spot_img

Concert ”Cantus hibernus”, la Mogoșoaia

Duminică, 20 decembrie 2015, ora 16:00, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești- Mogoșoaia vă invită la concertul ”Cantus hibernus”. CANTUS HIBERNUS este o călătorie prin spațiu și timp care aduce în fața publicului bucuria Sărbătorilor de iarnă, atât prin colindele vechi din România, Franța, Anglia, Italia, cât și prin cântecele din vechi culegeri medievale dedicate Sfintei Maria și Nașterii lui Iisus.

Grupul de muzică medievală și tradițională TRUVERII a fost înființat în 2002, desfășurându-și activitatea în cadrul Casei de Cultură a Studenților din București. Acesta readuce în atenția publicului melodicitatea și bucuria muzicii evului mediu, prospețimea și originalitatea ritmurilor tradiționale din diferite zone ale Europei. Spectacolele Truverilor reprezintă călătorii muzicale de-a lungul secolelor, în care publicul călător are ocazia să se întâlnească cu ritmuri transilvănene, cu cântece de secol XIII închinate Sfintei Marii – cântece din culegerea “Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea, Spania sau cu “Libre Verrmell” de Montserrat. Deasemenea, publicul are ocazia să asculte muzica trubadurilor care animau curțile medievale și tavernele vremii, să privească dansuri precum tarantella și pizzica din sudul Italiei, sau dansuri din Estonia. Publicul este invitat să ia parte la povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave. Muzica Truverilor transmite bucuria trăirii, umorul și voia bună, repertoriul Truverilor animând burgurile medievale și serbările populare. Truverii recuperează și redescoperă diversitatea cultural-europeană, muzica lor adresându-se tuturor oamenilor indiferent de naționalitate sau condiție socială.

Formația vocal-instrumentală de muzică medievală a susținut constant concerte în cadrul festivalurilor medievale din țară (Sighișoara, Făgăraș, Mediaș, Râșnov, Brașov, Suceava, Iași, Bistrița, Oradea, Hunedoara, Craiova, Tg.Neamt, București), în cadrul stagiunilor Casei de Cultură a Studenților, București și la Muzeului Satului din București, în cadrul Micii Săptămâni de Muzică Veche, la Atelierul de Artă Medievală, Renascentistă și Tradițională „Curtea Comedianților” cât și în Portugalia, Italia, Luxemburg și Franța. Truverii s-au bucurat de-a lungul timpului de sprijinul Institutului Cultural Român, dar și de sprijinul Ambasadelor României din Portugalia și Franța.

Instrumente folosite: Flaute verticale (blockflote), caval, ocarină, cimpoi estonian, chitară, bouzuky irlandez, cistern, vioară, rebec, simphonia, tamburine, tamora, tobă, daf, djambe, castaniete, glockenspiel, clopoței, toacă. Interpreții poartă costume de epocă.

Concertul CANTUS HIBERNUS cuprinde urmatorul repertoriu, cu o durata de cca. 60 minute:

1. Veste bună, gazdă bună – colind tradițional din Maramureș, sec. XIX

2. Stella Splendens – cântec dedicat Nașterii Domnului, Libre vermelle de Montserrat, Catalunia, Spania, sec. XIV

3. Los set goyts – cântec dedicat Mariei și Nașterii Domnului, Libre vermelle de Montserrat, Catalunia, Spania, sec. XIV

4. Madona della grazia – Cântec tradițional dedicat Mariei, Puglia, Italia, sec. XVII

5. Un flambeau Janette Isabelle – colind tradițional, Provence, Franța, sec. XVI

6. Ecce mundi gaudia – Cântec dedicat Nașterii Domnului, codex german, sec. XIV

7. Es ist ein Ros entsprungen – Anonim, Colind, Germania, muzică sec.XVI, text sec. XV

8. Here we come a Weselling – colind tradițional, Anglia, sec. XVII

9. Quem pastores – colind tradițional, Boemia, sec XV

10. Entre le beuf et l’anne gris – colind tradițional, Franța, sec. XVI

11. Colo colo după dial – colind tradițional, Maramureș, sec. XIX

12. The holly and the ivy – colind tradițional, Anglia, sec. XVII

13. Cuncti simus – cântec dedicat Mariei și Nașterii Domnului, Libre vermelle de Montserrat, Catalunia, Spania, sec. XIV

14. Noel nouvelet – colind tradițional, Franța, sec. XVI

15. Dumnezeu și Petru Sfânt – colind tradițional, Transilvania, sec. XIX

16. The Wexford Carol – colind tradițional, Irlanda, sec. XII

17. In hoc anni circulo – cantec dedicat nașterii Domnului, Sicilia, Italia, sec. XIII

18. God rest ye merry gentlemen – colind tradițional, Anglia, sec. XVII

19. Noi umblăm a colinda – colind tradițional, Maramureș, sec. XIX

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508