Joi, 15 octombrie 2015, ora 11.00, la Caru’ cu cu bere, din Strada Stavropoleos nr. 5, din Bucureşti, ”Manuscrisul fanariot” și Doina Ruști vin la ”Povesti din Bucuresti”, serie de întîlniri cu trecutul, patronate de Arhivele Naționale și găzduite de Caru’ cu bere. Misteriosul cîntec care l-a mînat în lume pe Leun, descîntecele băbătimii bucureștene, istoria nescrisă a banului Ghiorma și multe altele vor găsi din nou drumul spre hîrțoagele din care au fost scoase. Moderator: Alina Pavelescu.
Are 17 ani și nu-și dorește decît libertatea de a face ce vrea cu viața lui. Așa că, într-o zi de aprilie a anului 1790, părăsește Salonicul, orașul natal, ca să ajungă în cel mai bun loc din lume: B u c u r e ș t i. Iar aici cunoaște iubirea, hainele de lux, bucătăria brîncovenească și, mai ales, fețele neștiute ale libertății, într-o lume compusă din boieri veliți, robi și negustori de sclavi.
Povestea lui a ajuns pînă la noi, consemnată pe o filă, care poartă încă parfumul Epocii Fanariote.
„Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureştiului fanariot, o urbe, sau mai bine zis o încropeală urbană, care se leagănă zi şi noapte în ritmul moleşitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiţii, zvonuri şi magice arome orientale, şi care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice şi fără obiect, de tristeţi grele şi melancolii fără nume.
Dacă ar fi atît şi tot ar fi de-ajuns.
Dar povestea despre o iubire imposibilă şi care sfarmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente şi cu talentu-i bine cunoscut, Doina Ruşti, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relaţii private nemiloase, comportamente surprinzătoare şi habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar şi pe criticul cu bune cunoştinţe istorice.” (Eugen Negrici)
Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase tîrguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre acestea amintim Zogru (2006, 2013), reeditat în colecţia Top 10+, Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, şi Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.