Marți, 27 octombrie 2015, în cea de a II-a seară a celei de a II-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, iubitorii de muzică clasică îi pot întâlni pe Ștefan Tarara, câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional George Enescu, ediția 2014, și pe Mauro Lo Conte, pianist de origine italiană, născut în Elveția, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaționale contemporane.
Lucrări de Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart și César Frank, începând cu ora 19.30, acestea sunt propunerile organizatorilor pentru cea de a II-a seară a Festivalului: „Repertoriul pentru vioară și pian e unul dintre preferatele Clarei Haskil, dacă e să ne amintim, în mod special, de colaborarea ei cu Arthur Grumiaux. Iar propunerile muzicienilor Ștefan Tarara și Mauro Le Conte pentru cea de a II-a seară a Festivalului se potrivesc perfect cu cee ace Clara însăși ar fi ales: Beethoven, Mozart și Frank!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului Internațional Clara Haskil)” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)
Ștefan Tarara (Germania / România) – Vioară
Ștefan Tarara este câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional George Enescu, ediția 2014.
Ștefan Tarara (n. 1986) și și-a făcut debutul pe scenă la vârsta de patru ani. De-a lungul timpului, a câștigat de 27 de ori premiul I la concursuri naționale și internaționale și, datorită succeselor obținute la concursuri internaționale de muzică, a fost numit Muzicianul Anului, în 2008 și în 2010, de către revista muzicală germană Neue Musikzeitung.
Tarara și-a extins potențialul său artistic prin întâlniri cu un mare număr de muzicieni de renume internațional, dintre care îi amintim pe: Zubin Mehta, David Zinman, Krzystof Penderecki, Yair Kless, Yfrah Neaman și Reinhard Göbel. A cântat în cele mai faimoase săli de concerte din lume, prezența lui pe aceste scene fiind primită cu entuziasm atât de public, cât și de critici.
Tarara cultivă un interes deosebit pentru muzica contemporană.
Cântă la o vioară Nicolo Gagliano din Napoli, mulțumită sprijinului Fundației Germane de Muzică (Deutsche Stiftung Musikleben).
Mauro Lo Conte (Elveția/Italia) – Pian
Pianist de origine italiană, născut în Elveția, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaționale contemporane
Mauro Lo Conte (n. 1984) și-a început studiile muzicale la vârsta de nouă ani, inițial studiind acordeonul, sub îndrumarea profesorului Freddy Balta, apoi continuând cu pianul.
În 2003, Mauro Lo Conte a devenit elevul pianistului Christian Favre la Conservatorul din Lausanne. În 2008 își continuă studiile cu pianistul și Profesorul Evgeni Koroliov la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg. El însuși a devenit profesor în aceeași instituție, doi ani mai târziu.
A susținut concerte în Elveția, dar și în multe alte țări din Europa și din Asia, a înregistrat pentru Radio Suisse Romande, televiziunea Suisse Romande, France Musique, NDR Radio și televiziunea din Hamburg. În 2013, a înregistrat cel de-al treilea CD în Studiourile Teldex din Berlin pentru sponsorul lui IMMACulture.
Laureat a numeroase premii internaționale de prestigiu. Mauro Lo Conte a fost invitat să cânte la numeroase festivaluri de muzică din Elveția, inclusiv Saint-Prex Classics, Festivalul de Saint Ursanne, The Puplinge Classique și Festivalul de Anul Nou de la Gstaad. Critica de specialitate a remarcat stilul său imaginativ, simțul polifonic și maturitatea muzicală.
Ediţia a doua a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” va avea loc în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internațională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.
Una dintre suprizele celei de a II-a ediții ale Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care își propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artiști de talie internațională, în ciuda diferenţei de vârstă.
În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sînt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario.
Festivalul a luat naştere la inițiativa pianistei Alina Azario.
Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua www.bilet.ro și la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 și 16.00. Informații la tel.: 0735.566.486.
FICH este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.