spot_img

Andrés Morales îşi va prezenta cartea bilingvă ”Poemas escogidos / Poezii alese”, la Librăria Open Art

Vineri, 16 octombrie 2015, ora 18:00, la Librăria Open Art din București (Strada Pitar Moș, cu intrare din strada Arthur Verona), poetul și profesorul universitar Andrés Morales Milohnić din Santiago de Chile îşi va prezenta cartea bilingvă Poemas escogidos/ Poezii alese”, publicată în colecţia „Bibliotheca Universalis”, îngrijită de echipa redacţională a revistei Orizont literar contemporan. La eveniment vor participa, printre alţii, Daniel Dragomirescu, editor general al revistei, Dan Mircea Cipariu și Monica Manolachi, care vor vorbi despre creaţia poetului Andrés Morales și despre rolul traducerilor în contextul diversității culturale. Evenimentul face parte din seria de manifestări „Toamna interculturală bucureşteană 2015” organizate de revista Orizont literar contemporan. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Născut în Santiago de Chile în 1962, Andrés Morales provine dintr-o familia croată. Este licențiat în literatură la Universitatea din Chile și doctor în filozofie și litere (filologie hispanică) la Universitatea Autonomă din Barcelona (Spania). A publicat 20 de cărți de poezie: ”Por ínsulas extrañas” (1982); ”Soliloquio de fuego” (1984); ”Lázaro siempre llora” (1985); ”No el azar / Hors du hazard” (1987); ”Ejercicio del decir”(1989); ”Verbo” (1991); ”Vicio de belleza” (1992); ”Visión del oráculo” (1993); ”Romper los ojos” (1995); ”El arte de la Guerra” (1995); ”Escenas del derrumbe de Occidente” (1998); ”Réquiem” (2001); ”Antología Personal” (2001); ”Izabrane Pjesme” (Poesía Reunida, 2002); ”Memoria Muerta” (2003); ”Demonio de la nada” (2005); ”Los Cantos de la Sibila” (2008), ”Ejercicio de escribir” (2010); ”Poemas / Pjesme” (2011), ”Antología breve” (2011) și ”Escrito” (2012).

Opera sa poetică este tradusă în 13 limbi (engleză, franceză, croată, portugheză, chineză, coreană, suedeză, catalană, mapudungun, română, turcă, norvegiană și italiană), fiind inclusă în peste 50 de antologii chiliene și internaționale și în peste 85 de reviste literare naționale și internaționale, dar și premiată și recunoscută la nivel național și internațional: Premiul Manantial de la Universitatea din Chile (1980), Premiul Miguel Hernández pentru cel mai bun poet tânăr latino-american (Buenos Aires, 1983), Bursa  Pablo Neruda (1988), Bursa pentru hispanistul străin (în calitate de poet și profesor universitar) oferită de Ministerul Afacerilor Externe din Spania (Madrid, 1995), FONDART (Fondo Nacional de las Artes) din 1992 și din 1996, Premiul Ciudad de San Felipe 1997, Bursa pentru creație literară a Fundației Andes (2001), Bursa de creație literară pentru scriitori oferită de Fondul cărții, Consiliul Național pentru Cultură și Artă din Chile în anii 2001, 2004 și 2008. Premiul Național de Poezie Pablo Neruda (2001), Premiul I la al XII-lea Concurs Internațional de Poezie „La Porte des Poètes” din Paris (Franța, 2007) și Premiul pentru eseu „Centro Cultural de España” în anii 2002 și 2003. Este membru în Academia Chilena de la Lengua din anul 2007. Printre eseurile și lucrările sale de critică literară se evidențiază volume dedicate poeziei chiliene, hispano-americane, spaniole și europene: ”Antología Poética de Vicente Huidobro” (1993); ”Un ángulo del mundo. Muestra de poesía iberoamericana actual” (1993); ”Poesía croata contemporánea” (1997); ”Anguitología” (1999); ”España reunida: Antología poética de la guerra civil española” (1999); ”Altazor de puño y letra” (1999); ”Antología de Poesía y Prosa de Miguel Arteche” (2001); ”De palabra y Obra”, eseuri (2003), ”Antología Poética de la Generación de los 80” (2010) și ”A la sombra del poema” (2012). În prezent, își desfășoară activitatea poetică la Atelierul de poezie, literatură spaniolă clasică și contemporană și poezie chiliană din cadrul Universității din Chile.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508