Joi, 22 ianuarie 2016, ora 18.00, la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Interludii – în cheie fotografică“ semnată de Cornel Brad. Expoziția poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2016, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.
Expoziția reunește o selecție de lucrări incluse în albumul omonim care cuprinde 70 de portrete realizate de Cornel Brad soliștilor, dirijorilor, instrumentiștilor și dansatorilor care au participat la Festivalul Internațional „George Enescu“. Vor fi expuse 24 lucrări, ilustrând scene de culise și portrete ale unor artiști lirici din România și Austria, care au legătură cu festivalul: Amanda Forsyth, Angela Cheng, Anita Harting, Antonio Pappano, Egheni Kissin, Elisabeth Kulman, Fazil Say, Maxim Vengerov, Murray Perahia, Pinchas Zukerman, Sorin Coliban. Cele două figuri centrale ale expoziției sunt Ioan Holender, director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu“ în perioada 2007-2015 și Vladimir Jurowski, actualul director artistic al festivalului. Titlul „Interludii“ relevă spectatorului plasarea în timp a actului fotografic, în momentele de pauză dintre repetiții și spectacole, în principal în culisele sălilor de spectacol.
Evenimentul este un prilej de promovare a ediţiei a XV-a a Concursului Internaţional „George Enescu“ care are loc la București între 3 şi 25 septembrie 2016. Tinerii muzicieni pot aplica în cadrul ediţiei a XV-a a Concursului Internaţional „George Enescu“ (secţiunile: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie) până la data de 1 iunie.
Cornel Brad (n. 1974) a lucrat ca librar, editor și manager de proiecte de protecția mediului, realizând în ultimii ani că cele mai profunde pasiuni ale sale sunt fotografia, muzica și oamenii. Toate acestea au convers în 2013 prin accesul în culisele celei de-a XXI-a ediții a Festivalului „George Enescu“. Fotografiile sale au fost publicate în Adevărul, Aspen Idea, Decât O Revistă, Igloo, Observator Cultural, La Terasse și AgriPlus, National Geographic și se află în colecții particulare din Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, România, Rusia și SUA.
„Este extraordinar să fotografiez muzicieni pentru că ei par a fi simpli oameni, însă au puterea de a face instant camera de fotografiat proiector de vise, creuzet de timp și arhivă de sentimente“, a descris Cornel Brad experienţa din timpul Festivalului „George Enescu“. „Am fotografiat oameni în culisele festivalului, în timpul repetiţiilor, al pauzelor, al sfârşiturilor de concerte, între părţile muzicale. Am fotografiat oameni în spaţiile în care sunetele se pregătesc să devină muzică şi muzica îşi confirmă în parte succesul. Am fotografiat «între» şi «în», şi explic astfel titlul cărţii, acolo unde lumina măsurată în luc și nu mai contează, unde timpul este continuu valorizat, memorat, ritmat şi tonat, unde şuvoiul de artişti e urmat de valul de spectatori pasionaţi. Acolo, în anticamerele revenirii la viaţa zgomotului pământesc“, a mai afirmat Cornel Brad.
Institutul Cultural Român de la Viena
Argentinierstr. 39, 1040