spot_img

Spectacol-lectură, ”Mihaela, tigrul din oraşul nostru”, la New York

Luni, 14 decembrie 2015, ora 18:30, Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Martin E. Segal Theatre Center, vă invită la un spectacol-lectură cu piesa Gianinei Carbunariu – ”Mihaela, tigrul din oraşul nostru”.

Cu o introducere de criticul de teatru şi curatorul Cristina Modreanu. Regia Tamilla Woodard. În distribuție: Kevin Crisaldi, Em Grosland şi Jens Rasmussen. Traducere în engleză de Jim Brown.

Piesa de teatru Mihaela, tigrul din oraşul nostru este o ficțiune scrisă pe baza documentării asupra unui eveniment real: în 2011, o femelă-tigru siberian a scăpat de la Grădina Zoologică din Sibiu. Ea a fost împuşcată, după 3 ore de libertate, într-o pădure din apropiere.
„În timpul documentării, am făcut interviuri cu localnici din Sibiu, dar am fost interesată mai ales de opiniile lor despre oraş, despre ce ar trebui să însemne azi un oraş „european”, despre temerile lor, despre viața de zi cu zi, despre modul în care oamenii obişnuiți relaționează cu orașul lor, cu posibile pericole, dar şi cu pericole inventate, cu minoritățile, cu „străinii”, cu ceea ce este diferit. Tigrul este „străinul”, pericolul posibil sau inventat, acel ceva „diferit”, care pătrunde în realitatea noastră şi ne obligă să ne resetăm mintea. Tigrul este, totodată, „diferitul”, „străinul” care se află în interiorului fiecăruia dintre noi”. (Gianina Carbunariu)

Gianina Carbunariu, stabilită la Bucureşti, este regizor de teatru şi dramaturg. Din 2013 până în 2015, a fost lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde a predat cursuri de regie. De asemenea, a coordonat workshop-uri de teatru la Conservatorul şi la Université Libre din Bruxelles, precum şi la GalataPerform Theatre din Istanbul. Este membră-fondatoare a Asociației „DramAcum”, în cadrul căreia activează ca producător şi coproducător de proiecte de teatru independent. Spectacolele Gianinei Carbunariu au fost prezentate în festivaluri internaționale: în selecția oficială a Festivalului Avignon 2014, LIFT din Londra, Bienala “New Plays from Europe” din Wiesbaden, Festivalul “TransAmériques” din Montréal, New Drama Festival din Moscova, Dialog din Wroclav, Kontakt Festival din Torun, Konfrontacje Festival din Lublin, New Drama din Budapesta, Mladi Levi din Liubliana, Divadelna Nitra, New Drama din Bratislava, “20 Years After” la teatrul HAU din Berlin, Contemporary Balkan Scene – Centrul Onassis din Atena ş.a.
În străinătate, piesele sale au fost publicate de edituri precum: Oberon Books din Londra, Actes Sud din Paris, Martin E. Segal Center din New York, L’espace d’un instant – Paris, Theater der Zeit – Berlin. Rezidențe internaționale: Royal Court – Londra (2004) și CEC Artslink la Teatrul Lark din New York (2007). Premii recente: 2015 – Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2014 cu De Vânzare / For Sale; 2014 – Premiul Senatului UNITER pentru spectacolul Tipografic Majuscul.

Cristina Modreanu este critic de teatru, curator şi expert în artele spectacolului, pendulând între Bucureşti şi New York. Este doctor în teatru al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică București (2009), autoarea a cinci cărți despre teatrul românesc, între care “Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21” (Editura Humanitas, 2014), şi a numeroase articole publicate în reviste de cultură din România şi din străinătate.
În prezent, este redactor-şef al revistei de artele spectacolului “Scena.ro”, pe care a co-fondat-o în 2008, curator pentru evenimente teatrale şi lector universitar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității Bucureşti. În 2011-2012, a fost bursier Fulbright la New York University, precum și beneficiara unei burse post-doctorale, ca „Visiting Scholar” la Tisch School of the Arts, Departamentul de „Performance Studies”.
Cristina Modreanu a scris postfața pentru „roMania after 2000 – Five New Plays”, publicată de Martin E. Segal Theater Centre, The CUNY Graduate Center (New York, 2007) şi un capitol despre teatrul românesc în „Theater in Times of Change”, apărut la Theater der Zeit (2008). A contribuit la numerele speciale dedicate teatrului românesc de revistele „Theater” (Yale University, USA, 2009) şi „Alternative Théâtrales” (2010), şi a scris articole pentru „Slavic and East European Performance” (CUNY, New York, 2012), „New Theatre Quarterly” (London University, 2013), şi „PAJ” (New York, 2014).
Cristina Modreanu a fost curatorul celor mai importante festivaluri de teatru din România: Festivalul European al Artelor Spectacolului, Timişoara (2011-2013), Festivalul Național de Teatru (2008-2010), Festivalul Național al Dramaturgiei Româneşti (2006-2008) şi selecționer al FestCo – Festivalul Comediei Româneşti (2005-2006). Din 2014, Cristina Modreanu este curatorul Platformei Internaționale de Teatru Bucureşti, pe care a fondat-o, prima ediție având tema ”Viitorul este feminin”.
Pentru mai multe detalii: www.cristinamodreanu.com.

Tamilla Woodard este o regizoare de teatru americană, care a lucrat atât la nivel național, cât şi internațional. Este co-fondatoare, cu Ana Mărgineanu, a “PopUp Theatrics” – un parteneriat prin care creează evenimente teatrale de mare impact, prin colaborări dinamice cu oameni de teatru din întreaga lume. În prezent, funcționează ca Director Artistic al “The Five Boroughs / One City Project”, o inițiativă multi-anuală a “The Working Theater”. Proiectul susține formarea şi dezvoltarea a 5 echipe de dramaturgi / regizori de teatru, care lucrează în colaborare şi creează producții teatrale ce răspund comunităților locale din cele 5 cartiere ale New York City (Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx şi Staten Island).
Este actualmente “Time Warner Directing Fellow” în cadrul “Women’s Project Theater Lab”, face parte din comunitatea artistică a “New York Theatre Workshop” în calitate de “Usual Suspect”, este absolventă a “The Lincoln Center Directors Lab” şi afiliată artistic la compania teatrală “New Georges”. Tamilla Woodard a absolvit programul de studii de actorie de la Yale University – School of Drama şi este deținătoarea Premiului “Charles Bowden”, din partea asociației “New Dramatists”, precum şi a Premiului “Josephine Abady”, oferit de “The League of Professional Theatre Women” (Liga Femeilor Profesioniste din Teatru).

Martin E. Segal Theatre Center – The CUNY Graduate Center

365 Fifth Avenue, New York, NY 10016
www.thesegalcenter.org

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508