Vineri, 2 octombrie 2015, în Salonul “Carol I” al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, a avut loc un eveniment cultural de excepţie: lansarea volumului „La pensée et l`action” al autorului Thierry de Montbrial, apărută la editura Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, sub egida Academiei Române.
Domnul Acad. Eugen Simion, care este şi prefaţatorul cărţii, a deschis seria prezentărilor accentuând asupra valenţelor complexe ale personalităţii autorului, de formaţie matematician, şi care a ajuns la ora de faţă un simbol al reflecţiei realiste asupra relaţiilor internaţionale contemporane. Ulterior, Monseniorul Ioan Robu a luat cuvântul arătând relaţia intrinsecă dintre căutarea adevărului de către orice savant şi găsirea lui Dumnezeu în miezul întrebărilor fundamentale ale oricărei ştiinţe. Cel de-al treilea vorbitor, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, şi-a construit excursul pornind prin a-l aşeza pe Thierry de Montbrial într-o lungă tradiţie franceză a savanţilor-filosofi. Domnia sa a plasat demersul intelectual al autorului legat de praxiologie în rândul celorlaltor şcoli de gândire care au abordat această ştiinţă a gestionării haosului, mai cu seamă în politica şi economia internaţională. În cea mai proprie tradiţie bergsoniană, pentru cei doi filozofi, Thierry de Montbrial şi Mircea Dumitru, gândirea este acţiune; a filosofa presupune a acţiona.
În încheiere, autorul a dedicat frumoase gânduri României şi prietenilor săi mai vechi şi mai noi de aici, contextualizând astfel ideea legată de potenţarea reciprocă a luminii fiecăruia. Preocuparea sa pentru conexiunea inextricabilă dintre Timp şi Conştiinţă, l-a purtat mereu, între Bergson şi Einstein, pe un drum în care Memoria se confundă cu Identitatea.
Reluând ideea lui Heraclit din Efes, după care armonia invizibilă este mai bună decât cea vizibilă, iar frumuseţea lumii nevăzute întrece pe cea pe care o puteam vedea, Thierry de Montbrial se mărturiseşte a fi un gânditor eminamente îndrăgostit de Lume. “Există două categorii de oameni: cei care cred că nimic nu are sens, şi cei care cred că totul are sens”. Domnia sa a arătat că se situează fără rest în cea de-a doua categorie.
Evenimentul a fost înnobilat de participarea a doi foşti preşedinţi ai României: Ion Iliescu şi Emil Constantinescu (legaţi cu autorul de o mare afecţiune şi admiraţie reciprocă), Ambasadorul Republicii Franceze în România Excelenţa sa Domnul François Saint-Paul, numeroşi academicieni (printre care Solomon Marcus), rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, prof. univ. dr. Wilhelm Dancă (fost rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi), decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti, eminentul chirurg Irinel Popescu, primarul general interimar al capitalei Dan Marin Ştefănel, primarul sectorului 2 Neculai Onţanu, precum şi alte personalităţi de prestigiu.