Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Târgu Jiu mai devreme, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, în parteneriat cu Universitatea ”Constantin Brâncuși” și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”, organizând la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” o manifestare dedicată unui geniu al culturii românești: Constantin Brâncuși. Potrivit directorului liceului, Daria Haidău, acest eveniment s-a dorit doar o deschidere a unui lung șir de manifestații dedicate părintelui sculpturii moderne în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea sa. Evenimentul de joi, 14 ianuarie 2016, a fost organizat pe două părți: una științifică și una artistică. Adina Andrițoiu, Viorel Gârbaciu, Ion Mocioi, Ion Popescu Brădiceni, Vasile Fuiorea și Doru Strâmbulescu au vorbit despre omul și opera lui Constantin Brâncuși, iar o parte dintre elevii Liseului de Arte, de la toate specializările, au oferit câte puțin din fiecare artă pe care au posibilitatea să o învețe la școală: pe scenă au fost expuse câteva lucrări cu tema Brâncuși, realizate de elevii de la secțiile de pictură, grafică și arhitectură, secția de artă dramatică a fost reprezentată printr-o improvizație și printr-un fragment din celebra piesă ”Gaițele”, iar în final muzica a fost nelipsită de pe scena Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, sub atenta supraveghere a profesorilor din sală dar și a elevilor, care au venit în număr mare la eveniment.
În cadrul acestei întâlniri. Adina Andrițoiu, consilier în cadrul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”din Târgu Jiu a prezentat un film de 15 minute care conține imagini filmate cu sculptorul român dar și cadre realizate chiar de către acesta, inclusiv din perioada în care a revenit la Târgu Jiu pentru a amplasa Ansamblul monumental ”Calea Eroilor”.
”Brâncuși e așezat, și pe bună dreptate, pe aceeași treaptă a geniilor cu Eminescu și Enescu. Filmul pe care vi l-am adus astăzi face parte din arhiva Centrului Pompidou și conține imagini filmate de artistul și regizorul american Man Ray dar și scene filmate chiar de către Brâncuși. Datorită lui Brâncuși avem imagini din 7 noiembrie 1936, ziua în care s-a târnosit Biserica Sfinții Apostoli, din Târgu Jiu”, a spus Adina Andrițoiu. În cadrul acestui scurt film au fost imortalizate și imagini cu târgul săptămâna care se ținea în fața actualei Prefecturi Gorj, imagini cu Arethia și Gheorghe Tătărescu precum și cu o mulțime de oameni ai vremii. Brâncuși venea rar în România și mai ales în Gorj, având multe lucrări și comenzi de onorat la Paris și nu numai, dar de fiecare dată când venea, încerca să filmeze cât de mult din România lui dragă, de care îi era mereu dor.
Despre Brâncuși au mai vorbit Ion Mocioi și Ion Popescu Brădiceni.
Pictorul Vasile Fiorea, președintele filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a vorbit despre o serie de proiecte artistice naționale menite să (in)formeze tinerii despre Brâncuși, organizând un concurs, dar și punând pe picioare, în cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a unei catedre dedicată sculptorului și studierii personalității și operei acestuia.
Omul de cultură și profesorul Viorel Gârbaciu, prezent de asemenea la eveniment, a avut de transmis un mesaj generației tinere, reprezentată, aici, de elevii Liceului de Arte. ”Generația noastră și-a cam spus cuvântul și sună destul de tragic. Mai precis, am eușat în a pune România pe roate, pe drumul spre bunăstare. Și vine rândul vostru. Șansa Gorjului nu ține de minerit sau energie, alea vor capota curând, ci ține de statutul de oraș cultural pe care îl va avea sau nu Târgu Jiul. Ține de evenimente organizate, nu de grupulețe. Vă doresc să fiți unii dintre actanți.”
”Ce se va întâmpla cu opera lui Brâncuși?”
Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” a vorbit puțin despre evenimentele pe care instituția pe care o conduce le are în plan. ”În lumea cercetătorilor, în ceea ce îl privește pe Brâncuși, se pune tot mai des întrebarea: ce se va întâmpla cu opera lui? Prin proiectele pe care le desfășurăm sper să facem ceea ce trebuie cu moștenirea.
Zilele trecute am fost la București unde am semnat parteneriatul cu Institutul Cultural Român pentru anul Brâncuși. Eu cred că în felul ăsta România se trezește cumva în ceea ce îl privește pe Brâncuși. Și pentru că mâine este ziua lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Române, l-aș numi pe Brâncuși, alături de Eminescu, Om deplin al culturii române. Vă invit să fiți alături de noi în proiectele desfășurate în acest an și vă asigur că veți înțelege măcar câte ceva despre ceea ce înseamnă Brâncuși la Târgu Jiu și în lume”, a spus Strâmbulescu.
A doua parte a evenimentului a reunit pe scenă câteva momente artistice oferite de elevii secției de artă dramatică, dar și de elevi la muzică, tineri care studiază diferite instrumente. În tot acest timp, pe scena Teatrului Dramatic ”Elvira Godeaanu” din Târgu Jiu au putut fi admirate mai multe lucrări de artă inspirate de Brâncuși și operele sale, realizate de elevii secțiilor de arte vizuale și arhitectură.
Dorina CIOPLEA
Din multime, se ridica un mititel Nu slavindu te pe TINE, Lustruindu se pe el.