Sâmbătă, 3 octombrie 2015, de la ora 16.00, în sala de muzică a Castelului Peleș va avea loc recitalul „Amadeus” – o incursiune în creaţia compozitorului austriac, care va aduce în fața publicului lucrări mai puţin prezente pe podiumul de concert românesc, opusuri care merită (re)descoperite şi savurate pentru frumuseţea şi forţa lor emoţională. Protagoniștii acestui recital sunt: soprana Cristina Radu, solistă a Operei din Braşov şi o prezenţă constantă a scenei de concert, violonistul Bogan Costache, un tânăr instrumentist cu sunet elegant şi potential artistic promiţător şi pianistul Ovidiu Mezei, în prezent director artistic al Operei Braşov. Spectacolul are loc în cadrul ediției a V-a a Stagiunii “Sunetul muzicii”, eveniment organizat de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Asociația Pro Valores și Radio România Cultural. AgențiadeCarte.ro este partener media.
Repertoriul concertului cuprinde lucrări instrumentale, arii de operă, lieduri şi muzică sacră. Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com
Soprana Cristina Radu este solistă a Operei din Braşov şi o prezenţă constantă a scenelor de concert, fiind deopotrivă atrasă de spectacolul liric şi repertoriul vocal-simfonic şi cameral. Formaţia sa muzicală debutează în copilărie, urmând cursuri de vioară, pian şi cântând în Corul de copii Radio din Bucureşti, alături de care concertează în turnee în ţară şi în Germania, Belgia, Olanda, Franţa, Italia, Finlanda şi SUA. După absolvirea cursurilor liceului de muzică Dinu Lipatti şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa Prof.Maria Slătinaru Nistor), debutează pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în rolul Donna Elvira din opera Don Giovanni de Mozart. Continuă să se perfecţioneze de-a lungul anilor urmând Master Class cu personalităţi de prestigiu ale scenei lirice româneşti şi internaţionale, precum Virginia Zeani, Ileana Cotrubaş, Vasile Moldoveanu, Felicity Lott, Denice Graves, Alberto Zedda. În perioada studiilor îi sunt decernate bursa Yolanda Mărculescu şi Premiul fundaţiei Fraţii bucovineni Sârghie. Participă în numeroase competiţii lirice: Queen Elisabeth International Music Competition of Belgium (Brussels, 2008), Concursul de canto Joseph Schmidt (Suceava, ed.I, 2007 – Premiul I); Jette Parker Young Artists Programme la Royal Opera Covent Garden (Londra, 2006 – Semifinalistă); Verviers International Singing Competition (Belgia, 2005 – Premier Prix de Finaliste); Concursul de interpretare Mihail Jora (Bucureşti, 2001 – Marele premiu); Concursul Marţian Negrea (Ploieşti, 2002 – Premiul 2 şi Premiul special pentru interpretare); Festivalul Concurs de Lied (Braşov, 2003 – Premiul Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România). Colaborează În 2007 cântă în premiera mondială a operei „La casa di Bernarda Alba” de Miguel Ortega, iar în 2011 este Micaela în producţia operei „Camen” de Georges Bizet la Teatro lirico di Cagliari (Italia). Cristina Radu a obţinut în 2013 titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu teza „Cântăreţul de operă şi epoca sa. Secolul XX”. Tot din anul 2013 este profesor asociat al Facultăţii de Muzică din cadrul Univeristăţii „Transilvania” din Braşov.
Violonistul Bogdan Costache s-a născut în 1992 la Craiova. Începe studiul viorii la clasa profesoarei Dana Lepadatescu, făcându-şi debutul ca solist, la 7 ani, alături de Orchestra Filarmonicii din Braşov. În 2004 devine membru al Colegiului Pro la București. Acolo studiaza cu violonistul Florin Croitoru și oferă numeroase recitaluri la Ateneul Român. Încurajat și monitorizat de către profesorii Octavian Rațiu și Florin Croitoru, la vârsta de 15 ani își continuă studiile la București, cu maestrul Valeriu Rogacev. În această perioadă câștigă 20 de concursuri naţionale si internaţionale, între care se numără Concursul International de Vioara „Monte Rosa Kaway” în Italia (Premiul I), Concursul internaţional ‘’Paul Constantinescu’’ (Premiul I) si Concursul internațional „Remember Enescu” (Marele Premiu). Participă la numeroase Master Class-uri cu prestigiosi violonişti: Maxim Vengerov, Remus Azoitei, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Arette Bonamy, Valeriu Rogacev, Octavian Rațiu, Mihai Craioveanu. În perioada 2009-2011 este concert-maestru al orchestrei internaţionale de tineret ‘’CEI International Youth Orchestra’’ cu care concerteaza în Italia, Ungaria şi România. În 2012, studiaza la Academia Regală de Muzică din Londra, cu Remus Azoitei şi este de asemenea monitorizat constant de celebrul violinist Maxim Vengerov. Incepând cu anul 2014, este membru al orchestrei „Kamerata Kronstadt” din Braşov şi prim violonist al companiei ‘’Opera Vox’’ (Cluj-Napoca), cât şi al Operei din Brașov.
Pianistul Ovidiu Mezei s-a născut la Sibiu şi a absolvit cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti (1990) şi ale Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov(1996). Este angajat ca maestru corepetitor la Opera Braşov în anul 1991 şi, între anii 1996 – 2009, la Facultatea de Muzică Braşov, secţia Canto, disciplina „Clasa de operă”. În prezent, este director artistic al Operei Braşov și își reia activitatea didactică în cadrul Facultății de Muzică Brașov.Întreprinde numeroase turnee în: Austria, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa şi Spania.
Programul complet al stagiunii pe: stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com
Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul “Oportunităţi la tine acasă”, Radio Romania Cultural, Asociaţia Cultural – Sportivă Pro Valores.
Parteneri Media: Radio România Cultural, Port.ro, Best-event.ro, Onlinegallery.ro, Observator cultural, Calendar evenimente, Agentia de carte, Ziarul Metropolis, Bucuresteni.ro, Capital cultural, Enjoytv.ro.
Spectacolul are loc în cadrul ediției a V-a a Stagiunii “Sunetul muzicii”, eveniment organizat de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Asociația Pro Valores și Radio România Cultural. AgențiadeCarte.ro este partener media.