Luni, 21 septembrie 2015, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din București, corp Boema, a avut loc vernisarea expoziţiei de carte veche românească „Opera tipografică şi cărturărească a Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti”, organizată de Patriarhia Română, prin Biblioteca Sfântului Sinod, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, la împlinirea a 250 de ani de la nașterea lui Grigorie Dascălul. Expoziţia aduce în fața publicului 12 volume editate de către Grigorie Dascălul, iar la evenimentul de deschidere au vorbit Conf. Univ. Dr. Mireille Rădoi – Directorul BCU, Părintele Florin Şerbănescu şi Părintele Arhimandrit Policarp Chiţulescu.
„Este o mare onoare pentru noi să găzduim o expoziție specială, care anticipează un festival ajuns deja la ediția a IV-a. Este vorba despre Strada de C`Arte, în care oferim o paletă foarte largă de evenimente culturale. Așa că ne găsim la o avanpremieră a festivalului și ne bucură foarte tare fericita întâmplare. Ne-am întâlnit aici împreună cu cei de la Biblioteca Sfântului Sinod pentru a vernisa o expoziție inedită pentru biblioteca noastră, dar pe care o găzduim cu mult drag.
Poate în niciun alt loc și în niciun alt mod nu este mai potrivit să marcăm împlinirea a două secole și jumătate de la nașterea lui Grigorie Dascălul, decât printr-o expoziție de carte într-o mare bibliotecă”, a spus Mireille Rădoi, în deschiderea evenimentului. Directorul general al BCU a prezentat, apoi, aspecte importante din viaţa Sfântului Ierarh.
Părintele Florin Șerbănescu a transmis binecuvântarea şi mesajul Patriarhului Daniel şi a vorbit despre importanţa activităţii cărturăreşti a lui Grigorie Dascălul dar şi a prezentării, în faţa publicului, a cărţilor editate de acesta.
„Trebuie să spunem de la început că această lucrare cărturărească și duhovnicească pe care a adus-o aici Părintele Arhimandrit Policarp se încadrează într-un an cu o denumire specială (fiecare an pe care îl parcurgem are un titlu generic), anul acesta este anul misiunii parorhiei și al marilor păzitori de suflete din eparhii. Fiecare eparhie are un prilej special, nu că nu ar face-o îndeobște, dar un prilej deosebit de a scoate în evidență figurile marilor păstori ai ierarhilor. În acest context, Mitropolitul Grigorie Dascălul a fost considerat, în tradiția noastră din ultimele două veacuri, ca cel mai mare mitropolit al Țărilor Românești din secolul al XVIII-lea. Așa încât este cu totul binevenită această întrunire, în acest cadru”, a spus Părintele Florin Şerbănescu.
„Legătura dintre cult şi cultură”
Potrivit Părintelui Arhimandrit Policarp, „vorbim despre prezența operei Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul într-o expunere inedită, pentru că opera lui nu a mai beneficiat până acum de o expunere publică, cu atât mai mult într-un cadru atât de numeros, cu atâția participanți.”
Legăturile dintre Biblioteca Sfântului Sinod şi Biblioteca Centrală Universitară sunt vechi şi importante. „Împlinirea a 250 de ani de la nașterea lui Grigorie și tema anului pe care ați auzit-o, care îi omagiază pe toți marii duhovnici ai neamului, au fost motivele destul de întemeiate pentru a ne hotărî să scoatem din bibliotecile sinodale, la vedere, ceva din roadele cărturărești și strădaniile sale intelectuale. Mulțumesc în primul rând Bibliotecii Centrale Universitare și doamnei director pentru înțelegerea dorinței noastre de a face cât mai cunoscută această legătură dintre cult și cultură, pentru că doar din căutare de Dumnezeu au izvorât cele mai frumoase inițiative manifestate pe toate palierele artei, ale frumosului. Ele sunt mărturii ale căutării lui Dumnezeu. De altfel, legătura dintre Biblioteca Centrală și cea Sinodală nu este nouă, ci de tradiție și îndelungată, pentru că deseori Patriarhul Miron venea la Fundația Universitară „Carol I”, l-am văzut în multe fotografii, venea și participa la evenimente care se desfășurau aici. Ca să pomenesc un eveniment și mai concret: după Revoluție, Biserica Sinodului a contribuit la recompunerea colecțiilor acestei biblioteci, care, după cum știm, a suferit de pe urma unui foarte grav incendiu care a nimicit multe lucruri de aici”, a spus Arhimandritul Policarp.
Dorina CIOPLEA