spot_img

Modelul Festivalului Filmului European din România, prezentat la festivalul Let’s CEE de la Viena

Sâmbătă, 10 octombrie 2015, începând cu orele 18.00, Festivalul Filmului European, organizat în România în ultimii 19 ani, va fi prezentat, ca model de succes în cadrul unui eveniment special care va avea loc la Viena, în programul Let’s CEE Film Festival. În luna mai 2016 va avea loc la Bucureşti şi în mai multe oraşe din România cea de-a 20-a ediţie a festivalului.

Festivalul Filmului European (FFE), organizat de Institutul Cultural Român, Reprezentanța Comisiei Europene în România și Uniunea Cineaștilor din România, sub egida clusterului EUNIC București, este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase inițiative de acest gen din România şi, totodată, cel mai vizibil și longeviv proiect al Institutului Cultural Român. Ediţia 2015 a consemnat recorduri atât în privinţa numărului de pelicule europene difuzate (56), cât şi al numărului de oraşe care au găzduit proiecţii (5), respectiv al numărului de spectatori (peste 10.000).

Selecția filmelor prezentate la FFE este făcută cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene din București. Fiecare ediţie are parte de un ambasador onorific – un regizor român, care creează un videoclip original de prezentare a festivalului. Ambasadorul onorific al FFE 2015 a fost Tudor Giurgiu, regizor şi director al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Festivalul Filmului European mai are o particularitate: de 19 ediţii, debutează de Ziua Europei, celebrând creativitatea cinematografică a continentului şi oferind spectatorilor „o oportunitate unică de a înțelege mai bine episoade istorice sau curente, de a sparge stereotipurile despre națiunile noastre” (Tudor Giurgiu).

Popularitatea de care se bucură în România Festivalul Filmului European face din acest eveniment un real model de succes. Ultimele două ediţii au însemnat pe de o parte o renaştere pe plan naţional (ediţia a 19-a s-a desfăşurat în Bucureşti şi alte patru oraşe din România) şi, pe de altă parte, ieşirea dintre graniţele României – prin secţiunile din Republica Moldova şi Ucraina, organizate sub egida EUNIC.

Eveniment FFE la Strandbar Herrmann din Viena

Evenimentul FFE de la Strandbar Herrmann (Herrmann Park, 1030, Viena) are loc înaintea galei de premiere și va începe cu trecerea în revistă a videoclipurilor de prezentare a Festivalului Filmului European realizate de ambasadorii onorific ai fiecărei ediţii. Sunt regizori din aşa-numitul nou val al cinematografiei româneşti, precum Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crişan, Radu Jude, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru și Tudor Giurgiu.

Vor urma discuţii în cadrul cărora organizatorii şi invitaţii lor vor dezvălui elemente importante ale modelului de festival organizat în România. Printre participanţi se vor afla cineaști români care au colaborat la diferite ediţii ale Festivalului Filmului European: reprezentanţi ai echipei filmului care a deschis ediţia 2015 a FFE, Acasă la tata (actriţa Ioana Flora şi regizorul Andrei Cohn) și ai filmului Aferim! (actorul Toma Cuzin si producătoarea Ada Solomon), Radu Boroianu,preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Irina Cornişteanu, director al Institutului Cultural Român de la Viena şi vicepreşedinte EUNIC Austria.

Inedit: licitaţie cu obiecte de recuzită ale filmului Aferim!

Un moment inedit oferit de organizatorii FFE la Viena, cu ocazia Let’s CEE Film Festival, va fi licitaţia cu obiecte de recuzită ale filmului Aferim!. Este vorba despre o balanţă de fier, trei cruci de răspântie, jugul de picioare al lui Carfin. În urma unui parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, suma obţinută în urma licitaţiei va fi direcţionată către programul de burse academice pentru studierea sclaviei rome „500 de ani de sclavie”.

Filmul Aferim! (r. Radu Jude, 2015) va avea trei difuzări la Let’s CEE (8 octombrie, ora 19.00 la Urania Kino; 9 octombrie, ora 16.30 la Village Cinema 3; 10 octombrie, ora 21.15 la Actor’s Studio 1) în prezenţa actorului Toma Cuzin şi a producătoarei Ada Solomon, în cadrul competiţiei de lungmetraje. Unul dintre cele mai ample proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, pelicula tânărului regizor român invită publicul să conștientizeze, la 200 de ani distanță, realitatea unei istorii incomode. Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoţit de fiul său, caută un rob fugar. Filmul a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin.

LET´S CEE Film Festival prezintă în perioada 1-11 octombrie, la Viena, 118 producţii cinematografice din Europa Centrală şi de Est, incluzând regiunea Caucazului și Turcia, majoritatea filmelor fiind prezentate în premieră în Austria. În afară de Aferim! si Acasă la tata – prezentat în competiție la secțiunea „promising debuts“, alte trei producții românești concurează pentru un premiu la Let’s CEE: Box (lung metraj, regia Florin Serban), Chuck Norris vs. comunism (documentar, regia Ilinca Călugăreanu) și Pașaport de Germania (documentar, regia Răzvan Georgescu).

Festivalul se va încheia cu un concert al Fanfarei Transilvania.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508