Miercuri, 14 octombrie 2015, ora 19:00, la Galeria de artă contemporană și design Galateca, va avea loc vernisajul expoziției „Incognito – The Architects” de Albert Sofian. Curator: Mihai Zgondoiu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 octombrie – 4 noiembrie 2015.
Proiectul prezintă desene de mari dimensiuni realizate pe pânză cu smoală, calamină și pastel uleios (o tehnică mixtă originală elaborată în timp de artist), ce explorează simboluri și teorii ale dihotomiei bun-rău cu referinţe la reprezentări ale acestora în istoria artelor plastice.
În ziua vernisajului, Albert Sofian va reconstitui un colț din atelierul său în cadrul galeriei, unde va performa live la șevalet o interpretare de „studiu figură umană” după model. Proiectul se înscrie în programul multidisciplinar al galeriei Galateca.
„Poate că cea mai profundă și reprezentativă expresie scrisă de un gânditor modern, cu referire la Satan, este cea a lui Baudelaire: ,,Cea mai frumoasă șiretenie a Diavolului constă în a ne convinge că el nu există“. În legătură cu această declarație, Denis de Rougemont, în lucrarea Partea Diavolului, afirma: ,,Trebuie să recunoaștem că această scamatorie nu a reușit niciodată mai bine decât în epoca contemporană. Și, chiar dacă mai credem «încă» în Dumnezeu, credem totuși atât de puțin în Diavol“. În general, sursa supranaturală a răului este identificată la nivelul spiritelor întunericului, altfel spus, a diavolilor sau a demonilor. Dacă vom face referire la demonii Regelui Solomon, așa cum apar ei în descrierea făcută în documentul „Cla’Vicula Salomonis Regis“ sau “The Lesser Key of Solomon the King”, vom întâlni printre abilitățile acestor entităţi capacitatea de a face bine, de a restaura onoarea pierdută şi de a reabilita individul. Dacă ținem cont de natura demonică a acestora, atunci vom realiza care este binele pe care aceștia pot să îl genereze sau ce fel de onoare aduc cu sine. Va trebui să apreciem cât de volatilă poate să fie ideea de bine sau de rău atunci când rațiunea indică doar o trăire pentru sine, satisfacția la nivel de individ motivată de un sentiment egoist, prin care doar sinele există ca centru al universului, ignorând posibilitatea bucuriei vieții în comuniune cu ceilalți.” (fragment din teza de doctorat „Originile răului şi reprezentările acestuia în artele plastice” 2013 – Albert Sofian).
Albert Sofian este un tânar artist care mereu „ne pune sub propria evaluare, dar şi printr-un exerciţiu autoscopic, feţele Răului. Într-o manieră ce ţine de art fantasy, cu linii şi tuşe pregnante, corpurile devin un punct de investigare a prezenţei Răului” (Dan Mircea Cipariu).
Este absolvent al Universității de Istorie şi Patrimoniu din Sibiu, secția Restaurare şi Conservare – Sculptură, masterat şi doctorat în grafică, la Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca. A avut expoziții personale în galerii precum Atelier 030202 (Bucureşti), ArtYourself (Bucureşti), KronArt Galery (Braşov), Galeria X Future Agency (Sibiu), dar și numeroase proiecte de grup. În prezent trăiește și lucrează la Sibiu. Activează ca şi artist în zona graficii de şevalet și a sculpturii monumentale.Lucrările sale se află în colecții private din România, Italia, SUA și Germania.
Galeria Galateca. O galerie de artă contemporană și design. Un proiect în evoluție, a cărui rădăcină s-a ancorat în tradiția spațiului gazdă: Biblioteca Centrală Universitară CAROL I. A plecat de la CARTE și a ajuns la C’ARTE. A pornit de la cuvântul tipărit și dorește să ajungă la cele mai noi forme de comunicare în artă. La GALATECA, relația dintre privitor și creația artistică își va câștiga întâietatea în raport cu expunerea clasică și impersonală a operei de artă. Deși foarte tânără în peisajul spațiilor culturale, Galeria Galateca a reușit să se plaseze pe harta națională și internațională prin proiectele inedite de design și artă contemporană. Astfel, a avut colaborări internaționale cu Simon Henwood (Anglia), cu artistul româno-norvegian Timon Botez, cu Roberto Coda Zabetta (Italia), Predrag Popara (Serbia), Frederic Xavier Liwer (Franţa) și Alessio Maximilian Schroder (Italia). Galateca este un proiect care alătură artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare care își propun să dezvolte expoziții de artă aplicată sau artă multimedia.