Marţi, 13 octombrie 2015, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o seară dedicată romanului „Profesorul şi menajera” de Yōko Ogawa, recent apărut la editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”. Invitaţii acestei seri sunt domnul Nobumitsu Takamatsu, ataşat cultural al Ambasadei Japoniei, conf.dr. Serenela Ghiţeanu, prof.dr. Anca Focşeneanu, traducătoarea romanului şi Dana Jenaru, critic literar. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o demonstraţie de furoshiki, arta împachetării în pânză.
Evenimentul este realizat în colaborare cu Secţia de Limba şi Literatura Japoneză a Universităţii din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.
Romancieră, autoare a numeroase volume de proză scurtă şi eseistă, recompensată cu cele mai importante premii literare din Japonia, tradusă în peste 20 de limbi, Yōko Ogawa este mai cu seamă cunoscută datorită romanului Profesorul şi menajera, ecranizat în 2006 de regizorul Takashi Koizumi.
Când o tânără menajeră ajunge în casa Profesorului, un matematician ilustru care îşi poate folosi memoria doar 80 de minute pe zi, descoperă cu mirare că unicul mod al acestuia de privi lumea este prin intermediul numerelor şi al matematicii. Relaţia dintre ei se transformă pe nesimţite într-una de înţelegere reciprocă şi empatie. Când menajera îi mărturiseşte că are un fiu de zece ani care o aşteaptă singur acasă, Profesorul îi cere să-l aducă în fiecare zi, după şcoală. Treptat, Profesorul îi iniţiază în jocurile matematice, reprezentând pentru el adevărurile supreme pe care se sprijină lumea, iar acest mod inedit şi emoţionant de comunicare reuşeşte să creeze o legătură puternică între cei trei. Menajera, Profesorul şi micul Radical vor descoperi că sentimentele pe care le nutresc unii faţă de alţii sunt atât de puternice, încât ecuaţia propriilor vieţi s-a schimbat definitiv.
„Un roman minunat. Spectaculoasele răsturnări de situaţie, naraţiunea perfect condusă, prezenţa numerelor şi a combinaţiilor acestora, care dau sens şi consistenţă vieţii, sunt la fel de elegante ca principiile matematice citate de Profesor. Romanul lui Ogawa este el însuşi o ecuaţie despre felurile complicate şi intime în care interacţionăm unii cu alţii – şi despre dantela memoriei, care uneori ne trădează.“ Minneapolis Star Tribune
„Profesorul şi menajera” este al doilea roman al scriitoarei contemporane japoneze Yōko Ogawa publicat de Editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”, după apariţia în 2014 a romanului „Hotel Iris”,una dintre cele mai traduse cărţi autoarei despre care s-a spus că toate fi interpretat ca o replică strălucită la „Lolita” lui Nabokov.
Autoare a peste 20 de opere de ficţiune (romane și volume de nuvele și povestiri) şi eseistă, scriitoarea japoneză Yōko Ogawa s-a născut la 30 martie 1962 în Okayama. A absolvit cursurile Universităţii Waseda, studiind literatura anglo-americană şi scrierea creativă, iar în prezent trăiește în Ashiya, Hyōgo. Debutează în 1988 cu romanul Agehachō ga kowareru toki (Fluturele strivit), pentru care primește Premiul Kaien. NuvelaNinshin karendā (Calendarul sarcinii, 1990) este recompensată cu Premiul Akutagawa. Nuvela sa din 1994 Kusuriyubi no hyōhon (Inelarul) este ecranizată în 2005 de regizoarea Diane Bertrand sub titlul L’Annulaire, cu Olga Kurylenko în rolul principal. În 1996 publică romanul Hotel Iris (Hoteru Airisu; Humanitas Fiction, 2014). În 2010 versiunea în engleză este nominalizată pe lista scurtă la Man Asian Literary Prize. Profesorul și menajera (Hakase no aishita sūshiki, 2003), vândut în Japonia în peste două milioane de exemplare şi ecranizat în 2006 de regizorul Takashi Koizumi, este distins cu Premiul Yomiuri şi Premiul Librarilor Japonezi. În 2004 Yōko Ogawa primeşte Premiul Izumi Kyōka pentru Burafuman no maisō (Înmormântarea brahmanului), iar în 2006, Premiul Tanizaki pentru romanul Mīna no kōshin (Marşul lui Mīna). În 2009 publică romanulNeko wo daite zō to oyogu (Ţinând în braţe pisica înot cu elefantul) şi în 2012, Kotori (Păsări mici).