La Editura Casa de Pariuri Literare a apărut ”Istoria inedită a unui ziar cultural. 15 ani cu Ziarul de Duminică”, un volum coordonat de Stelian Ţurlea, creatorul acestui săptămânal cultural.
”Ziarul de Duminică” a fost lansat la 26 mai 2000, la Târgul de carte Bookarest, ca supliment cultural al ”Ziarului financiar”; din ianuarie 2009 ziarul apare doar online. ”Un proiect absolut ireal pentru tranziţia românească” afirmă un cristian în argumentul cărţii. ”În mod normal, argumentele stau la început, în faţă, gata să deschidă larg uşile. În acest caz, n-are cum să se-ntâmple decât aşa, la final, ca semn de mulţumire faţă de un proiect absolut ireal pentru tranziţia românească, dar şi ca un mesaj de speranţă că de-aici înainte, pasul spre o monografie rămâne deschis. (…) Acum, parcurgând retrospectiv întreaga colecţie pe print (am avut această şansă), locul ZD-ului mi se pare incredibil de important, iar continuarea poveştii, fie şi numai în online, necesară. Şi nu pentru că aici aş fi luat primii bani pe colaborări, ci pentru că exista sentimentul acela unic că eşti băgat în seamă. Lumea părea foarte mare şi foarte interesată de literatură. Speranţele erau altele, aproape fiecare nebun care citea ZD-ul spera, în sinea lui, să colaboreze aici. Viitorul avea şi o conotaţie culturală.”
Volumul cuprinde primul editorial al ziarului, semnat de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, un amplu interviu cu Stelian Ţurlea, care dezvăluie pe larg împrejurările apariţiei ziarului, un foarte mare număr de contribuţii ale celor care au semnat, într-o vreme sau alta, articole în acest ziar, liste cu colaboratorii.
Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista „Lumea”), a condus, după 1989, revistele „Lumea”, „Zig-Zag”, apoi ziarul „Meridian”, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Între 1996 şi 2014 a lucrat la Protv ca director editorial, a condus Editura Pro, din 2000 este şi editor senior al „Ziarului de duminică”. Este autor a douăzeci romane, zece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţilor Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.