Vineri, 20 noiembrie 2015, la standul editurii RAO din cadrul cadrul Târgului de carte Gaudeamus a fost lansat unul dintre volumele vedetă ale acestui an editorial. Este vorba despre ”Biblia pierdută”, de Igor Bergler. Despre carte și autor au vorbit criticul de artă și scriitorul Pavel Șușară, actorul Costel Constantin, Ovidiu Enculescu – directorul editurii RAO, iar Cristina Poterășoiu a moderat.
Pavel Șușară a povestit despre prietenia care îl leagă de autorul acestei cărți, dar și despre prima sa părere atunci când a aflat ce proiect editorial îndrăzneț pune la cale. ”Acum un an și ceva Igor Bergler a venit și mi-a cerut coordonatele unui medievist, ale unui istoric specialist în istorie medievală, pentru că vrea să scrie o carte care să bată toate recordurile posibile, să răstoarne estabilshment-ul literaturii noastre contemporane. Să fie instantaneu tradusă și să se convertească aproape de la sine, așa cum se întâmplă cu misterioasele combustii spontane, într-un film cu un succes de casă fără precedent. Îl știam de multă vreme pe autor, m-am uitat la el lung cu prietenie și foarte mult scepticism și o vreme am ignorat rugămintea lui de a căuta un istoric. Îl știam un om serios. Este născut în zodia fecioarei, este plin de atenție pentru detalii, este de multe ori antipatic, este pisălog, are o capacitate critică exacerbată.
Totuși, când am primit cartea, după o zi de muncă intensă și cu neuronii vraiște, când sinapsele nu mai pot fi realizate în condiții optime, pe măsură ce înaintam în text, sinapsele au început să își reia funcțiunile lor diurne și prima noapte s-a încheiat destul de târziu. Apoi m-am enervat citind-o. E prea bună să fie scrisă într-un an. Și am început să vânez greșeli, inadervențe, pentru că așa se întâmplă. Dacă un lucru te irită, chiar dacă iritarea e una pozitivă, încerci să găsești un contrapunct, să temperezi starea aia. Nu mi-a reușit.
Cartea este, în primul rând ironică. Este relativistă. Desconspiră tot felul de frivolități în ceea ce privește reflexele noastre culturale. Capacitatea noastră de a ne așeza într-o lume de convenții. El demonstrează, implicit, ceea ce un pictor francez spunea la începutul secolului. Un tablou care reprezintă un cal pe o pășune, înainte de a reprezenta un cal pe o pășune, este o bucată de pânză pe care se așează niște culori. Asta este demonstrația lui Igor Bergler”, a spus Pavel Șușară.
”În altă editură nu se potrivea”
Un alt invitat să vorbească despre carte și scriitor a fost actorul Costel Constantin. ”Am citit cartea pe nerăsuflate. Nici nu mi-a venit că trec paginile așa de repede. Aveam senzația că sunt călare pe un armăsar care nu mai simte pintenii, care are un mers al lui. Ceea ce e minunat. Această carte, care e o poveste minunată, o să vă facă să lăsați smartphone, televizor, calculator, ca să vedeți ce se întâmplă până la urmă. După ce o să terminați povestea o să aveți impresia că aveți un cap mult mai mare, că știți mult mai multe lucruri, că nici nu mai țineți minte când ați citit cărți ale literaturii universale, o să vă simțiți mult mai importanți”, a spus actorul tuturor celor prezenți la lansare, interesați fiind de cartea care pare să devină una dintre cele mai bine vândute.
Directorul Editurii RAO, Ovidiu Enculescu, a povestit despre ce și-a propus Igor Bergler din punct de vedere al strategiei de vânzare, un obiectiv care, inițial, unui inițiat în industria editorială din România îi părea foarte greu de realizat. ”La începutul verii mi-a prezentat proiectul și mi-a zis că dorește să vândă 100 000 de exemplare în România. Eu, care combat pe frontul ăsta de 25 de ani i-am spus ok, e în regulă, știu foarte bine ce se întâmplă, o să vedem ce se poate face. Am citit cartea, i-am dat telefon și i-am zis că scoatem cartea, chiar dacă nu o să vindem 100 000 de exemplare. Cartea este bună și merită să fie publicată și trebuie să apară neapărat la RAO pentru că, cu respect pentru confrații mei, cred că în altă editură nu se potrivea”, a declarat Enculescu.
Editura RAO s-a axat, în majoritate, pe traduceri, cartea românească fiind destul de puțin prezentă în oferta editorială. Prin urmare, succesul pe care ”Biblia pierdută” îl are pare să deschidă drumul spre succes cărților de limbă română editate la RAO. ”După aproape două luni de când am lansat în spațiul virtual ideea de precomandă ulterior lansării produsului, pot să vă confirm că este unul dintre marile succese ale producției de carte românească din ultimii ani. Și lucrul acesta nu poate decât să ne bucure, pentru că am avut de multe ori supărarea că producția noastră se bazează pe traduceri în detrimentul autorilor români. Lucrul acesta sper că se va reașeza în perioada imediat următoare”, a mai spus Ovidiu Enculescu.
Igor Bergler s-a bucurat de prezența multor oameni dragi la lansarea organizată la standul editurii RAO. Atât de mult încât nu a simțit nevoia să vorbească despre carte, ci doar despre cei cărora le-a mulțumit cu această ocazie. ”Vreau să le mulțumesc prietenilor mei de aici. Fără voi cartea nu ar fi existat. În tinerețe mă tot uitam și vedeam că la premiile Oscar toată lumea avea o listă de mulțumiri și se căra de acolo. Și mă gândeam: mă, dar ăștia nu au nimic interesant de spus? Au o listă și o citesc. Azi am înțeles. Lista aia e cel mai important lucru”.
Dorina CIOPLEA