Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și ieșeni, au participat miercuri, 14 octombrie 2015, la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, au fost prezenți Princepele Radu și Principesa Margareta, precum și alte oficialități naționale și locale.
În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat peste 15000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe mai mulți kilometri, alți peste 10000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ale Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena și ale Sfântului Ioan Gură de Aur.
Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea (Patriarhia Ierusalimului), înconjurat de un sobor de peste 20 de ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Iustin, Mitropolit de Nea Krini şi Kalamarias (Biserica Ortodoxă a Greciei); Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor; Preasfinţitul Părinte Nicolae de Apollonia, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Tiranei (Biserica Ortodoxă a Albaniei); Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. Răspunsurile la strană au fost date de Corul reunit al maicilor de la Mânăstirile Văratec și Agapia.
După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Înaltpresfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat cuvântul Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Patriarh Daniel: „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Maria Magdalena ne învață că prin credință, omul poate dobândi bucuria și viața veșnică. Sfântul Ioan Gură de Aur, declarat de Sfântul Sinod ca ocrotitor al acestui an, vorbind despre credința și evlavia femeilor mironosițe, spune: «Femeile care suferiseră alături de Hristos, care plânseseră alături de el, uitați-vă cât de mare este stăruința lor! Ele au fost cele dintâi care l-au văzut înviat și neamul acesta femeiesc, osândit până atunci, s-a bucurat cel dintâi de vederea bunătăților cerești. Ucenicii au fugit, dar femeile au rămas». Prezența în România a moaștelor Sfintei Maria Magdalena, aduse la Iași de la Mănăstirea Simonos Petras din Muntele Athos, restaurată de domnitorul Mihai Viteazul, întărește legătura dintre locurile sfinte românești și cele din toată lumea” a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis.
În cadrul Sfintei Liturghii, șase veterani de război care s-au distins prin dragostea pentru țară au primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă”. „Cât de milostiv este Dumnezeu că încă mai suntem contemporani cu acești bărbați și cu cei asemenea lor, veterani de război care, împreună cu deținuții politici, formează chintesența neamului, seva națiunii și apa cea sfânta din care încă se adapă supraviețuirea neamului. Dumnezeu să-i aibă în pază, să le dăruiască anii pe care numai El îi rânduiește pentru fiecare dintre noi” a precizat IPS Teofan. Cei șase veterani care au fost prezenți la Iași au fost: Ardeleanu Constantin (88 ani; Botoșani); General de brigadă Dimofte Gheorghe Ștefan (93 ani; județul Suceava); Colonel Adam Vasile (93 ani; județul Vaslui); Sublocotenent Pădureanu D. Dumitru (101 ani; județul Bacău); Locotenent-colonel Ioniță Ion Vasile (102 ani; județul Neamț); Căpitan Hârcă V. Gheorghe (103 ani; județul Iași).
La încheierea Sfintei Liturghii prilejuită de sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași, Înaltpreafințitului Teofan a ținut un cuvânt de mulțumire, îndemnând credincioșii să transmită mai departe tot ceea ce au trăit la Iași și tot ceea ce au simțit că face Dumnezeu pentru noi: „Mulțumirea primă și ultimă se adresează acestor minunate chipuri binecuvântate de răbdare, de stăruință și, mai presus de toate, de credință în Dumnezeu și iubire față de sfinții Săi. Dumneavoastră susțineți Biserica, neamul, lumea întreagă; Dumnezeu să vă aibă în pază pe toți, să plecați la casele dumneavoastră cu chipurile Sfinților Parascheva, Maria Magdalena cea Întocmai cu Apostolii și Sfântului Ioan Gură de Aur, cu binecuvântarea și cu icoanele cu chipul lor, cu prezența lor în inimile dumneavoastră, a binecuvântării rugăciunii lor. Să mergeți având bucuria ca ați participat și anul acesta la marele hram al Sfintei Parascheva. Întorcându-vă acasă, să amintiți și celor care nu au putut fi prezenți alături de noi cât de bun este Domnul pe care l-ați simțit în aceste zile la Iași.”
Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva continuă cu Slujba de Priveghere (Vecernia, Litia şi Utrenia) în Catedrala Mitropolitană din Iași, de la ora 20.00.
Moaștele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena și cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane și pe parcursul zilei de mâine (joi, 15 octombrie) atât timp cât va fi nevoie astfel încât credincioșii aflați la rând să se poată închina. Racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi mutată în Catedrala Mitropolitană atunci când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaș.