În perioada 15 iulie – 31 octombrie 2015, se desfășoară a treia parte a proiectului ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” intitulată ”Imaginarea Orașului”. Implică-te direct la transformarea orașului! Alătură-te #bucuresti2021 și hai să conturăm, pas cu pas, Bucureștiul pe care ni-l dorim! AgențiadeCarte.ro îți prezintă programul săptămânii 5 – 11 octombrie 2015.
Susține București2021 cu o fotografie!
Ne bucurăm când întâlnim susținători, atât la Caravana București2021, cât și la Info Kiosk-ul de la ARCUB Gabroveni! Dacă vrei și tu un instantaneu cu rama București2021, te așteptăm oricând să ne vizitezi!
Te rugăm să share-uiești apoi fotografiile mai departe în social media, cu hashtag-ul #bucuresti2021.
În octombrie #bucuresti2021 a pregătit o serie nouă de proiecte și evenimente care să îți bucure sufletul. Iată câteva dintre ele, pe care recomandăm să le notezi în agendă:
La ARCUB Gabroveni
Expoziția Élévation, o nouă perspectivă asupra scenei artistice bucureștene — 1-31 octombrie
Bucharest Art Week – 9-16 octombrie
Creative Est Festival — 13-16 octombrie
Joi, 1 – sâmbătă, 31 octombrie | orele 10:00 – 22:00 | Expoziția ÉLÉVATION. O nouă privire asupra scenei artistice din București. | Sala Coloanelor, Lipscani, Gabroveni | ARCUB Gabroveni
Un proiect de Pascal Gravot Haeberli și Franz Galo
FB event: www.facebook.com/events/1177516605598097/
„Valoarea unei sedințe foto, prin care se urmărește descoperirea atelierului unui artist din București, se construiește nu numai pe opera artistului, ci și pe relația dintre creator și locul în care el creează. În atelierul fiecărui artist fotografii Pascal Gravot Haeberli (francez-elveţian) și Franz Galo (francez), inițiatorii proiectului, caută să descopere, printr-o analiză vizuală proprie, legături cât mai clare și cât mai directe între noi, privitorii, și „obiectul” privit.
Pentru Pascal Gravot Haeberli și Franz Galo, „arta bucureșteană” nu are existență proprie; există doar douăzeci și doi de artiști aleși aleatoriu, pe care, întâmplător, destinul i-a surprins împreună, pe un segment de timp, în orașul bătut pas cu pas. Tocmai de aceea trebuie să apreciem gestul celor doi, diferit de alte proiecte care au aceeaşi temă, căci autorii își propun, încă de la bun început, nu să dea verdicte asupra talentului şi importanței artiștilor reuniți în catalog, ci să îi dea privitorului o viziune asupra modului în care acești artiști au putut să evolueze în cadrul unui oraș comun – Bucureștiul.
Trebuie să ne identificăm, trebuie să închidem ochii și să levităm și noi, aici unde totul e diferit: în fiecare fotografie, în fiecare artist, în fiecare ridicare, în fiecare joc al mâinilor, iar prin imersia în interior, colaborarea dintre staticul atelierului și dansul eului, toate ne duc spre Ei, spre toți cei douăzeci și doi. Aici, în noi, viața lor interioară triumfă, în sfârșit, în poza noastră.” (Adrian Buga, București, 22 mai 2015)
Vineri, 9 – vineri, 16 octombrie | orele 10:00 – 22:00 | Bucharest Art Week 2015 – Laughter and Forgetting | Sălile Restaurant, Cafenea și Librărie | ARCUB Gabroveni
Deschidere oficială: vineri 9 octombrie | ora 19:00
FB event: www.facebook.com/events/476609425832696/
Ediția curatoriată în acest an de către Olga Ștefan (Elveția) reprezintă o călătorie de șapte zile, o întoarcere în timp prin spațiile culturale ale orașului București. Evenimentul se desfășoară la 25 de ani de la căderea comunismului și de la nașterea unor noi societăți în Europa Centrală și Estică, astfel că o săptămână dedicată artei sub conceptul cărții lui Milan Kundera – Cartea Râsului și a Uitării vine ca un demers firesc de analiză, în corelație cu o realitate socio-politică preexistentă.
Expoziția principală din 9 octombrie va reuni lucrări și proiecte artistice ce aparțin unui număr de șaisprezece artiști invitați din Europa, India, Israel și SUA, prezenți la cele mai importante evenimente de artă contemporană din lume, unii dintre ei pentru prima oară la București: Esther Shalev-Gerz (Franța), Dor Guez (Israel), Clemens Von Wedemeyer (Germania), Ștefan Sava (România), Dan Acostioaei (România), Irina Botea (România), Agnieszka Polska (Polonia), Sarah Sweeney (SUA), Nedko Solakov (Bulgaria), Himali Singh Soin (India), Sophie Calle (Franța), Katerina Seda (Cehia), Hito Steyerl (Germania), Dorothy Iannone (SUA), Dread Scott (SUA), Adam Vackar (Cehia/Fanta).
Șase secțiuni ale acestei expoziții de deschidere vor coincide cu temele din Cartea Rasului și a Uitării – sursa de inspirație a curatorului BAW2015: Râs, Uitare, Umilință, Graniță, Îngeri și Iubire, prin expunerea de instalații video, instalații foto, obiect și arhivă. Până pe 16 octombrie, o serie de manifestări autonome se vor succeda timp de șapte zile consecutive spunând povești, demontând teorii și reconstruind elemente ale trecutului: expoziții, performanțe, proiecții de film, conferințe și artist talks în celelalte spații partenere: Biblioteca Națională a României, Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale – Vila Noël, Muzeul Național al Țăranului Român, Teatrul Odeon, Cinema Studio, cinema Corso, Atelier 35, Galeriile Orizont.
Te interesează viața și cultura Bucureștiului?
Cauți noi provocări sau o cale de a face ce-ți place? Îți dorești să contribui la regenerarea Bucureștiului și a sectorului său artistic și cultural?
Dacă ai niște timp liber, ne-ar plăcea să te avem aproape! Ca voluntar, ne vei ajuta să organizăm ateliere și evenimente, să dezvoltăm campanii de comunicare online și offline, să creăm materiale foto și video, texte și materiale de sinteză și multe, multe altele. Completează formularul de înscriere pe www.bucuresti2021.ro sau vino să facem cunoștintă la Info Kiosk-ul de la ARCUB Gabroveni, Lipscani 84-90.
În plus, ARCUB Gabroveni este gazda unor transmisiuni săptămânale, ce se aud live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.
Lista evenimentelor și activităților este updatată în timp real pe site și în social media, iar la Info Kiosk-ul de la ARCUB Gabroveni ți se va explica cum poți participa la cartografierea afectivă a trecutului și prezentului orașului. Împreună desenăm Bucureștiul!
Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.