Joi, 5 noiembrie 2015, ora 19.00, la Biblioteca Națională a Romaniei din București, va avea loc vernisajul expoziției și gala de premiere „Cele mai frumoase cărți”. Anul acesta, juriul a acordat 7 premii, alături de o mențiune specială: MARELE PREMIU, Premiul pentru ilustrație, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru carte în ediție limitată, Premiul pentru tânăr designer și Premiul pentru experiment tipografic. Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Premiul pentru experiment tipografic este oferit de tipografia Alutus și constă în susținerea unui exercițiu de producție. Membrii juriului au fost: Valéria Vanguelov, Arina Stoenescu, Angela Rotaru, Hajdú Áron Péter, Daniela Chiorean, Keszeg Ágnes si Barna Nemethi. AgențiadeCarte.ro este partener media.
Incluzând cărțile câștigătoare, expoziția reunește toate cele 34 de cărți finaliste, precum și 3 selecții speciale (selecția organizatorilor, selecția de cărți de artă, selecția de cărți ilustrate), alături de o selecție de cărți de copii realizate de editura Grasset Jeunesse din Franța.
Conceptul expoziției semnat de curatorul Anca Verona Mihuleț permite publicului o interacțiune specială cu cărțile: „În colaborare cu biroul de arhitectură Atelier ad hoc, am conceput un mobilier din carton, gândit ca o structură organică şi versatilă, menit să contureze un spațiu mai intim și chiar mai vulnerabil în clădirea impunătoare a Bibliotecii, cu 2 stadii de existenţă. În primele 12 luni, sistemul de carton va susţine cărţi în expoziții organizate la Biblioteca Națională a României, după care va fi donat anticarilor de la Piaţa Universităţii, devenind un mobilier urban temporar, cu o istorie reactivă.”
Vă anunţam deasemenea că în perioada 14 – 18 octombrie 2015, cărțile finaliste ale Concursului național de design de carte Cele mai frumoase cărți din România au fost expuse la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt. Cu o tradiție de peste 500 de ani, Frankfurt Buchmesse este cel mai important eveniment de profil din lume, fiind un punct esențial de întâlnire pentru reprezentanții industriei de carte și pentru profesioniștii din domeniul tehnologiei și al industriilor creative derivate. Ca în fiecare an, standul României a fost organizat de Ministerul Culturii. Printre evenimentele standului s-au numărat și expoziția celor mai frumoase cărți, precum și o prezentare a proiectului editorial În fața blocului, proiect finalist în cadrul concursului Cele mai frumoase cărți, cu prezența autorilor.
De la Frankfurt, cărțile finaliste ale concursului vor pleca la Târgul Internațional de Carte de la Belgrad. Următoarea destinație în aceasta toamnă este Târgul de carte de la Istanbul (7 – 10 noiembrie 2015), eveniment la care România are statutul de țară invitată de onoare. Asociația pentru Performanță și Cultură, în parteneriat cu Ministerul Culturii, organizatorul pavilionului românesc, va expune atât cărțile finaliste Cele mai frumoase cărți din România 2015, cât și selecția adițională de cărți înscrise în concurs. Vor urma expuneri la Târgurile Internaţionale de Carte de la Leipzig, Paris, Londra, Bologna – în prima parte a anului 2016.
O nouă selecție de cărți frumoase
Pentru că anul acesta au fost înscrise multe cărți la Concursul național de design de carteCele mai frumoase cărți (233 de titluri), iar juriul a putut alege doar 26 de titlurii finaliste, organizatorii au decis să realizeze o serie de selecții adiționale de cărți foarte bine realizate, care să participe la expoziții și acțiuni în țară și în străinătate: selecția organizatorilor, selecția de cărți de artă, selecția de cărți ilustrate. Lista cărților din selecția organizatorilor poate fi consultată aici: celemaifrumoasecarti.ro/selectia-organizatorilor-2015/.
Organizatorii, împreună cu partnerii proiectului, vor organiza o serie de expoziții itinerante și la Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Tîrgu Mureş, Sibiu, Brașov, Constanța.
Despre „Cele mai frumoase cărți din România”
Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural dedicat dimensiunii artistice a cărții văzută ca obiect și își propune să restituie designului de carte rolul de reper în relația cititorului cu cartea. În cadrul său, Concursul național de design de carte este atât o platformă de dezbatere pentru publicul larg și de specialitate, cât și o oportunitate de recunoaștere națională și internațională pentru profesioniștii din lumea editorială, dar și pentru designerii și graficienii independenți. Cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, Biblioteca Naţională a României, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cărţii, Ministerul Culturii , Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, UAD, UNARTE, Alutus, Global Mindscape, Asociaţia K’arte, Casa Artelor – DJC Timiş, Librăria Engleză Anthony Frost, Minitremu, Librăria Habitus, Libraria Indicator, Arta Grafică, Agressione GROUP, Sappi, Asociaţia Harap Alb, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Modernism, Clubul Scriitoarelor, Hyperliteratura, Igloo, Designist, Revista Arta, Arhitext, Agenţia de carte, Bookaholic, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro, Deco si Eco, Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului, The Institute.