Vineri, 11 decembrie 2015, de la ora 20.00, la Jacques Pot (Strada Zborului, 2, București), Asociația Culturală Groove ON vă invită să asistați la lansarea oficială a proiectul ”La Origini”, un proiect dedicat cercetării, păstrării și promovării tradițiilor românești prin construirea unui muzeu viu în Munții Apuseni.
Proiectul ”La Origini”, început în luna decembrie a anului 2014 cu o cercetare etnografică în Munții Apuseni, își propune acum dezvoltarea unui muzeu viu în satul Tecșești, din Masivul Trascău. Tecșești este un cătun izolat, la o alitudine de 900m, aproape depopulat (mai traiesc in jur de 14 bătrâni în sat) în condițiile în care în anii ’50 trăiau aproximativ 350 de persoane, organizate într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte, locuite de mocani.
Proiectul își propune să conserve autenticitatea satului Tecșești prin restaurarea școlii, a unor șuri și a unor case, unele dintre ele mai vechi de 200 de ani și prin amplasarea unui sector neolitic pe fosta pășune a satului. Sectorul neolitic, ce va încerca să spună povestea oamenilor și a locurilor va cuprinde două locuințe circulare, o locuință pătrată și un hambar, cu structura de lemn si acoperiș de paie/stuf, o grădină ecologică, precum și amenajarea bazinului pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale, zona de bucătărie și un iaz.
Lucrările au fost deja demarate, iar anul acesta a fost realizat planul sectorului neolitic, un cuptor de lut, o căsuță a bucătarului și bazele unei gradini bazate pe principiile permaculturii.
“Ne propunem ca însăși satul Tecșești să devină un muzeu viu, în care publicul poate avea acces la o istorie aplicată, tabere și ateliere de mesesuguri, șezători și clăci. Oamenii locului au fost foarte încântați de proiectul nostru și până acum, la cercetarea etnografică, am cules povești și cântece din satele din Masivul Trascău. Rezultatul audio poate fi ascultat pe https://www.youtube.com/user/GrooveONcommunity/videos. E important să conservăm și să promovăm aceste tradiții frumoase care au început deja să se piardă ”, spun Ionuț Onea si Marinela Bota, inițiatorii proiectului La Origini, doi tineri din București care au renunțat la viața agitată de oraș pentru a redescoperi originile din Munții Apuseni.
Pentru că misiunea proiectului „La Origini” este una sănătoasă și nobilă, Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”, a răspuns afirmativ invitației de a se alătura cauzei. Organizaţia Mondială a Mişcării Scout este cea mai mare organizaţie mondială educativă de tineret, care, de peste 100 de ani, contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personală a sutelor de milioane de oameni care au respectat Promisiunea Cercetaşului.
Evenimentul de vineri seară își propune să aducă aproape de public o bucată din atmosfera de la Tecșești (printr-o expoziție foto inedită) și să strângă fonduri pentru continuarea proiectului, în primăvara acestui an. În acest sens, se va lansa o pagină de donații pe platforma de crowdfunding Indiegogo.
La eveniment, vor participa artiști români ce vor aduce arome muzicale folclorice, jazz, world music și multe altele. Publicului îi va vedea live pe Viorica Pintilie, Petra Acker, Claudiu Rusu Kani (Subcarpati), Alexandru Ioniță Brutus (L’orchestre de Roche), Călin Torsan (fluier), Victor Podeanu (chitara), Vasile (chitara bas si electro), Love Hertz (acoustic soulful house), Cristi Anca Americanul, Jo.E și Tzuc.
Intrarea la eveniment se face pe bază de bilet. Acesta costă 20 de lei, iar banii strânși se vor folosi pentru continuarea proiectului La Origini. Programul complet al evenimentului este disponibil aici: www.facebook.com/events/507286762782037/