Vineri, 22 ianuarie 2016, la ora 19:30, „Eu. O casă de păpuși”, o adaptare modernă a capodoperei lui Henrik Ibsen, are o nouă reprezentație la Sala Studio a Teatrului Odeon. Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 19:30, spectacolul „Pescarul și sufletul său”, ce are la bază un basm scris de Oscar Wilde, revine la Odeon cu prima reprezentație din anul 2016.
Spectacolul „Eu. O casă de păpuși” spune povestea Norei, eroină ce precede femeia modernă și decide să evadeze din „casa de păpuși” în care fusese închisă întreaga viață, lucru de neconceput în mentalitatea epocii: „Casa noastră n-a fost niciodată decât o casă de păpuși. Eram păpușa-soție, după cum la tata fusesem păpușa-copil. Iar copiii noștri au fost, la rândul lor, păpușile mele. Asta a fost casnicia noastră.” La peste 130 de ani de la premiera piesei de teatru care a deschis calea emancipării femeii, montarea de la Teatrul Odeon, semnată Carmen Lidia Vidu, continuă să stârnească întrebări, într-o lume în care Nora nu mai este o raritate, ci este prezentă în tot mai multe dintre noi.
Vineri, 22 ianuarie 2016
Teatrul Odeon, Sala Studio, ora 19.30
„Eu, o casă de păpuși”
Regia: Carmen Lidia Vidu
Actrita: Aura Călărașu
Soprana: Cătălina Antal
Scenografia: Constantin Ciubotaru
Muzica: Ovidiu Chihaia
Video: Cristina Baciu
Text: un scenariu bazat pe piesa „Nora”, autor Ibsen
Teaser: youtu.be/vwiwP2-3rIk
Trailer: youtu.be/fCq2IyHBzUU
Blog: eu-o-casa-de-papusi.tumblr.com
Cumpara bilete on-line: bilete.teatrul-odeon.ro/Step10_ChooseShow.aspx?FILTER_SHOW=110
Rezervări la Casa de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), intre orele 11.30 – 19:00 / 021 314 72 34
„Emoţia grea se adună în straturi adânci, se depune pe nesimţite şi, ca în toate spectacolele regizoarei, ameninţă cu implozia.” (Revista Cultura – Cristina Rusiecki)
„Viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu este complet ieşită din comun, din limite, din tipare. Reuşeşte realizarea unui show multimedia captivant cu videoproiecţii pe corpurile artistelor, muzică instrumentală rock originală marca Ovidiu Chihaia, combinată inedit cu vocea sopranei Cătălina Antal şi o coregrafie discretă creată de Ioana Marchidan.” (Ileana Andrei)
„Cu un timbru puternic, Aura Calarasu rosteste gandurile si nemultumirile Norei. Impactul emotional este grandios, fiind amplificat de strigatele de durere ale sopranei Catalina Antal si de videoproiectiile originale create de Cristina Baciu.” (Raluca-Simona Uluiteanu)
„Dacă până la această premieră, nu văzusem un recital actoricesc care întrece cu mult tiparul „şcolii de teatru”, îndrăznesc să spun că aici am asistat la o „lecţie deschisă” de artă actoricească.” (Dragos N. Savu)
„O poveste grea, apasatoare pe care am trait-o atit de intens incit la final eram fericita. Totul atit de bine pus la punct, pina in cel mai mic detaliu care, oricit de morbid sau deprimant, aducea cu el bucuria unei descoperiri. A fost incredibil, mi-a placut de am innebunit si, cum n-am mai trait asa ceva, va recomand.” (Ozzy.ro)
„Spectacolul „Eu. O casa de papusi” cuprinde un show multimedia extraordinar, care imbinat cu textul si muzica piesei este EPIC. Fiecare imagine si joc de efecte iti captiveaza privirea si iti mentine atentia pe toata durata spectacolului. Am ramas profund impresionata de modul in care tehnologia a fost folosita in piesa si capacitatea ei de a face dintr-un text care iti atinge inima, sa-ti ajunga la suflet.” (frunzaresc.eu)
„Actrița Aura Călărașu a reușit, prin interpretarea-i magică, să scoată la suprafață temeri și sentimente pe care credeam că le păstrez bine închise în suflet. M-am trezit pusă față în față cu lupta interioară a personajului lui Ibsen, care părea a fi chiar lupta mea interioară.” (Simona Ioniță- simonaionita.blogspot.ro)
Spectacolul „Eu. O casă de păpuși” este prima producție în premieră din proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei, câștigător al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproducție a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului.
Teatrul Odeon, Sala Studio, ora 19.30
„Pescarul și sufletul său”
Adaptarea și regia: Carmen Lidia Vidu
Cu: Marius Stănescu, Petre Nicolae, Marian Lepădatu, Diana Gheorghian, Eugenia Păsat, Amelia Stuparu
Traducerea: Andrei Bantaș
Scenografia: Constantin Ciubotaru
Video: Alma Cazacu
Muzica: Ovidiu Chihaia
Blog: blog-pescarul-si-sufletul-sau.tumblr.com/
Teaser: vimeo.com/89533405
Trailer: youtu.be/rUbz8d2BGD0
Rezervări la Casa de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), intre orele 11.30 – 19:00 / 021 314 72 34
Textul spectacolului „Pescarul și sufletul său” are la bază un basm scris de Oscar Wilde, publicat în 1891 în colecția de basme Casa cu rodii, continuare a volumului Prințul fericit și alte povești. Este o poveste dedicată lui Alice Heine, prințesă de Monaco și a fost scrisă ca o reacție la Micuța Sirenă a lui Hans Christian Andersen, unde o sirenă își dorește un suflet și să fie muritoare.
A fost o dată ca niciodată un pescar care se îndrăgostește de o sirenă. Dar ei nu își pot trăi povestea de dragoste pentru că aparțin unor lumi diferite: el are suflet și ea nu are. Aşa că pescarul are de ales între sufletul său și dragostea sa. Dacă va reuşi să coboare în lumea apelor pentru a se căsători cu micuţa lui sirenă vă lăsăm să descoperiţi în spectacol.
Textul nu este doar o poveste de iubire interzisă, ci și o meditaţie despre tensiunea trup-spirit, despre importanța inimii în construcția eului, despre ce ne aduce fericirea și salvarea.
Carmen Lidia Vidu realizează un spectacol de teatru-multimedia care hipnotizează prin atmosfera sonoră și prin muzicalitatea vocilor actorilor ca într-un concert. Povestea este dublată vizual prin intermediul proiecțiilor video cu o mare încărcătură simbolică, ce îşi propun o coborâre în adâncul poveştii și în adâncul propriului eu.