Marți, 10 noiembrie 2015, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), se va încheia primul sezon al întâlnirilor Round Table București moderate de Valentina Sandu – Dediu. Invitat: Ștefan Gheorghiu, instrumentist ce s-a făcut remarcat de-a lungul ultimilor 20 de ani prin eforturile depuse pentru susținerea drepturilor artiștilor interpreți în România. Dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi însoțit de momente artistice – surpriză pregătite de organizatori, iar seara se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Organizația Somelierilor din România. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Intrarea va fi liberă, iar evenimentul va fi transmis în direct, ca de obicei, prin live streaming, pe www.EnjoyTV.ro.
A lăsat viola în plan secund pentru a se dedica artiștilor interpreți din România
Ștefan Gheorghiu a absolvit în anul 1974 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu specializare la clasa Prof. Alexandru Rădulescu, membru în cvartetul lui George Enescu. Din același an, Ștefan Gheorghiu a devenit membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din anul 1985 a devenit șef al partidei violă, în urma câștigării concursului de specialitate.
În decursul carierei sale artistice, desfăşurată în totalitate în cadrul Filarmonicii, a colaborat cu maeştri reputaţi ai artei dirijorale precum: Sergiu Celibidache, Igor Markevich, Kurt Mazur, Serge Baudo sau Mircea Cristescu. Activitatea sa muzicală a acoperit un spectru larg, de la activitatea solistică la muzica de cameră sau simfonică.
Din anul 1998, Ştefan Gheorghiu şi-a suspendat activitatea din cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ dedicâdu-se activităţilor sociale, manageriale și de reprezentare a drepturilor artiştilor interpreţi. În slujba acestei misiuni a creat structurile reprezentative pentru România: FAIR (Federația Artiștilor Interpreți din România), UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România) și CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți). De când este președintele UCIMR, a participat la organizarea a peste 200 de proiecte culturale de anvergură locală, națională și internațională.
Se poate spune despre Ștefan Gheorghiu că a pornit mereu de la 0 în numeroasele proiecte în care s-a implicat, fie în calitate de artist, fie în calitate de manager cultural. A adus publicului român un număr notabil de lucrări în primă audiție și, totodată, este membru fondator al unor faimoase formaţii camerale precum: Cvartetul de Coarde „Orfeu”, Trio-ul de Coarde „Romantica”, Orchestra de Cameră a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Mircea Cristescu, şi Orchestra de Cameră „Philarmonia”. Din anul 1993 a reprezentat România în cadrul proiectului The Black Sea Chamber Orchestra, în calitate de şef al partidei violă.
În cadrul FAIR, Ștefan Gheorghiu a fost ales președinte în anul 1990, când organizația avea de reprezentat în portofoliu doar 5 orchestre în plan național, iar după patru ani, FAIR a devenit un membru cu drepturi depline în cadrul FIM – Federația Internațională a Muzicienilor.
Din anul 1995, Ștefan Gheorghiu a creat UCIMR pentru a sprijini artiștii (muzicieni din domenii precum jazz, rock, folk, soliști, dirijori, instrumentiști) în virtutea protejării drepturilor lor în urma taxei de cultură – Legea nr. 35/1994. Asociația colectează cei 5% din remunerația artiștilor performativi din vânzarea biletelor și îi reinvestește în proiecte naționale și internaționale în beneficiul artiștilor înscriși în cadrul UCIMR.
Un alt proiect întemeiat de Ștefan Gheorghiu este CREDIDAM, în anul 1996, în scopul de a proteja drepturile de autor, un demers inițiat pentru prima dată în România. După 4 ani de negocieri cu posturile de radio și TV a urmat decizia guvernamentală nr. 71/2000 aplicând Legea nr. 8/1996, stabilind procentajele de plătit artiștilor în urma difuzării lor. Din 1997, CREDIDAM a fost acceptat ca membru cu drepturi depline în cadrul AEPO (Association of European Performers Organizations), iar din 1998, în cadrul IPDA (International Performers Database Association).
Toate cele trei organizații create pentru protejarea drepturilor artiștilor interpreți sunt dedicate atât muzicienilor cât și actorilor și artiștilor performativi.
Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural „EȘTI BUCUREȘTI” oferit de ArCuB.
La eveniment intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile. Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Organizația Somelierilor din România și Crama Rătești.
Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro
Parcursul profesional dar şi personal al oricărui om de cultură este inevitabil influenţat de mediul în care a ales să creeze. Prin proiectul Round Table București, organizatorii își propun să descopere în ce măsură efervescentul spaţiu cultural al capitalei a influenţat drumul unor personalităţi care şi-au ales Bucureștiul ca decor al activității lor artistice.
În fiecare marți seară, pe durata a 90 de minute, moderatorul își va provoca invitații la o discuție deschisă, relaxată, despre amprenta pe care orașul și-a pus-o asupra lor ca artiști, ca oameni, despre cum vedeau capitala atunci când erau la început de drum și cum o percep acum, când drumurile lor străbat capitale din întreaga lume, ori despre șansele sau deziluziile pe care le-au trăit aici, de-a lungul timpului. Parcursul acestui itinerariu prin Bucureștiul personal al fiecărui artist invitat va fi presărat cu momente artistice de cea mai bună calitate – oferite de protagoniștii spectacolelor sau de către invitații acestora.
„Ne pregătim să vă întâmpinăm cu povești fascinante despre Bucureștiul artistic actual, săptămână de săptămână, imediat ce se va încheia Festivalul George Enescu. Promitem să prelungim bucuria muzicii și să păstrăm sărbătoarea acestor zile.” – Valentina Sandu – Dediu
De ce Round Table București? Pentru că mediul de întâlnire al acestor evenimente își propune să fie unul prietenos, plăcut, fără colțuri și fără ascunzișuri, unde nimeni nu stă în capul mesei. Invitații și publicul, deopotrivă, vor împărți același spațiu: Bucureștiul. Coordonate: Sala de Operă și Multimedia a Universității Naționale de Muzică.
Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie și stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii și 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România și Germania (vezi Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică în muzică, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 2010; Octave paralele, București, Humanitas, 2014).
O altă latură a activității sale se concentrează pe apariții concertistice și înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, in Germania / Neos cu Dan Dediu, și în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziția de profesor la Universitatea de Muzică și pe cea de rector la New Europe College, București. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Științe Berlin-Brandenburg.
Orice muzician care aderă la Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR și întrunește condițiile necesare poate deveni membru al organizației noastre.Prin activitatea noastră, oferim membrilor UCIMR burse în vederea participării la seminarii și cursuri de specialitate organizate de asociatia care se remarcă printr-un palmares de excepție. Suntem implicați totodată și în sprijinirea artiștilor pensionari, precum și în susținerea materială a unor reviste de specialitate. De asemenea concepem proiecte culturale de interes național și internațional, având o structură egal răspândită pe întreg teritoriul României.