Marți, 13 octombrie 2015, ora 18.00, la Librăria Open Art din București (str. Pitar Moș nr. 12, intrarea din str. Arthur Verona), va avea loc a treia ediție a proiectului de dezbateri ”Marţi în Teorie”. Invitat: Mircea Martin. Moderator: Vasile Mihalache. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
După un dialog mai mult decât interesant cu Cristina Bogdan, Marți în teorie (3) la Open Art se întoarce în mediul universitar și se va bucura de prezența lui Mircea Martin, unul dintre cei mai importanți teoreticieni români de după război. Autor al unor lucrări devenite astăzi aproape canonice (Generație și creație, G. Călinescu și complexele literaturii române, Dicțiunea ideilor, Singura critică etc.), Mircea Martin este un autor despre care se spune adeseori că mai mult scrie, construiește sau se implică în proiecte literare și culturale decât publică (cel puțin în volum). Cu toate acestea, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat: după reeditarea Identificărilor (ediție adăugită, Tracus Arte, 2014), anul acesta a apărut și volumul Radicalitate și nuanță (Tracus Arte), al cărui eseu central dezbate o problemă care a marcat întreaga activitate a autorului, importantă, în același timp, și pentru o piață a ideilor precum cea românească, în care grupurile literare și culturale au tendința de a se radicaliza și de a se așeza la periferia câmpului, fie spre estetic pur, fie spre politic.
Vom încerca să aflăm de la acest „radical al nuanței” cum este să ai o activitate critică de peste cinci decenii și în două regimuri politice diferite, cum poți să îți menții viu limbajul critic într-o lume în care tinerii împrumută mode, modele și metodologii occidentale și de ce să continui să faci asta. Vom vorbi, desigur, și despre Cenaclul Universitas, pe care l-a coordonat la sfârșitul anilor 1980, despre Euresis, revista de teorie literară pe care se încăpățânează să o editeze și, nu în ultimul rând, despre activitatea editorială pe care a avut-o la Univers, Paralela 45 și ART.
Așadar, Marți în teorie (3) la Open Art, alături de Mircea Martin, pentru că teoria este cea mai radicală poveste nuanțată vreodată.
Mircea Martin (n. 1940, Reșița) este teoretician al literaturii și al culturii, (meta)critic, editor, profesor universitar și academician. A fost coordonatorul Cenaclului Universitas, sursa majorității scriitorilor nouăzeciști (critica dixit), și editor de teorie la Univers, Paralela 45 și ART. După 1990, spre deosebire de majoritatea congenerilor, și-a îndreptat atenția spre probleme culturale și relația lor cu literatura, scriind despre identitate, legitimitate și radicalitate. A însoțit cu studii critice și a primit cum se cuvine în câmpul teoretic românesc cărți fundamentale precum Michel Foucault, Cuvintele și lucrurile, Pierre Bourdieu, Regulile artei și Harold Bloom, Canonul occidental.
A scris Generație și creație (1969), Critică și profunzime (1974), Identificări (1977), G. Călinescu și complexele literaturii române (1981), Dicțiunea ideilor (1981), Introducere în opera lui B. Fundoianu (1984), Singura critică (1986), Radicalitate și nuanță (2015).