Miercuri, 21 octombrie 2015, începând cu ora 19.00, la Conceptual Lab București ( Str. Dionisie Lupu, sector 1), Editura Polirom și Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) vă invită la o dezbatere dedicată volumului “Noua Europă. Identitate și model european”, semnat de unul din cei mai importanți experți în integrare europeană din România – Prof univ Dr Iordan Bărbulescu.
Volumul, apărut în vara lui 2015, dorește să contribuie la dezbaterea pe tema evoluției instituționale a Uniunii Europene în ultimii 15 ani, analizând și problematizînd noua identitate europeană. Dezbaterea organizată de AICC se va concentra pe viziunea profesului Bărbulescu asupra viabilității modelului de dezvoltare propus de UE dar și modul în care România își asumă identitatea europeană într-un context internațional în care legitimitatea Uniunii Europene este adesea profund contestată. Discuția va explora de asemenea opiniile experților invitați privind preluarea de către România a Președinției Consiliului European în 2019 și oportunitatea formulării unui proiect politic bine articulat.
Invitați: Prof Dr Iordan Bărbulescu, autorul volumului “Noua Europă. Identitate și model european” editura Polirom și Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA; Dr Gabriela Drăgan, Director General Institutul European din România; Ovidiu Nahoi, Jurnalist; Dan Cărbunaru, Director al portalului “Calea europeană”. Moderatoare – Miruna Vlada, coordonatoare proiecte AICC.
Evenimentul face parte din seria de dezbateri inițiată anul acesta de AICC intitulată “Repere Identitare” ce au loc în noul hub al ideilor inovatoare din București – Conceptual Lab. La final vă invităm la mai multe discuții și socializare cu invitații noștri la un pahar de vin pe terasa locației noastre.
Locuri limitate. Participarea se face numai pe baza unei rezervări la adresa miruna.vlada@aiccromania.org
Iordan Bărbulescu este profesor universitar doctor in cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și Jean Monnet Chair. Începând cu 2006, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA), iar din 2012 președinte al Senatului Școlii Naționale. Diplomat în serviciul Ministerul Afacerilor Externe român (1997-2004), îndeplinând mai multe funcții, dintre care și cea de director adjunct al Direcției Generale Uniunea Europeană și director la Direcția America Latină. Pentru activitatea sa diplomatică i-a fost conferit, în anul 2002, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Domeniile de expertiză profesională: studii europene, diplomație, relații internaționale și evaluarea de programe și politici publice. Autor a 13 cărți și monografii și a sute de articole, analize, rapoarte și studii publicate la nivel național și international. Membru în numeroase asociații profesionale și expert/manager în diverse proiecte/programe naționale și europene. Începând cu noiembrie 2010 este președinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene (asociație membră a European Community Studies Association – ECSA). La Editura Polirom a mai publicat ”Procesul decizional în Uniunea Europeană” (2008) și ”Dictionar explicativ trilingv al Uniunii Europene. Trilingual Dictionary of the European Union. Dictionnaire explicatif trilingue de l’Union européenne” (împreună cu Daniela Rapan) (2009).