Vineri, 27 noiembrie 2015, de la ora 11.00, la Biblioteca Națională din București, actorul Tudor Chirilă, fostul ministrul al Culturii Ionuț Vulpescu și o serie de personalități din mediul organizațiilor nonguvernamentale vor dezbate cele mai acute forme de discriminare din România anului 2015, în conferința „Artiștii împotriva discriminării și violenței”.
“Violența online este o temă importantă și poate și mai interesante sunt resorturile care o declanșează. Eu cred sincer că în România ne lipsește o cultură a dezbaterii. (…) Este un exercițiu bun pentru mine căci eu cred sincer că în România ne lipsește o cultură a dezbaterii. Din când în când este foarte sănătos să ne exprimăm și mai ales să ne reglăm așteptările după ce ne-am lansat opiniile în fața unui public fie el real sau virtual. Sper să ne vedem cât mai mulți vineri”, a declarat actorul Tudor Chirilă.
Evenimentul este organizat de Fundația artEST cu sprijinul AFCN și este o inițiativă a proiectului Luna artEST, ce își propune să atragă atenția asupra discriminării și violenței, ca fenomene maligne ale societății românești.
Pe de altă parte, fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu a declarat că „trăim într-o lume în care violența și discriminările de orice fel sunt omniprezente”.
„Aceasta este realitatea, oricât am încerca să ne ascundem în spatele vorbelor frumoase și a frazelor tip ale corectitudinii politice. Nu ne putem preface că nu se întâmplă nimic, când vedem cum zboară în aer trupurile unor oameni vinovați doar de faptul că nu au aceeași credință și nu gândesc la fel precum atentatorii. Oricare ar fi ei, și din orice parte ar veni violența. O problemă corect diagnosticată este o problemă pe jumătate rezolvată. Iar diagnosticul este simplu de pus: am ridicat toate barierele, morale și legale, am crescut și tolerat o cultură a confruntării cu orice preț, în toate aspectele vieții economice și sociale, care s-a transpus până și în viața de familie. (…) Ceea ce fac organizatorii acestei conferințe, ”Artiștii împotriva discriminării și violenței” este parte a acestui efort de schimbare a culturii confruntării, care ne face atât de rău. Efortul lor trebuie apreciat și susținut, pentru că nu putem pretinde normalitate într-o societate minată de discriminări, violență, rasism, excludere economică și socială”, a completat Ionuț Vulpescu, care este invitatul special al conferinței.
Conferința va fi deschisă de Iarina Demian, președintele Fundației artEST, invitat special al acestui eveniment fiind fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu.
Conferința-dezbatere, care va avea loc vineri, de la ora 11.00, în Sala Mircea Vulcănescu a Bibliotecii Naționale, aduce în prim-plan subiecte precum „Violența în mass-media și online”, unde vor participa actorul Tudor Chirilă și Ionuț Codreanu, expert în cercetare și analiză media, Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei, “Violența în familie. Punctele principale ale programului Start – o viață de calitate în siguranță”, unde este invitată Monalisa Cîrstea, director al Agenției Naționale a Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, dar și problemele și soluțiile privind incluziunea copiilor cu dizabilități în sistemul național de educație din România, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, Mădălina Turză, fiind invitată să susțină acest panel.
Pe de altă parte, la întrebarea „de ce este violența domestică un subiect ignorat în România? Copii care ies din atenția familiilor, comunităților și societății, dar și a guvernelor, donatorilor, societății civile, mass-media și chiar a altor copii” va încerca să găsească răspunsuri Voichița Pop, Specialist în Protecția Copilului, UNICEF.
Moderatorul conferinței-dezbatere „Artiștii împotriva discriminării și violenței” va fi jurnalistul Paula Herlo, realizator al emisiunii „România, te iubesc!”, laureată cu Premiul Emmy, în 2008, la New York pentru campania facută împreuna cu colegii de la Știrile PRO TV„Tu știi ce mai face copilul tău?”.
Accesul la conferința-dezbatere organizată de Fundația artEST este liber.