spot_img

București 2021 – Orașul In-vizibil: Cultura migrează spre periferie

Unul dintre principiile centrale ale candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 este mutarea accentului, în ceea ce privește cultura, din centru spre periferie. Mai mult de două treimi din populația Bucureștiului trăiește în afara zonei centrale. Cartierele Bucureștiului, precum Colentina, Pantelimon, Titan, Berceni, Drumul Taberei sau Obor sunt suprafețe imense, marcate de monotonie urbană și demografică, cu o ofertă culturală extrem de redusă. București 2021 și o parte din proiectele pe care le contințe își propune să aducă cultura mai aproape de bucureșteni și de cartierele în care trăiesc. Tema Periferii. Înăuntrul și în afara lor este una dintre direcțiile în care conceptul Orașul In-vizibil va fi dezvoltat, prin programe specifice.

Periferia e unul dintre subiectele abordate în seria de prezentări publice realizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București sub titlul București 2021 | Orașul invizbil, ce vor avea loc în perioada 23 noiembrie – 2 decembrie 2015. Prezentările publice ale candidaturii orașului vor fi ținute în școli și centre culturale din cartiere, pentru a da ocazia cât mai multor locuitori ai orașului să afle detalii despre conceptul și proiectele cu care București s-a înscris în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, precum și despre felul în care se pot implica activ în transformarea orașului, prin cultură.

Astfel, Luni, 23 noiembrie 2015, ora 18.00 Antigona Silvia Rogozea și Codruța Curceanu, membri în Curatorium București 2021 vor discuta la Școala Gimnazială Ferdinand I, str. Bulevardul Garii Obor nr. 16 din sectorul 2, despre tema culturii la periferie. Discuția va fi moderată de Cosmin Manolescu.

„Cum definim o capitală culturală în epoca globalizarii și a digitalizarii? Este Bucureștiul în masură să ofere un raspuns la această intrebare? Poate fi glasul nostru ca cetățeni, artiști, oameni care iubesc cultura, auzit nu doar în afara orașului ci și înăuntrul sau? Candidatura orașului la titlul de Capitala Culturala pentru anul 2021 ne oferă un bun prilej pentru a raspunde împreună, sincer, acestor întrebări.”  spune istoricul de artă și managerul de proiecte Codruța Cruceanu.

Miercuri, 25 noiembrie 2015, prezentarea se mută la Casa Artelor, Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, din sectorul 3. Curatorii Anca Ioniță și Nicoleta Bițu vor prezenta viziunea artistică și programele București 2021. Sâmbătă, 28 noiembrie, la Librăria Cărturești Verona, din sectorul 1, curatorii Svetlana Cârstean și Cătălin Crețu vor relua discuția despre programele București 2021, moderați de Antigona Silvia Rogozea. Periplul prin sectoarele Bucureștiului se încheie miercuri, 2 decembrie, la Centrul de Teatru Eduațional Replika, din sectorul 4, unde va fi abordată, din nou, tema culturii la periferie și a proiectelor cultural-educaționale pe care le propune București 2021.

“Bucureștiul are de oferit de la cultură under ground și cu manifest politic până la cultura elitistă, dar exprimate în lumi paralele, neconectate. Diversitatea istoriilor personale și a relațiilor dintre oamenii Bucureștiului, invizibile pentru chiar alți bucureșteni, face ca acest proiect să ne aducă impreună și să spargem bariere de orice tip” afirmă Nicoleta Bițu.

În egală măsură, poeta Svetalana Cârstean spune că “orice proiect despre București trebuie să vorbească despre oameni, despre felul în care ei se întîlnesc sau nu, despre felul în care sînt reprezentați sau nu, despre felul în care se regăsesc sau nu în propriul oraș, despre felul în care conștientizează sau nu apartenența la București. Degeaba vorbim despre clădiri și epoci la care privim nostalgici, dacă nu vorbim despre oameni.”

Prin aceste prezentări publice, bucureștenii – publicul larg, artiștii și sectorul cultural, pot afla mai multe informații despre candidatura orașului și în egala măsura pot pune întrebări și intra în contact direct cu echipa Curatoriumului București 2021, cei care au conceput, pe parcursul acestui an, programele înscrise în dosarul de candidatură.

Prezentările publice București 2021 sunt organizate de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București în parteneriat cu Școala Gimnazială Ferdinad I, Centrul Cultural “Casa Artelor”, Librăria Cărturești Verona și Centrul de Teatru Educațional Replika. Programul complet al celor șapte întâlniri cu publicul poate fi consultat pe site-ul www.bucuresti2021.ro și pagina de Facebook/București 2021.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508