003, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
De-a lungul carierei sale, se estimează că a creat peste 5000 de lucrări. Majoritatea se află în colecții particulare, cât și la prieteni.
A murit la 14 septembrie 2012, întâmplător sau nu, de ziua Înălțării Sfintei Cruci.
Stilistic, George Pătru se încadrează în postmodernism, el însuși recunoscând influențele expresionismului german asupra muncii sale. A fost și este considerat de profesori și colegi ca un inovator în grafica românească.
Această expoziție este un omagiu, necesar, adus unui mare artist.
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.
Partener: Șerban & Asociații